e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2023

Ο ιδιοκτήτης του αμπελώνα συνεχίζει να χαρίζει απλόχερα την αγάπη του

 

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 

Κυριακή ΙΓ΄ Ματθαίου, 3 Σεπτεμβρίου 2023

(Ματθ. 21, 33-42)

Του π. ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΠΟΜΟΝΗ

Ιδιαίτερη θέση στη διδασκαλία του Κυρίου κατέχουν οι παραβολές. Μια απ’ αυτές παρουσιάζεται σήμερα μέσα  από την γραφίδα του ευαγγελιστή Ματθαίου. Είναι η παραβολή των κακών γεωργών. 

Κάποιος οικοδεσπότης φύτεψε έναν αμπελώνα, έφτιαξε φράχτη, πατητήρι, πύργο και προσέλαβε γεωργούς για τον καλλιεργήσουν. Οι γεωργοί αυτοί όμως, κινούμενοι από ιδιοτελή κίνητρα, δεν θέλησαν να αποδώσουν στον ιδιοκτήτη το μέρος του καρπού που του αναλογούσε. Ο ιδιοκτήτης τότε έστειλε τους εργάτες του να εισπράξουν τον καρπό, οι γεωργοί όμως τους χτύπησαν και τους σκότωσαν. Κατόπιν έστειλε τον γιο του, σκεπτόμενος ότι ίσως τον σεβαστούν. Και πάλι όμως οι γεωργοί αποφάσισαν να τον σκοτώσουν, έχοντας την πεποίθηση ότι, εάν δεν υπάρχει κληρονόμος, ο αμπελώνας θα γίνει δικός τους.

Η παραβολή αυτή αναφέρεται στο σχέδιο της Θείας Οικονομίας για τη σωτηρία του ανθρώπου. Πολλοί άνθρωποι προσπάθησαν και προσπαθούν  ακόμα και με βίαιο τρόπο πολλές φορές να θέσουν εμπόδια στο σχέδιο αυτό. Πέραν όμως και πάνω από τα ανθρώπινα κριτήρια το έργο της Θείας Οικονομίας θα συνεχίζεται. Όποιοι δεν έχουν την διάθεση να βοηθήσουν σε αυτό το έργο και θέτουν συνεχώς εμπόδια δεν είναι σε θέση να το ματαιώσουν.  Ο Θεός, ο ιδιοκτήτης του αμπελώνα, θα συνεχίζει να χαρίζει απλόχερα την αγάπη του. Εκείνο που πρέπει να αντιληφθούμε όλοι εμείς είναι ότι ο Θεός δεν δεσμεύεται σε κανένα πλαίσιο και είναι σε θέση να καταργήσει ακόμα και χριστιανούς γεωργούς που προσπαθούν να ομοιάσουν στους κακούς γεωργούς της σημερινής παραβολής, θέτοντας συνεχώς εμπόδια στα σχέδια Του, εμποδίζοντας μάλιστα τους ανθρώπους να γευθούν τις δωρεές Του. 

Χρέος δικό μας είναι να διαχειριζόμαστε ως καλοί οικονόμοι -και όχι ληστρικά- τις δωρεές του Θεού, πεπεισμένοι για την Αγάπη, την Ανοχή, αλλά και την Δικαιοσύνη Του εν παντί! Αμήν!

Δεν υπάρχουν σχόλια: