e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 27 Ιουλίου 2007

Αγιογραφικοί πίνακες του Χρήστου Ρουσέα στον Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου
































Για τον Ζακυνθινό Καλλιτέχνη Χρήστο Ρουσέα (1896-1978) και την φιλοκαλία των εικόνων του έχουμε κάμει ήδη εκτενέστατο λόγο σε άλλη ευκαιρία στο πολυπεριοδικό μας. Εκεί δημοσιεύουμε μάλιστα και κάποιες πρώτες φωτογραφίες έργων του από τον ναό της Φανερωμένης του Μπανάτου, τον οποίον -σημειωτέον- έχει αγιογραφήσει ολόκληρον.

Σήμερα και με την ευκαιρία της συμπλήρωσης τριών δεκαετιών από τον θάνατό του, θεωρούμε επιβεβλημένο ν' αναρτήσουμε περισσότερα έργα του, προερχόμενα από τον συγκεκριμένο ναό της Ενορίας μας, δημιουργώντας έτσι μια μικρή Πινακοθήκη αγιογραφιών του Ρουσέα, του αξιοπρόσεκτου και πολυπράγμονος αυτού καλλιτέχνη.


4 σχόλια:

don basilio είπε...

Αφέντη, εγώ σε ήξερα για ποιητή λόγου, αλλά απ' ότι φαίνεται οι τέχνες σου δεν περιορίζονται σε στίχους. Και πάλι τα εύγες μου για τη δουλειά στο μπλόγκο και στην Παναγούλα(Μπανάτου). Αν είναι δυνατό, να έχουμε κι άλλες φωτογραφίες από τα ξυλόγλυπτα, εμείς οι ξενιτεμένοι.

P. Kapodistrias είπε...

@ Don Basilio, ξενιτεμένε φίλε,

η επίδοση στην Τέχνη του Λόγου προϋποθέτει αγάπη σε όλες τις καλές Τέχνες!
Τα λοιπά ξυλόγλυπτα τση Παναγούλας έχουν δημοσιευτεί παλαιότερα εδώ.
Νόμιζα ότι τα έχεις δει.
Χαίρω πάντα για την επιΚοινωνία με τη λογιότητά σου!!!


υ.γ. Αλήθεια, έμαθα ότι έκαμε σεισμό εκεί στη ΒΑ Ιγγλετέρα. Κουνηθήκατε;

don basilio είπε...

Α κουνηθήκαμε λέει; Εθυμήθηκα το Νιόνιο Νιονιάκη του σορ Γρηγοράκη. Και μπορεί το 5.2 να μην σας λέει τίποτα εκεί, αλλά εδώ τα κτήρια κολόνες δεν έχουνε, είναι σκέτο τούβουλο. Αφού εξύπνησα και έλεγα ότι ήρθε η συντέλεια.
Ναι, τα είχα δει, όντως. Και πάλι εύγες.
Επ' ευκαιρία, πολύ καλή επιλογή ο Διονυσάκης ο Πάλμας. Έχει όσο ταλέντο και όση βένα χρειάζεται.

Λυδήριος είπε...

Άραγε ποιος είναι ο εικονιζόμενος στον πίνακα του Χρήστου Ρουσέα; Μήπως τον γνωρίζετε τον κύριο;