e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2008

Ολοκλήρωση των ξυλόγλυπτων της Παναγούλας
Με χαρά και ικανοποίηση ανακοινώνεται στους απανταχού συγχωριανούς και φίλους, ότι αυτές τις μέρες ολοκληρώθηκαν οι ξυλόγλυπτες διακοσμήσεις του εσωτερικού του ναού της Παναγούλας μας, οι οποίες είχαν αρχίσει προ εικοσαετίας. Ήδη εντοιχίστηκαν τα τελευταία σκαλίσματα στον δυτικό τοίχο, αυτόν δηλαδή που βρίσκεται στο κάτω μέρος του γυναικωνίτη.

Όπως ήδη έχουμε αναφέρει, το καλλιτεχνικό αυτό έργο πραγματοποιήθηκε εξ ολοκλήρου δια χειρών των έγκριτων Ζακυνθίων ξυλογλυπτών Αδελφών Διονυσίου και Γεωργίου Τσουκαλά, εποιήθη δε κυριολεκτικά με την δραχμούλα ή το ευρούλι των ενοριτών μας, ειδικά των φτωχών και παραθεωρημένων!!!...

Ως χαρακτηριστικό εκπρόσωπο όλων των Δωρητών, ιδιαίτερα των Ανώνυμων, μνημονεύω σήμερα έναν ταπεινό και αμελητέο (για τους πολλούς) Συγχωριανό, που βρίσκεται τώρα στην Αιωνιότητα και που, όταν ξεκίνησε το έργο, με πλησίασε και μού παρέδωσε 50.000 δραχμές, λέγοντάς μου: "Δεν θα ζήσω να την ιδώ τελειωμένη την Κυρά μου την Παναγούλα, αλλά πάρε τούτα τα λεφτάκια που τά 'χα κρυμμένα, όμως στον τάφο σου να πάρεις ότι εγώ εβοήθησα...". Αιωνία η μνήμη του, όπως και όλων, όσοι πόθησαν κι ενστερνίστηκαν το μεγαλεπήβολο αυτό έργο!!!

Έπεται το χρύσωμα ή ό,τι άλλο αποφασισθεί!...

Σε σχετικά σύντομο διάστημα, εξάλλου, θα συμπληρωθούν τα σκαλίσματα του δυτικού τοίχου με τους απαραίτητους μακρόστενους αγιογραφικούς πίνακες. Ήδη έχουν παραγγελθεί από συγκεκριμένους Δωρητές στον Ζακύνθιο εικαστικό Διονύση Πάλμα και θ' αποτυπώνουν τρεις πρωτότυπες παραστάσεις: α) Την εύρεση της εφέστιας εικόνας της Παναγούλας μέσα σε βάτα, όπως η τοπική Παράδοση ανιστορεί, β) Το μαρτύριο του Αγίου Νεομάρτυρος του Ζακυνθίου και γ) Την πάταξη της επιδημίας της Βλογιάς από την Αγία Βαρβάρα.
π. Π.Κ.

11 σχόλια:

don basilio είπε...

Εύγε εύγε! αιωνία η μνήμη του ανώνυμου και των κολεγάδων του, αλλά και του π.κ. Εις μνημόσυνον αιώνιον έσται δίκαιος, αλληλούϊα!

P. Kapodistrias είπε...

@ Don Basilio,

Ας είναι καλά όπου και όπως είναι ο καθείς!

Εσύ δε νάχεις υγεία κατ' άμφω με πνευματική ευρωστία και διάθεση!

θλιμμένος μπούφος είπε...

Μπράβο!! Επιτέλους! Χάρηκα τώρα...

Ανώνυμος είπε...

Πολυ ωραια τα ξυλογλυπτα. Οι εικονες τωρα να φτιαχτουν.

P. Kapodistrias είπε...

@ Ορφέα,

Αλλά και οι ινταγιαδόροι, εε; Σπουδαίοι!
Τώρα, αρχινάνε τα ξαναγκρίσματα για τη συνέχεια!

P. Kapodistrias είπε...

@ Νικόλα μου,

ήξερα πως θα φχαριστηθείς! Μεγάρι να τα ιδούμε τελειωμένα ούλα!

Βυτιναιος είπε...

Εύγε!

vertzak είπε...

ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ! ΟΤΑΝ ΠΕΡΝΩΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΑΝΑΤΟ ΔΩ ΑΝΟΙΧΤΗ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΘΑ ΜΠΩ ΝΑ ΤΑ ΘΑΥΜΑΣΩ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ.

P. Kapodistrias είπε...

@ Βυτιναίε, ευχαριστούμε! Χρέος!

P. Kapodistrias είπε...

@ Βερτζάκ, ευχαριστούμε και καλοδεχούμενος!!!

don basilio είπε...

Και στου Θεού τ' αφτί, αφέντη μου!