e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

Τα ονόματα και η σημασία της χρήσης τους


Εξ αφορμής της τρέχουσας επικαιρότητας, όσον αφορά το ζήτημα της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων, θα ήθελα να επισημάνω ένα γεγονός.

Αδιαμφισβήτητα, το συλλαλητήριο που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη την 21η του Ιανουαρίου 2018 ήταν ένα ηχηρό μήνυμα, το οποίο κανείς δεν μπορεί να το παραβλέψει, είτε ήταν υπέρ είτε κατά. Παρατηρήθηκαν, επίσης, κάποιες προσπάθειες εκμετάλλευσης τού συλλαλητηρίου από ομάδες ατόμων που δρουν εξωθεσμικά, μακριά από τους κόλπους της Εκκλησίας και ασφαλώς προς ίδιον όφελος, όπως και ανάλογη αποτυχημένη προσπάθεια των καταληψιών του κεντρικού κτηρίου τής Μονής μας.

Η επισήμανσή μου αφορά στην αναλογία που υπάρχει ανάμεσα στους κυβερνώντες του κράτους των Σκοπίων, από τη μια, και στους σχισματικούς (δηλ. άτομα εκτός Ορθοδόξου Εκκλησίας) καταληψίες του κεντρικού κτηρίου της Μονής μας, από την άλλη.

Οι μεν Σκοπιανοί έχουν στηρίξει την προπαγάνδα τους επάνω στον ανιστόρητο σφετερισμό του ονόματος της Μακεδονίας, προκαλώντας παγκόσμια αναστάτωση και σύγχυση. Οι δε σχισματικοί καταληψίες του κεντρικού κτηρίου τής Μονής μας, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, εξαπολύουν μόνιμη αντιεκκλησιαστική προπαγάνδα, την οποία έχουν στηρίξει επάνω στον ανιστόρητο και παράνομο σφετερισμό του ονόματος τής Μονής Εσφιγμένου, προκαλώντας σύγχυση και σκανδαλισμό στο χριστεπώνυμο πλήρωμα.

Συγκεκριμένα, χρησιμοποιούν το όνομα «Εσφιγμένου» για την περιγραφή του συνόλου των καταληψιών αυτοαποκαλούμενοι «Εσφιγμενίτες», χωρίς να έχουν αυτό το δικαίωμα, ενάντια σε κάθε έννοια εκκλησιαστικού δικαίου και παρά τις αποφάσεις της αγιορείτικης κοινότητας, της Εκκλησίας και της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Με αυτό το τρόπο προσπαθούν να παραπλανήσουν τον κόσμο για την πραγματική τους ταυτότητα, δηλαδή ότι ανήκουν σε παλαιοημερολογιτική παράταξη και όχι στο Άγιο Όρος και την Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία. Επιπλέον, παρουσιάζονται στα μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης σαν δήθεν «γνήσιοι αγωνιστές της Ορθοδοξίας», συμπορεύονται με ακραίους παρακρατικούς σχηματισμούς, αντιβαίνουν το καθεστώς του Αγίου Όρους, ονομάζουν ψευδώς την παρανομία, τη βία και τον φανατισμό ως «ομολογία πίστεως», εφαρμόζοντας κατά κόρον το «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα»!

Για πολλοστή φορά κάνουμε έκκληση όπως μετανοήσουν και απομακρυνθούν από την πλάνη και τον φανατισμό που τους έχει κυριεύσει. Είμαστε εδώ, μέσα στον χώρο της Εκκλησίας και, ακόμη περισσότερο, στο Άγιο Όρος, μακριά από φανατισμούς, περιμένοντας την επιστροφή τους, έτοιμοι να τους βοηθήσουμε και να τους προσφέρουμε τη στοργή και την αγάπη, που τόσο τους έχει λείψει έξω από την Εκκλησία του Χριστού που βρίσκονται.

Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος
Καθηγούμενος Ιεράς Μονής Εσφιγμένου

[Εικόνα: Ο Απόστολος Παύλος κηρύσσει στη Μακεδονία]

Δεν υπάρχουν σχόλια: