e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 28 Ιουλίου 2018

«Θαρσείτε… μη φοβείσθε»

ΟΜΙΛΙΑ  ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής Θ΄ Ματθαίου 
29 Ιουλίου 2018
(Ματθ. ιδ΄ 22-34)


Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης 


Η ζωή του ανθρώπου είναι γεμάτη περιπέτειες, θλίψεις, δυστυχήματα και απογοητεύσεις. Είναι μια απέραντη φουρτουνιασμένη θάλασσα γεμάτη κινδύνους και ναυάγια. 

Ένας μόνος τρόπος υπάρχει για να αντιμετωπιστούν όλα αυτά: το θάρρος. Η φράση, την οποία ο Κύριος είπε στους μαθητές Του «θαρσείτε… μη φοβείσθε», συνιστά το κλειδί για την αντιμετώπιση όλων των δυσκολιών της ζωής. Και ένας μόνο τρόπος υπάρχει για να έχουμε θάρρος: η εδραιωμένη και αταλάντευτη πίστη στον Θεό.

Η πρόοδός μας στην υπομονή, στην αγάπη και την αρετή θα μας οπλίσει με θάρρος, με δύναμη αλλά και με την εν Χριστώ μακαριότητα και αγαλλίαση. Θα πρέπει, βέβαια, να προηγηθεί ειλικρινής και βαθιά μετάνοια, για να κερδίσουμε την μάχη της αρετής. Όμως, ο άνθρωπος, πολλές φορές, είναι ολιγόπιστος, διστακτικός και δειλός. Ο φόβος κυριεύει την καρδιά του και διασαλεύεται η εμπιστοσύνη του προς τον ευεργέτη Θεό.

Ο Πέτρος, στη σημερινή ευαγγελική περικοπή, φοβήθηκε και λιγοψύχησε. Κι ενώ με την χάρη του Θεού βάδιζε επί των κυμάτων, ερχόμενος προς τον Ιησού, βούλιαξε στη θάλασσα και τον έσωσε, από βέβαιο χαμό, το χέρι του Κυρίου.

Η ολιγοπιστία είναι ίδιον της ανθρώπινης φύσης. Ακόμα και ηρωικότεροι και μεγαλύτεροι Άγιοι της Εκκλησίας αισθάνθηκαν, κάποια στιγμή, τον ανθρώπινο φόβο  να σκεπάζει τις ψυχές τους. Όμως, τον ξεπέρασαν με μετάνοια, προσευχή, αγώνα και πίστη.

Το ίδιο οφείλουμε να κάνουμε κι εμείς.  Τίποτα δεν είναι εύκολο και τίποτα δεν μας προσφέρεται έτοιμο. Τα πάντα απαιτούν διαρκή και επίμονο αγώνα. Πολλές φορές νιώθουμε τα οικογενειακά προβλήματα να μας καταπιέζουν. Τα επαγγελματικά αδιέξοδα να μας καταδιώκουν, το πένθος  να μας λυγίζει, οι συνάνθρωποί μας να μας συκοφαντούν και να θέλουν να μας βλάψουν. Η φτώχεια και οι βιοτικές μέριμνες είναι καταπιεστικές, ενώ και η αδικία είναι πανταχού παρούσα στις ανθρώπινες κοινωνίες. Όμως, δεν πρέπει να είμαστε ολιγόπιστοι, διότι ο Θεός φροντίζει ακόμη και τα λουλούδια του αγρού, ακόμη και τα πετεινά του ουρανού. Ο Ίδιος εμψύχωσε και στήριξε τους Αγίους Αποστόλους στο δύσκολο έργο που τους περίμενε και ο Ίδιος θα ενδυναμώσει κάθε άνθρωπο, αρκεί αυτό το οποίο του ζητά, να είναι σύμφωνο με το θείο θέλημα. Γένοιτο!

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Τέλεια τα λόγια που διάβασα να είσαι καλά.