e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018

«Μεθ’ ημών ο Θεός» σήμερα και πάντα

ΟΜΙΛΙΑ  ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής προ Χριστού Γεννήσεως 
23 Δεκεμβρίου 2018 
(Ματθ. ια΄ 1-25)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης 


Αδιάφορη φαντάζει σε όλους εμάς η ατελείωτη παράθεση ονομάτων και γενεαλογιών, με την οποία αρχίζει το Ευαγγέλιο του Ματθαίου. Τίποτα, όμως, από αυτά, τα οποία είναι καταγεγραμμένα στα ιερά κείμενα, δεν είναι άχρηστο και τίποτα δεν έχει γραφτεί απλώς και μόνο για να γεμίζει κενές σελίδες. 

Στο κείμενο αυτό επιβεβαιώνεται περίτρανα η γήινη καταγωγή του Θεανθρώπου Ιησού και επαληθεύονται οι παλαιοδιαθηκικές προφητείες. Αποδεικνύεται και με ιστορικά και με λογικά επιχειρήματα ότι η θεία μορφή του Ιησού δεν είναι μια φαντασία, ένα παραμύθι ή ένα νεφέλωμα αλλά, αντίθετα, υπήρξε πρόσωπο ιστορικό, έζησε ανάμεσά μας, προσέλαβε τόσο την θεϊκή, όσο και την ανθρώπινη φύση, τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος!

Κατάγεται από την ένδοξη βασιλική γενιά του μεγάλου ψαλμωδού και προφητάνακτα Δαυίδ, ο οποίος υπήρξε μια από τις κορυφαίες πνευματικές και ιστορικές μορφές της ανθρωπότητας. Ήταν αυτός, για τον οποίον ο μέγιστος των Προφητών Ησαΐας, είπε ότι θα γεννηθεί εκ της Παρθένου και θα ονομαστεί Εμμανουήλ, όνομα το οποίο σημαίνει: «Μεθ’ ημών ο Θεός»

Παρά το γεγονός ότι οι προφητείες της Παλαιάς Διαθήκης δεν έγιναν απόλυτα κατανοητές από τους ανθρώπους της εποχής εκείνης, εντούτοις, ο Θεός φρόντισε να φωτίσει το μυαλό των ανθρώπων, να τους ωριμάσει πνευματικά και έτσι βαθμιαία καθοδηγούμενοι από τον πανταχού παρόντα Θεό, να μπορέσουν να κατανοήσουν το μήνυμα του Θεανθρώπου, όταν ήλθε το πλήρωμα του χρόνου.

Σε όλη την Δημιουργία, ανά τους αιώνες, είναι παρών ο Θεός ολόκληρος, και όχι αποσπασματικά και τμηματικά. Αυτήν, εξάλλου, την εν μέσω των ανθρώπων παρουσία του Θεού, δηλώνει και το όνομα «Εμμανουήλ» («μεθ’ ημών ο Θεός»).

Ο Θεός μερίμνησε και μεριμνά, ώστε να καθαρισθεί ο άνθρωπος από τον ρύπο των παθών, να καταυγασθεί το σκοτισμένο μυαλό του και να ανοιχτεί ο κλειστός, ένεκα της αμαρτωλότητάς του, Παράδεισος.

Και όλα αυτά δεν τα έκανε ψυχρά, απρόσωπα και μαζικά, αλλά για τον καθένα άνθρωπο προσωπικά, γνωρίζοντας, κατανοώντας και στηρίζοντας την αδύναμη ανθρώπινη φύση και ενδυναμώνοντάς την. Το ίδιο ακριβώς έκανε και για τον συγχυσμένο και πειραζόμενο από τις κακές σκέψεις Ιωσήφ. Άγγελος Κυρίου τού τόνισε ότι η πανάχραντη σύζυγός του Παρθένος Μαρία θα γεννούσε τον Υιό του Θεού, τον από αιώνων προφητευθέντα Θεό και Σωτήρα των ανθρώπων. Σε αυτόν ανήκει η τιμή, η δόξα και το κράτος εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν!

Δεν υπάρχουν σχόλια: