e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019

Κίνηση ματ του Αρχιεπισκόπου προς διαφωνούντες: «Ελάτε να πάμε στον Πατριάρχη και να πείτε στον ίδιο τις αντιρρήσεις σας!»


Σχόλιο του π. ΡΩΜΑΝΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ

Με μια κίνηση-ματ ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Δ.Ι.Σ. της Εκκλησίας της Ελλάδος, αποστόμωσε κυριολεκτικά τον μοναδικό «διαφωνούντα» με την αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας, το Σεβ. Μητροπολίτη Κυθήρων κ. Σεραφείμ, σύμφωνα με το έγκυρο ρεπορτάζ του κ. Σωτήρη Τζούμα στον «Εξάψαλμο».

Ο κ. Σεραφείμ φέρεται να είπε στον Αρχιεπίσκοπο ότι δεν είναι μόνο αυτός που έχει αντιρρήσεις και γι’ αυτό το Ουκρανικό ζήτημα πρέπει να πάει στην Ιεραρχία. Τώρα, εκ μέρους ποίων ομιλεί ή ποιος τον κατέστησε «εκπρόσωπο» ή «φερέφωνό» του στην Δ.Ι.Σ. δεν διευκρίνισε, αν και υπάρχουν βάσιμες υποψίες-πληροφορίες των γνωριζόντων τα της Εκκλησίας της Ελλάδος πράγματα… Αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον Μακαριώτατο να του απευθύνει το λόγο, και δι’ αυτού προς όσους ενδεχομένως μοιράζονται την ίδια άποψη: «Να σας μαζέψουμε όσους διαφωνείτε και να σας πάμε στον Πατριάρχη να πείτε και να συζητήσετε με τον ίδιο τις αντιρρήσεις σας!». Όπως μας πληροφορεί ο κ. Τζούμας, «επί τω ακούσματι μίας τέτοιας προοπτικής ο Σεβ. Κυθήρων δεν ξαναμίλησε»

Τώρα, αφήνω στην κρίση του καθενός εχέφρονος και νοήμονος αναγνώστου, εάν αυτή η στάση του Μητροπολίτου Κυθήρων, ή όποιου άλλου Ιεράρχου της Ελλάδος τυχόν έχει την ίδια άποψη, είναι στάση ευθύνης απέναντι στην αλήθεια και το δίκαιο της Εκκλησίας. Διότι, εάν ο κ. Σεραφείμ έχει τεκμηριωμένες θέσεις, προκειμένου να αντιτίθεται στην αναγνώριση της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας, θέσεις που να στηρίζονται στους Ιερούς Κανόνες και την Τάξη της Εκκλησίας, τότε θα έπρεπε να αρπάξει την ευκαιρία που του προσέφερε ο Αρχιεπίσκοπος! Να πάει δηλαδή στο Φανάρι, μαζί με τους όποιους ομόφρονές του, και να απευθύνουν προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη, με θάρρος και ευθύτητα, ντομπροσύνη και αξιοπρέπεια, τους λόγους της διαφωνίας τους.

Δυστυχώς, για μία ακόμη φορά, κάποιοι κάνουν τα εκ του ασφαλούς παλληκάρια και τους δήθεν «ομολογητές»… Αλλά όταν τους καλείς να αντιπαρατεθούν με διάλογο επιχειρημάτων, τότε λουφάζουν και περιορίζονται σε συνθήματα, διαρροές και διασπορά fake news προς ικανοποίηση εκείνων που, όντας οι ίδιοι θρασύδειλοι, τους κατέστησαν «παπαγαλάκια»... 

Δεν υπάρχουν σχόλια: