e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019

Οικουμενικός Πατριάρχης: “Μένομεν και αγωνιζόμεθα, διότι αυτό είναι η αμετάκλητος απόφασίς μας”


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

Με λαμπρότητα ο εορτασμός των Εισοδίων της Θεοτόκου στον πανηγυρίζοντα Ι. Καθεδρικό Ναό της Παναγίας στο Πέρα

Την αποφασιστικότητα της “πονεμένης Ρωμηοσύνης” να μην εγκαταλείψει τον καλόν αγώνα της διασώσεως της παρουσίας και της μαρτυρίας της στην φυσική και ιστορική κοιτίδα της υπογράμμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην ομιλία του, μετά την Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία, στην οποία προεξήρχε, για την εορτή των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου, την Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, στον πανηγυρίζοντα φερώνυμο Ι.Καθεδρικό Ναό της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως, στην μεγαλώνυμο Κοινότητα Σταυροδρομίου.

Στην ομιλία του ο Παναγιώτατος, τόνισε, μεταξύ άλλων:

“Παραμένομεν εις τα “αγιασμένα χώματα”, διότι εδώ είναι η Πόλις της Παναγίας της Παμμακαρίστου, η Πόλις των Πατέρων ημών, το πάνσεπτον Κέντρον της Ορθοδοξίας.

Συνεχίζομεν εδώ, διότι εδώ εγεννήθημεν, εδώ είναι η πατρίς μας, εδώ είναι τα πάντα γνώριμα και οικεία δι’ ημάς. Αγαπώμεν τα πάντα, επειδή τα γνωρίζομεν, και τα γνωρίζομεν επειδή τα αγαπώμεν.
Εμμένομεν, διότι εδώ ευρίσκεται η ιστορία μας, το παρόν και το μέλλον μας, τα αχνάρια και το άρωμα του πολιτισμού μας, διότι εδώ δεν είμεθα ξένοι, και τίποτε δεν μας είναι ξένον και αλλότριον.
Μένομεν και αγωνιζόμεθα, διότι αυτό είναι η αμετάκλητος απόφασίς μας, διότι θέλομεν να φυλάσσωμεν Θερμοπύλας, “ποτέ από το χρέος μη κινούντες”.

Παραμένομεν εις την Πόλιν μας, διότι πιστεύομεν εις την πρόνοιαν του αγαθοδότου Θεού. Εδώ μας έταξεν ο Κύριος, και γνωρίζομεν ότι “τους αγαπώσι τον Θεόν πάντα συνεργεί εις αγαθόν (Ρωμ. η΄, 28).

Συνεχίζομεν “θαρρούντες πάντοτε”, και καλούμεν τους εν τη ξένη ομογενείς, όχι απλώς να μη λησμονούν την Πόλιν των, αλλά να επιστρέψουν εις τα πάτρια, όπου η ζωή των θα αποκτήσει νόημα απροσμέτρητον, θα ανοίξουν εις αυτούς νέοι ορίζοντες υπαρξιακής πληρότητος.  Απευθυνόμενοι δε, κατά την ιεράν ταύτην στιγμήν, προς τους νέους μας, οι οποίοι εγεννήθηκαν αλλαχού, λέγομεν ότι πρέπει να ανακαλύψουν τας ρίζας των, να κατανοήσουν ότι αποτελεί μέγα προνόμιον δι’ αυτούς να είναι συνειδητά μέλη της Ομογενείας, να μετέχουν εις τας περιπετείας της, να συμβάλλουν εις τους αγώνας της.

Ζη η Ομογένεια, με πνευματικόν Κέντρον το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, το σέμνωμα του Γένους. Η Μεγάλη Εκκλησία ασκεί την διορθόδοξον, την διαχριστιανικήν, την διαθρησκειακήν, την ειρηνοποιόν οικουμενικήν αποστολήν της, δίδει την μαρτυρίαν της Ορθοδόξου πίστεως, της αγάπης και της ελπίδος, ενώπιον των σημείων των καιρών, ταυτοχρόνως δε μεριμνά ανυστάκτως διά τα ενταύθα και εν απάση τη δεσποτεία Κυρίου τέκνα της, διά την διαποίμανσιν και την κατά Χριστόν οικοδομήν των.”

Με τον Παναγιώτατο συλλειτούργησαν οι Αρχιερείς Γέρων Δέρκων Απόστολος,  Τρανουπόλεως Γερμανός, Μυριοφύτου και Περιστάσεως Ειρηναίος, Μύρων Χρυσόστομος, Ικονίου Θεόληπτος, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος, Αμερικής Ελπιδοφόρος και Κυδωνιών Αθηναγόρας. Στη Θεία Λειτουργία συμμετείχαν και οι Καθηγούμενοι των Αγιορειτικών Μονών Σίμωνος Πέτρας Ελισσαίος και Εσφιγμένου Βαρθολομαίος. Κατά τη διάρκειά της, ο Παναγιώτατος χειροτόνησε στο βαθμό του διακόνου τον υποδιάκονο Κωνσταντίνο Ταλιαδούρο, έγγαμο και θεολόγο, δίνοντάς του το όνομα Νικηφόρος.  

Στην ομιλία του, πριν από τη χειροτονία του νέου κληρικού, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε με συγκίνηση στην κοινή τους καταγωγή, από το χωριό των Αγίων Θεοδώρων της Ίμβρου, στις ομορφιές της ιδιαίτερης πατρίδας τους και στα περικαλή εξωκκλήσια που οικοδόμησε η ευσέβεια των κατοίκων της, “την οποία καλείται να συνεχίσει και να μεταλαμπαδεύσει εις τους μεταγενεστέρους η γενεά των σημερινών νέων Ιμβρίων, είτε εγεννήθησαν εις τον τόπον μας, είτε εν τη ξένη από εκπατρισθέντας Ιμβρίους γονείς”.

Ο Παναγιώτατος απευθυνόμενος στον υποψήφιο κληρικό είπε ότι του δίδει το όνομα Νικηφόρος, από τον Επίσκοπο Αμορίου Νικηφόρο, Ηγούμενο της Ι.Μονής Βλατάδων Θεσσαλονίκης, ο οποίος τον είχε υπό την πατρική προστασία του κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, αλλά και προς τιμήν του μακαριστού Μητροπολίτου Νικηφόρου Γλυκά, από το Γλυκύ της Ίμβρου, ο οποίος αφού δίδαξε στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης, έγινε Μητροπολίτης Ίμβρου και αργότερα Μηθύμνης στην Λέσβο.   Τον προέτρεψε μάλιστα να μιμηθεί τον μακαριστό Ιερέα του χωριού τους, π.Αστέριο, που υπηρέτησε επί 40 χρόνια τις πνευματικές και θρησκευτικές ανάγκες των κατοίκων του, με υποδειγματική πιστότητα και αφοσίωση στο καθήκον.

“Να αγαπήσεις τους ολίγους χριστιανούς μας που ζουν εις το πολύπαθο νησί μας και, όχι να έχεις αγάπη, αλλά να γίνεις αγάπη, αγάπη τελεία, ανυστερόβουλος, ανιδιοτελής, προσφέρουσα, θυσιαζομένη και όχι λαμβάνουσα. Όταν, ιδιαιτέρως εμείς οι κληρικοί, όταν γίνουμε αγάπη, όπως οφείλουμε, είμεθα διά όλους αγάπη και όχι διά μερικούς. Γι’ αυτό οι Πατέρες της Εκκλησίας λένε ότι ο Θεός πάντοτε τους πάντας αγαπά”

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Μοναχός Κοσμάς Σιμωνοπετρίτης, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους, ο οποίος, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

“Σήμερον, εορτήν των Εισοδίων, καλούμεθα να εμπνευσθώμεν από την ζωήν της αφιερώσεως της Θεοτόκου και να συνακολουθήσωμεν την πορείαν Της, να κοινωνήσωμεν, κατά δύναμιν, του βιώματος αυτής της αποταγής πάντων χάριν του Θεού, και να μαρτυρήσωμεν της ευσεβείας, “το μέγα μυστήριον”. Συγχρόνως δε καλούμεθα να επικαλούμεθα αδιαλείπτως την Δέσποιναν Θεοτόκον, όπως έγραφε χαρακτηριστικώς ο αοίδημος Καθηγούμενος της Ιεράς ημών Μετανοίας Γέρων Ιερώνυμος ο Σιμωνοπετρίτης:  “Διά πάσαν μας ανάγκην οφείλομεν να ζητώμεν την Παναγίαν βοηθόν και προστάτην και μεσίτην προς τον Θεόν, διότι είναι εύσπλαχνος και φιλάνθρωπος, καθώς ο Υιός Της, και αγαπά και θέλει πάντοτε να μας προστατεύη και δύναται τα πάντα, διότι ειναι Μήτηρ Θεού, καθώς μαρτυρεί της Εκκλησίας το λόγιον:  Πολύ ισχύει δέησις Μητρός προς ευμένειαν Δεσπότου”. Αυτήν ας παρακαλέσωμεν να διανέμη των χαρισμάτων την γαλήνην τη ψυχή ημών, βρύουσα ζωήν τοις τιμώσι ταύτην κατά χρέος”.

Στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Μητροπολίτης Γέρων Νικαίας Κωνσταντίνος, οι Επίσκοποι Αμορίου Νικηφόρος και Μηδείας Απόστολος, Άρχοντες Οφφικιάλιοι της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Άγκυρα Μιχαήλ Χρήστος Διάμεσης, ο βουλευτής Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, τα μέλη της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων για τον Ελληνισμό της Διασποράς, υπό τον Πρόεδρό της, βουλευτή Σάββα Αναστασιάδη, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη Γεωργία Σουλτανοπούλου, παράγοντες της Ομογενείας, Καθηγητές και μαθητές του Ζαππείου και του Ζωγραφείου Λυκείου, και πλήθος πιστών από την Πόλη και το εξωτερικό. 

Μετά την Απόλυση, ο Οικουμενικός Πατριάρχης απένειμε το Οφφίκιο του Άρχοντος Ασηκρήτη στον κ.Αναστάσιον Βαβούσκο, Νομικό και Κανονολόγο.

“Ανήκετε πλέον εις τον κύκλον των συνεργατών της ημών Μετριότητος και των συναγωνιστών αυτής διά την προάσπισιν των δικαίων της πρωτοθρόνου Εκκλησίας της Ορθοδοξίας, και δη εν τη ιδιοτήτι υμών ως εγκρατούς και εγκρίτου νομικού και κανονολόγου. Καλείσθε να εκφράζειτε το πνεύμα του Φαναρίου και τας αξίας του πανταχού και πάντοτε, και να δίδετε καλήν μαρτυρίαν εν των κόσμω, με ακλόνητον πιστότητα εις την πατρώαν παρακαταθήκην, αλλα και με σύγχρονον πνεύμα”, σημείωσε ο Παναγιώτατος στην ομιλία του προς τον νέο Άρχοντα.

Στην αντιφώνησή του, ο νέος Άρχων, ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την ιδιαίτερη τιμή που του επιφύλαξε και διαβεβαίωσε ότι όπως έπραττε πάντοτε θα συνεχίσει να στηρίζει τα δίκαια και την αποστολή της Μητρός Εκκλησίας.

Στη συνέχεια τον Παναγιώτατο προσφώνησαν ο Μητροπολίτης Τρανουπόλεως κ. Γερμανός, Αρχιερατικώς Προϊστάμενος της Κοινότητος και ο κ. Γεώργιος Παπαλιάρης, Πρόεδρος της Εφοροεπιτροπής, ο οποίος αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της Κοινότητος, καθώς καί στις σχεδιαζόμενες μελλοντικές δράσεις της. Στην αντιφώνησή του ο Παναγιώτατος, αφού συνεχάρη τον Μητροπολίτη Τρανουπόλεως και τον Πρόεδρο και τα μέλη της Εφοροεπιτροπής για το έργο τους, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην παρουσία του νέου Πρέσβη της Ελλάδος Μιχαήλ Χρήστου Διάμεση, στον οποίο ευχήθηκε καλή και καρποφόρο θητεία, επ΄αγαθώ των δύο γειτόνων και συμμάχων χωρών και των λαών τους. “Το Οικουμενικό μας Πατριαρχείον ευλογεί κάθε προσπάθειαν περαιτέρω προσεγγίσεως και συνεργασίας των, διά την ειρήνην και την ευστάθειαν εις την περιοχήν”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης. Στη συνέχεια καλωσόρισε τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου, και χαιρέτησε με εγκαρδιότητα την παρουσία των Αρχόντων Οφφικιαλίων του Θρόνου από τις ΗΠΑ, οι οποίοι πραγματοποιούν προσκυνηματική επίσκεψη, με επί κεφαλής τον νέο Ποιμενάρχη τους, Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο.

Ακολούθως, στην Κοινοτική Αίθουσα ο νέος Διάκονος Νικηφόρος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Παναγιώτατο, και τον διαβεβαίωσε για την απόλυτη αφοσίωσή του προς τη Μητέρα Εκκλησία.
Δεν υπάρχουν σχόλια: