e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 18 Ιουλίου 2020

Τουρκία προς… Πάπα: Ελάτε να επισκεφτείτε την Αγία Σοφία ως τζαμί


Απτόητη συνεχίζει η τουρκική ηγεσία τον σχεδιασμό της για τις 24 Ιουλίου και την πρώτη προσευχή στην Αγία Σοφία, χαρακτηρισμένη πλέον από τον Ταγίπ Ερντογάν ως τζαμί. Η τουρκική πλευρά δε δίστασε προκλητικά να απευθύνει πρόσκληση ακόμη και στον Πάπα, χαρακτηρίζοντας την Αγία Σοφία ως χώρο λατρείας του Θεού.

Μετά την ανακοίνωση της αρχιεπισκοπής Αμερικής ότι οι καμπάνες των ελληνορθόδοξων ναών στις 24 Ιουλίου από άκρο σε άκρο των ΗΠΑ θα ηχούν πένθιμα, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, μιλώντας στο CNN, προέτρεψε ακόμη και τον Πάπα να μη νιώθει θλίψη τώρα που το μουσείο θα γίνει τόπος λατρείας του θεού.

«Δε θα πρέπει να λυπάται γιατί μετατρέπεται σε τόπο λατρείας όπου θα δοξάζεται ο Θεός αντί να είναι ένας τόπος επίσκεψης τουριστών», είπε χαρακτηριστικά ο Ιμπραήμ Καλίν.

Κυνική η Ρωσία

Η τουρκική προκλητικότητα, με την αρπαγή του ναού της παγκόσμιας κληρονομιάς, φουντώνει και από την στάση της ρωσικής ηγεσίας, με τον εκπρόσωπο του Βλαντιμίρ Πούτιν να προβαίνει σε μια κυνική δήλωση.

«Τα εισιτήρια εισόδου στην Αγία Σοφία ήταν αρκετά ακριβά. Πλέον δεν θα υπάρχουν. Η είσοδος θα είναι δωρεάν. Από αυτή την άποψη οι τουρίστες μας θα βγουν κερδισμένοι», είπε χαρακτηριστικά ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Την Παρασκευή 24 Ιουλίου, στην πρώτη προσευχή, αναμένεται να συγκεντρωθούν στην Αγία Σοφία περισσότεροι από 1.500 μουσουλμάνοι, την ώρα που η Ελλάδα θα γιορτάζει την 56η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Αλλεπάλληλες είναι οι συσκέψεις για το πώς θα καλυφθούν οι χριστιανικές παραστάσεις της Αγίας Σοφίας, με την επικρατέστερη άποψη να λέει πως θα υπάρχει ένα σύστημα ολογραμμάτων, το οποίο θα σκεπάζει της αγιογραφίες προβάλλοντας παραστάσεις από το Κοράνι την ώρα της μουσουλμανικής προσευχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: