e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

Αυτά έχει η συνοδικότητα. Όταν την επικαλείσαι, οφείλεις να την εφαρμόζεις


Γράφει ο π. ΡΩΜΑΝΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

Η Ιερά Σύνοδος της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Κύπρου αποφάσισε σήμερα κατά πλειοψηφία (με ψηφοφορία) ότι εγκρίνει την απόφαση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου να μνημονεύσει τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο, αναγνωρίζοντας έτσι τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας που κανονικώς χορήγησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Ανάμεσα στις δύο Αδελφές Εκκλησίας εγκαθιδρύεται πλέον πλήρης και κανονική ευχαριστιακή κοινωνία. Υπάρχει ήδη άλλωστε η πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου προς τον Μητροπολίτη Κιέβου να επισκεφθεί επίσημα την Εκκλησία της Κύπρου για να συλλειτουργήσουν, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες της πανδημίας. 

Η απόφαση αυτή, όπως ανακοίνωσε επίσημα η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας Κύπρου διά του εκπροσώπου της, Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Πάφου κ. Γεωργίου, είναι ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΗ για όλα τα μέλη της Ιεράς Συνόδου. 

Οποιαδήποτε άλλα κείμενα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, προερχόμενα από μέλη της Συνόδου που μειοψήφησαν, δεν έχουν καμία κανονική ισχύ. Είναι προσωπικές, κανονικώς αυθαίρετες και θεολογικώς αβάσιμες, απόψεις, οι οποίες απορρίφθηκαν από την πλειοψηφία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου. 

Οι μειοψηφήσαντες, σύμφωνα με τους Ιερούς Κανόνες και την Τάξη της Εκκλησίας, οφείλουν να υπακούσουν στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου. Οποιαδήποτε άλλη εκδοχή είναι απαράδεκτη και κανονικώς επιλήψιμη, συνιστά δε βαρύτατο κανονικό παράπτωμα που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε καθαίρεση... 

Αυτά έχει η συνοδικότητα. Όταν την επικαλείσαι, οφείλεις να την εφαρμόζεις, είτε συμφωνείς είτε όχι με τις αποφάσεις της πλειοψηφίας. Ελπίζω οι διαφωνούντες, αφού ξεπεράσουν τον πρώτο εκνευρισμό από την ήττα τους, να καταλάβουν ότι τα περιθώρια δεν έχουν μόνο στενέψει, αλλά εντελώς εξαντληθεί. Και ότι το επόμενο βήμα θα είναι είτε η υπακοή στην Εκκλησία είτε η έξοδος από Αυτήν...

Δεν υπάρχουν σχόλια: