e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

Πατριαρχική Λειτουργία στο Germiston, Johannesburg Ν. Αφρικής για την Αγ. Αικατερίνη και τα γενέθλια του Πατριάρχη

Ξεχωριστή η σημερινή ημέρα για τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄, καθώς σήμερα εορτάζει την γενέθλιο επέτειό του. Την σημερινή ημέρα, Πέμπτη, 25η Νοεμβρίου 2021, ως τελευταία της ιεραποστολικής περιοδείας του στην Νότιο Αφρική, ο Μακαριώτατος την αφιέρωσε στους απόδημους Έλληνες της περιοχής του Γιοχάνεσμπουργκ, εορτάζοντας μαζί τους και αντλώντας δύναμη από την αγάπη τους, πριν την επιστροφή του στην έδρα του Πατριαρχείου, την Αλεξάνδρεια και στο κοπιώδες, αλλά ευλογημένο έργο του.

Έτσι, τελέσθηκε Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Αλεξανδρινού Προκαθημένου, στον κοινοτικό Ναό Τιμίου Προδρόμου Τζέρμιστον, συλλειτουργούντος του οικείου Σεβ. Μητροπολίτου  Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κ. Δαμασκηνού, του Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου Αρχιμ. κ. Νικοδήμου Τότκα και των κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως.

Συμπροσευχόμενοι παρέστησαν οι πρέσβεις της Αιγύπτου κ. Ahmed ElFadly, της Σερβίας κ. GoranVujicic, της Ουκρανίας κ. Liubov Abravitova, της Λευκορωσίας κ. Alexander D. Sidoruk και Κύπρου κ. Αντώνιος Μανδρίτης, ο Επιτετραμμένος της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Στέφανος Ιωαννίδης και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Γιοχάνεσμπουργκ κ. Ιωάννης Χατζαντωνάκης.

Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος, προέβη στην χειροθεσία ως Αρχόντων Οφφικιαλίων του Αλεξανδρινού Θρόνου, κατά «Πατριαρχικήν φιλοτιμίαν και προαίρεσιν», ως ανταμοιβή υπηρεσιών προς το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής. Ειδικότερα, ο Πατριάρχης χειροθέτησε τους Εντιμοτάτους κ. Νικόλαο Γιώκο, κ. Ιωάννη Μπαλαδάκη και κ. Ιωάννη Φιλίππου, Άρχοντες Οφφικιάλιους του Αποστολικού και Πατριαρχικού Θρόνου του Αγίου Μάρκου, οι οποίοι προσφέρουν έργο υπέρ της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού στη μεγάλη και φιλόξενη χώρα της Νοτίου Αφρικής. 

Ακολούθως, περιεκόσμησε με τον τίμιο Σταυρό του Αγίου Μάρκου, τον κ. Νικήτα Κορφιά τέως πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Μπενόνι, τον κ. Βασίλειο Γιαννούλια πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Σπρινγκς, τον κ. Κωνσταντίνο Καρασταυράκη πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Γιοχάνεσμπουργκ, τον κ. Αλέξανδρο Ιακωβίδη, τον Dr Jamine Azar για την προσφορά του στον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου της Ιαπωνίας και τον κ. Νικόλαο Οικονομάκη, ανάδοχο του Ι. Ναού Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος στο Stilfontein. 

Στην δεξίωση που παρατέθηκε προς τιμήν του Μακαριωτάτου στην κοινοτική αίθουσα του Τζέρμιστον, παρουσία μελών του διπλωματικού σώματος, η κυρία Γιώκου σύζυγος του τιμηθέντος τέως Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας του Τζέρμιστον, μίλησε με θερμά λόγια απευθυνόμενη στον Πατριάρχη. Η Σερβική Κοινότητα τον τίμησε με χορούς και δώρα για τα γενέθλιά του.

Ακολούθησε πλούσιο γεύμα, κατά την διάρκεια του οποίου ο Πατριάρχης έκοψε συγκινημένος την τούρτα που του προσέφερε η ομογένεια και δέχθηκε τις ευχές των παρισταμένων.

Πριν την αναχώρησή του, ο Μακαριώτατος απηύθυνε μήνυμα μέσω διαδικτύου στην νεολαία της ομογένειας, την μετάδοση του οποίου ανέλαβε η  Ελληνική Ομοσπονδία Νοτίου Αφρικής.  














Δεν υπάρχουν σχόλια: