e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021

Κατανυκτικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Τύρναβο για τον Άγιο Οσιομάρτυρα Γεδεών


 30 Δεκεμβρίου 2021

«Χαίροις Τῶν Ὁσίων Ὁ Μιμητής· Χαίροις Τῶν Μαρτύρων, Θιασώτης Καὶ Ζηλωτής· Ὁσιομάρτυς Ὤφθης, Γεδεὼν Ἔνθεος».

Με μεγάλη κατάνυξη και με τη συμμετοχή του ευλαβεστάτου λαού του Τυρνάβου εορτάστηκε στην Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου η ιερά και φωταυγής μνήμη του μεγάλου ενδόξου νέου Οσιομάρτυρος Γεδεών του εν Τυρνάβω.

Επίκεντρο του εορτασμού ο μεγαλώνυμος Ιερός Ναός του Αγίου στον Τύρναβο όπου ευρίσκεται ο τάφος και τα χαριτόβρυτα Ιερα λείψανά του.

Το πανηγυρικό αρχιερατικό συλλείτουργο τελέστηκε με προεξάρχοντα τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Περιστερίου κ. Γρηγόριο και συλλειτουργούντα τον Σεβασμιώτατο  Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ.Ιερώνυμο, ο οποίος προ της απολύσεως καλοσώρισε δια θερμών λόγων τον φιλοξενούμενό του Ιεράρχη και τον ευχαρίστησε για την αγάπη του τόσο προς τον θαυματουργό Νεομάρτυρα της Εκκλησίας, Άγιο Γεδεών, όσο και προς την πόλη του Τυρνάβου, με την οποία έχει άρρηκτους δεσμούς, επιδίδοντας του και μία φιλοτεχνημένη εικόνα του Αγίου Γεδεών.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ο Ποιμενάρχης μας τέλεσε την εις Διάκονο χειροτονία του κ. Δημητρίου Τσιγάρα, υιού του εφημερίου του Ι. Ν. Ζωοδόχου Πηγής Αργυροπουλίου. Στις παραινέσεις του προς τον νέο κληρικό, ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι στη σύγχρονη εποχή και η Ιερωσύνη είναι μαρτύριο, καθώς ο πόλεμος κατά της Εκκλησίας μαίνεται, ιδίως σε όσους κάνουν ανυπακοή στην Εκκλησία και τολμούν να δηλώνουν ότι θα τη “διορθώσουν”. Η Εκκλησία 21 αιώνες τώρα έχει την πορεία της και γνωρίζει να υπηρετεί τους ανθρώπους και να λατρεύει τον Θεό. Αναφερόμενος στη συγκυρία της σύμπτωσης της χειροτονίας με την εορτή του Αγίου Γεδεών, ο Σεβασμιώτατος είπε πώς οι Νεομάρτυρες μαζί με τους Λογίους του Γένους, οι οποίοι σε μεγάλο ποσοστό υπήρξαν Θεσσαλείς και έδρασαν στην Θεσσαλία σμήλευσαν τις ψυχές των Ελλήνων, τους βοήθησαν να αντέξουν, ανέστειλαν το ρεύμα του εξισλαμισμού και τόνισαν το φρόνημα ώστε να φτάσουν οι Έλληνες να πουν ελευθερία ή θάνατος. Κάλεσε δε τον νέο κληρικό τέτοιο φρόνημα να καλλιεργεί στις ψυχές των πιστών, ώστε να συνεχίζεται η παράδοση της Εκκλησίας. Ο Σεβασμιώτατος ανέδειξε την καταγωγή του νέου διακόνου Δημητρίου από το Αργυροπούλι Τυρνάβου υπογραμμίζοντας ότι ο κάθε τόπος πρέπει να βγάζει τον ιερέα του και ότι το κάθε χωριό πρέπει να έχει τον ντόπιο παπά του, γιατί αλλιώς εκείνος πονά τον τόπο και τους ανθρώπους. Στο νέο κληρικό φώναξαν όλοι κλήρος και λαός το άξιος και του ευχήθηκαν να είναι στερεωμένος, εις έτη πολλά.

Παρόντες στην πανήγυρη ήταν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός, ο Δήμαρχος Τυρνάβου κ. Ιωάννης Κόκκουρας, οι Βουλευτές του Νομού κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, κ. Χρήστος Κέλλας, κ. Βασίλειος Κόκκαλης, κα. Ευαγγελία Λιακούλη και άλλοι επίσημοι της πόλεως του Τυρνάβου και της Περιφερειακής Ενότητας Λαρίσης.

Ο Σεβασμιώτατος μετά το πέρας της Ιεράς Ακολουθίας, μετέβη εποχούμενος σε όλο τον Τύρναβο, κρατώντας στα χέρια του την Κάρα του Αγίου Γεδεών και ευλόγησε όλη την πόλη και τους κατοίκους της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: