e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022

Προσφώνηση Μητροπολίτου Σουηδίας σε εκδήλωση χριστιανικών χορωδιών των Συροϊακωβιτικών ενοριών Σουηδίας

Καθεδρικός Ναός Αγίου Εφραίμ Södertälje Σάββατο, 1η Οκτωβρίου 2022

Σεβ. Αρχιεπίσκοπε της Συροϊακωβιτικής Κοινότητος Σουηδίας κ. Benjamin Atas, Αγαπητοί Πατέρες, Σεβαστά Μέλη των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων, Αγαπητοί Αδελφοί εν Κυρίω, Αγαπητά μας παιδιά,

Είμαι ευτυχής που σήμερα βρίσκομαι κοντά σας, στη σεμνή αυτή τελετή. Βαθιά συγκινημένος, εκφράζω τις θερμές μου ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μου στο Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο και πνευματικό σας πατέρα κ. Benjamin, καθώς μού δίνει την ευκαιρία, να βρεθώ κοντά σας και να απολαύσω, μαζί με τους υπόλοιπους προσκεκλημένους, τους καρπούς των έργων σας και μάλιστα τη μορφή αυτή του πολιτισμού, όπως την εκφράζει η μουσική.

Η φωνή του κάθε ανθρώπου είναι το σπουδαιότερο μουσικό όργανο. Το τραγούδι γίνεται σύντροφος και δάσκαλος, που μέσα απ' τον κόσμο των ήχων, εκφράζει τα συναισθήματά μας και ενώνει την ανθρωπότητα καθόλη, μουσικώ τω τρόπω.

Η σύγχρονη ζωή φαίνεται ότι κάνει μία κίνηση προς το μέλλον, βλέπει το μέλλον ή μάλλον τρέχει προς αυτό. Η ταχύτητα είναι ιλιγγιώδης και οι κατακτήσεις συναρπαστικές. Με τη σημερινή εκδήλωση, αποδεικνύεται, για μια ακόμα φορά, ότι η Εκκλησία δεν προσαρμόζει τα βήματά της στο ρυθμό της μηχανής του χρόνου. Η Εκκλησία δεν είναι το δημιούργημα της εποχής, ή η υλοποίηση της νοοτροπίας του σύγχρονου ανθρώπου, αλλά ένας κόσμος σταθερός, που θεμελιώθηκε εκεί που στήθηκε ο Σταυρός, εκεί που ο Δημιουργός του κόσμου άπλωσε τα χέρια Του και προσέφερε το αίμα Του και την αγκαλιά Του για τη σωτηρία μας.

Αγαπητά μας παιδιά, με τη σημερινή αυτή εκδήλωση, καλλιεργείτε την ευγενή άμιλλα και παράλληλα μας δίνετε ένα μάθημα εκκλησιαστικής λειτουργίας, αφού με την προσπάθειά σας αυτή, σκλαβώνετε, «ἐν ἐλευθερίᾳ», τους συνανθρώπους σας και τους προσκαλείτε, να γευθούν το τραπέζι της πνευματικής χαράς.

Φροντίστε, λοιπόν, μαζί με τα υπόλοιπα εφόδια που θα αποκτήσετε στη ζωή σας, να μην ξεχάσετε ότι ως χριστιανοί έχετε ένα ακόμη χρέος. Από την ύπαρξή σας, να εκπορεύεται η αγάπη, η οποία παρέχει χώρο ελευθερίας στον άλλο. Να μη φοβάστε το συνάνθρωπό σας, αλλά να τον αγκαλιάζετε και να τον αφήνετε ελεύθερο. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η ελευθερία είναι η απαραίτητη προϋπόθεση σωστής λειτουργίας και επιτυχίας. Γράφει ο αββάς Ισαάκ ο Σύρος: «Δεῖ δέ ἡμᾶς ἐν πάσῃ ἐλευθερίᾳ πορεύεσθαι ἐν τῇ λειτουργίᾳ ἡμῶν». (σελ. 120)

Η Εκκλησία είναι εργαστήριο αγιότητας. «Πολλές φορές οι άνθρωποι ελκύονται στο Θεό, όχι γιατί κάποιος τους έδωσε διαφωτιστικές εξηγήσεις, αλλά γιατί στο πρόσωπό του είδαν τη χαρά, το φως, το βάθος, τη σοβαρότητα, την αγάπη, που από μόνα τους αποκαλύπτουν την παρουσία και τη δύναμη του Θεού στον κόσμο». ( π. Αλεξ. Σμέμαν, Μ. Τεσσαρακοστή, σ. 121.)

Το έτος 1985 είχε κηρυχτεί από τον ΟΗΕ, ως έτος νεολαίας. Για μάς, όμως, το έργο προς τους νέους δεν είναι επετειακό ή ευκαιριακό, αλλά συστηματικό. Η σημερινή εκδήλωση είναι η απόδειξη, όσων μέχρι τώρα ανέφερα. Οι πρωτοβουλίες του αγαπητού μου Αδελφού και φίλου, Σεβ. Αρχιεπισκόπου κ. Benjamin, και των αξίων συνεργατών του, σε συνδυασμό με τη δική σας θέληση και τον δυναμισμό, οδηγούν σε αποτελέσματα σαν το σημερινό. Για την Εκκλησία δεν υπάρχουν έτη νεολαίας και διάφορα αφιερώματα, αλλά το έργο της εκτείνεται στην αιωνιότητα.

Παιδιά, όπως εσείς, που ζουν από μικρά και μεγαλώνουν μέσα στην Εκκλησία, που τρέφονται με την ψαλμωδία ή συμμετέχουν στις ευκαιρίες που τους παρέχουν οι ενορίες τους, είναι δύσκολο στην πορεία της ζωής τους να ακολουθήσουν οποιαδήποτε άλλο δρόμο, αλλά κι αν ακόμη γευθούν «τα ξυλοκέρατα της αμαρτίας», θα θυμηθούν κάποτε τον πνευματικό τους οίκο, την Εκκλησία, και θα αναζητήσουν την αγκαλιά του στοργικού Θεού Πατέρα της παραβολής, και θα τρέξουν σ᾽ Αυτόν.

Γράφει ο π. Αλέξανδρος Σμέμαν: «Η ζωή της λειτουργίας μιλάει μετρικά και μελωδικά, χρησιμοποιεί μορφικά και ρυθμικά σχήματα, ντύνεται χρώματα και ρούχα ξένα προς την άλλη, την καθημερινή ζωή, είναι στην ανώτατη σημασία της η ζωή ενός παιδιού, στην οποία όλα είναι ζωγραφιά, μελωδία και τραγούδι» (Για να ζήση ο κόσμος).

Ας δοξάσουμε το όνομα του Τριαδικού Θεού, που μάς αξιώνει, να υπηρετήσουμε τον άνθρωπο της εποχής μας, ο οποίος, μέσα στην απελπισία του, είναι έτοιμος να κάνει ένα τελευταίο βήμα. Ή να πέσει στα τάρταρα του Άδη ή στα χέρια του Θεού. Εδώ έγκειται το έργο όλων μας, ως κληρικών, ως θεολόγων, ως εκπαιδευτικών, ως γονέων, ως εθελοντών, ως πιστών τέκνων της Εκκλησίας. Να δημιουργήσουμε στους νέους μας τέτοιες προοπτικές, ώστε κοντά μας τα παιδιά να αναπαύονται πνευματικά και να ανδρώνονται εν νουθεσία Κυρίου.

Το μήνυμα της σημερινής εκδήλωσης, είναι μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας. Σήμερα, παιδιά μου, με την εκδήλωση αυτή, μας βοηθήσατε να ανακαλύψουμε ένα θησαυρό, θυμίζοντάς μας τα λόγια του Χριστού: «Ὅπου γάρ ἐστίν ὁ θησαυρός ὑμῶν, ἐκεῖ ἔσται καί ἡ καρδία ὑμῶν». (Ματθ. 6,21) 

Σας διαβιβάζω τα θερμά συγχαρητήρια και την πατρική αγάπη και στοργή της Α. Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου προς όλους σας, καθώς και τις δικές μου ολοκάρδιες ευγνώμονες ευχαριστίες για την τιμητική πρόσκληση σας, να χαιρετίσω την εκδήλωσή σας.

Η χάρις του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και η αγάπη του Θεού και Πατρός και η κοινωνία του Αγίου Πνεύματος είη μετά πάντων υμών. Αμήν!






Δεν υπάρχουν σχόλια: