e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022

Αυστραλίας Μακάριος: «Αυτά τα Χριστούγεννα, να δωρίσουμε στον Χριστό τις αμαρτίες μας»

Στο πλαίσιο της ποιμαντικής επισκέψεώς του στην Πολιτεία της Βικτώριας, ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος το απόγευμα του Σαββάτου, 3 Δεκεμβρίου, μετέβη στο προάστιο St Albans της Μελβούρνης, συνοδευόμενος από τους Επισκόπους Κερασούντος κ. Ευμένιο και Σωζοπόλεως κ. Κυριακό, και χοροστάτησε κατά τον Μέγα Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό επί τη εορτή της Αγίας Βαρβάρας της Μεγαλομάρτυρος, στον ελληνορθόδοξο Ιερό Ναό που τιμάται επ’ ονόματι της Αγίας Παρασκευής, του Αγίου Ιωάννου του Ελεήμονος και της Αγίας Βαρβάρας.

Κατά το κήρυγμά του, εν πληθούση εκκλησία, ο Σεβασμιώτατος έκανε εκτενή αναφορά στις αρετές της τιμώμενης Αγίας, οι οποίες την καθιστούν παράδειγμα προς μίμηση για τους όλους τους Χριστιανούς, ενώ δεν παρέλειψε να εστιάσει στο αρνητικό πρότυπο του φανατικού ειδωλολάτρη πατέρα της, Διοσκόρου, ο οποίος δε δίστασε να αφαιρέσει τη ζωή της ίδιας της θυγατρός του.

Για την Αγία Βαρβάρα, ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε την ακλόνητη πίστη της, το γενναίο φρόνημά της, καθώς και την πολλή αγάπη της για τον Χριστό, η οποία την ενθάρρυνε να ομολογήσει Εκείνον με παρρησία, υπομένοντας τα φρικτά βασανιστήρια στα οποία την υπέβαλαν οι διώκτες της. Για τον πατέρα της Αγίας, που τελικώς έγινε και ο δήμιός Της, διέκρινε ότι ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων οι οποίοι θέλουν να επιβάλλουν στα παιδιά τους το δικό τους θέλημα και φρόνημα. Παρατηρώντας ότι και στην εποχή μας υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι εχθρεύονται την Εκκλησία του Χριστού και ενστερνίζονται ακριβώς την ίδια νοοτροπία, ο Σεβασμιώτατος επισήμανε ότι, στον αντίποδα, η Ορθόδοξη πίστη είναι η αποκάλυψη της ελευθερίας. «Δεν πιέζουμε κανέναν να ακολουθήσει αυτό το οποίο εμείς φρονούμε», τόνισε, «γι’ αυτό και βλέπετε ότι η πνευματική ζωή και η αγιότητα δεν ακολουθούν μια συγκεκριμένη συνταγή. Ο κάθε άνθρωπος, ανάλογα με τις δυνάμεις και τα όριά του, σχετίζεται με τον Χριστό».

Κλείνοντας αυτή την αναφορά του, παρακάλεσε όλους να μην πιέζουν τα παιδιά τους, ούτε άλλους ανθρώπους από το περιβάλλον τους, ώστε να ακολουθήσουν και να πιστέψουν αυτό που πιστεύουν οι ίδιοι, είτε πρόκειται για θέματα της Εκκλησίας και της πίστεως, είτε για άλλα θέματα. «Καλύτερα είναι να διδάξουμε τον άλλο με τη ζωή μας», συμπλήρωσε, «και έτσι να τον πείσουμε ότι αυτό το οποίο πιστεύουμε, είναι πράγματι το σωστό».

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε ακόμη στον Άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό και στον Άγιο Σεραφείμ, Επίσκοπο Φαναρίου, η μνήμη των οποίων συνεορτάζεται με της Αγίας Βαρβάρας στις 4 Δεκεμβρίου εκάστου έτους. Κάνοντας εκτενέστερη αναφορά στον Άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό, δήλωσε ότι είναι ένας Άγιος της Εκκλησίας μας τον οποίο προσωπικά αγαπάει πολύ, καθώς, μέσα από το συγγραφικό του έργο, απαντά στα υπαρξιακά και μεταφυσικά ερωτήματα που σχετίζονται με τη μετά θάνατον ζωή, ενώ, επιπλέον, συνοψίζει όλη τη θεολογική σκέψη που είχε καταγραφεί μέχρι την εποχή στην οποία έζησε.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μακάριος, αφού επαίνεσε το έργο του Ιερατικώς Προϊσταμένου του Ναού, π. Δημοσθένους Νικολάου, ευχήθηκε καταλλήλως στους πιστούς για την επικείμενη εορτή των Χριστουγέννων και τούς προέτρεψε πατρικά, όπως προσφέρουν δώρα γενεθλίων στα οικεία τους πρόσωπα, παρόμοια να προσφέρουν κι ένα δώρο στον Χριστό, το οποίο πρωτίστως θα ευεργετήσει τους ίδιους: Να Του δωρίσουν τις αμαρτίες τους. Παραπέμποντας στο ιερό Μυστήριο της Εξομολογήσεως, τόνισε την αξία του εορτασμού της «Μητρόπολης των εορτών» με ανοιχτή και καθαρή καρδιά ενώπιον του Κυρίου, απαλλαγμένη από αμαρτίες. Διαβεβαίωσε δε τους πιστούς ότι με αυτόν τον τρόπο, θα βιώσουν πνευματικά και μοναδικά την εορτή της Γεννήσεως του Θεανθρώπου.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: