e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022

Κέρκυρα: Αρχιερατικά Εσπέρια τιμώντας τον Πολιούχο Άγιο Σπυρίδωνα [video-photos]


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ: 


Συνεχίστηκαν οι λατρευτικές εκδηλώσεις στην Κέρκυρα για την μνήμη του προστάτου του νησιού Αγίου και θαυματουργού Σπυρίδωνος. Στον Εσπερινό της εορτής που τελέστηκε το απόγευμα της Κυριακής 11 Δεκεμβρίου 2022 χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος.

Στο κήρυγμά του προς τους πιστούς, το οποίο, σημειωτέον, έγινε, όπως και μέρος της ακολουθίας, κάτω από την δυσκολία της εκτεταμένης διακοπής ρεύματος στην περιοχή, ο κ. Νεκτάριος αναφέρθηκε σε στίχο του Δοξαστικού του Εσπερινού της εορτής, το οποίο θεωρεί πως το θαύμα του αγίου Σπυρίδωνος στην Α' Οικουμενική Σύνοδο με το κεραμίδι "υπερέχει πάσαν έννοια".

Οι άνθρωποι των καιρών μας ζητούμε θαύμα, σε μία εποχή στην οποία ο δυτικός πολιτισμός προσπαθεί να διώξει το όνομα του Θεού από τις καρδιές των ανθρώπων. Μέχρι τις ημέρες μας το κήρυγμα του αποστόλου Παύλου αντηχούσε ακόμα στις καρδιές των ανθρώπων της Δύσης. Όμως τα τελευταία χρόνια ολοένα και απομακρύνεται ο δυτικός άνθρωπος από την πίστη. Το ίδιο επιχειρήθηκε και στον τόπο μας με νόμους. Όμως η πολυπληθής παρουσία των ανθρώπων αυτές τις ημέρες στην Κέρκυρα αποδεικνύει ότι είναι μάταιες τέτοιες προσπάθειες.

"Υπερέχει πάσαν έννοια" το θαύμα της παρουσίας του αγίου Σπυρίδωνος στον τόπο μας και στην ζωή της Εκκλησίας. Το σημείο λοιπόν που ο άνθρωπος ζητά, είναι το βίωμα του Χριστού στην Εκκλησία, το βίωμα του σαρκωμένου Θεού που ήρθε στον κόσμο για να θεώσει τον άνθρωπο. Αναζητούμε θαύματα και αναρωτιόμαστε γιατί να υποφέρει ο κόσμος σήμερα, είτε από την κρίση είτε από τις ασθένειες, οι οποίες, εν πολλοίς είναι κατασκευασμένες από τον ίδιο τον άνθρωπο που μισεί τον Θεό και τον συνάνθρωπο και νομίζει ότι έχει κάνει τον εαυτό του θεό. Το θαύμα όμως έχει να κάνει με την δική μας πίστη. Ο άγιος Σπυρίδων λέγεται θαυματουργός. Δεν θαυματουργεί όμως από μόνος του, αλλά τον δόξασε ο Θεός και του έδωσε την ισχύ να μεταφέρει τις προσευχές μας στον θρόνο Του, εάν είναι αληθινές, εάν προέρχονται από πιστή καρδιά και μετανοημένη ψυχή. Και τότε, εάν ωφελούν την σωτηρία μας., ο Θεός ανταποκρίνεται. Το θαύμα δεν είναι κάτι φυσικό, αλλά είναι "υπέρ φύσιν". Για να φτάσουμε σ' αυτήν την "υπέρ φύσιν" κατάσταση, πρέπει να νικήσουμε την "παρά φύσιν" κατάσταση της αμαρτίας και της απομάκρυνσης από τον Θεό.

Σήμερα δοκιμάζεται ο κόσμος μας, αλλά δεν πρέπει να μας απασχολεί αυτό, διότι μέσα από τις δοκιμασίες έρχεται αγάπη του Θεού καις μας επιδαψιλεύεται η χάρις Του. Δεν μας εγκατέλειψε ο Θεός, αλλά θα συνεχίσει να μας δίνει την χάρη Του και την δυνατότητα της σωτηρίας μας. Ο άγιος Σπυρίδων συνυπέγραψε το δόγμα της ενσάρκωσης του Υιού του Θεού στην Α' Οικουμενική Σύνοδο. Σήμερα καλούμαστε να αντισταθούμε σ' αυτούς που είναι αρνητές της πίστης στην ενανθρώπηση του Υιού του Θεού και να ακολουθήσουμε την πίστη του αγίου Σπυρίδωνος.

Καθώς πορευόμαστε, λοιπόν, προς τα Χριστούγεννα, την Μητρόπολη των εορτών κατά τον ιερό Χρυσόστομο, ας επικαλούμαστε τον Χριστό ώστε να συγχωρεθούν οι αμαρτίες μας, να ζήσουμε την οικειότητα του Θεού, να επιστρέψουμε με τις πρεσβείες του αγίου Σπυρίδωνος και να οδηγηθούμε στη Θεογνωσία, όπως ο άγιός μας. Η Θεογνωσία είναι τελικά "το υπέρ πάσαν έννοια θαύμα" και κάθε άλλο θαύμα στην ζωή μας. Ας βιώσουμε κι εμείς το προσωπικό μας θαύμα, όπως μας το προσφέρει ο άγιός μας και το επιτρέπει ο Κύριός μας.

Ο κ. Νεκτάριος έκλεισε την προσλαλιά του ευχαριστώντας τον λαό του Θεού, που κατέκλυσε την πόλη, προσελκυόμενος από τον άγιο ως πνευματικό μαγνήτη. Πλήθος πιστών τόσο από την Κέρκυρα όσο και από την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και από τις ορθόδοξες Εκκλησίες των Βαλκανίων, καθώς ο άγιος είναι ένας οικουμενικός Άγιος. ήρθαν απόψε και συμπανηγύρισαν.

Την Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022, την αγιώνυμο ημέρα, θα τελεστεί Αρχιερατική θεία λειτουργία, ιερουργούντος του Μητροπολίτου Κερκύρας.












Δεν υπάρχουν σχόλια: