e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023

Άτυπες συνομιλίες μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Αγγλικανικής Κοινωνίας

Τη Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2023, στο Λονδίνο διεξάχθηκαν άτυπες Συνομιλίες μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Αγγλικανικής Κοινωνίας.

Την Αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποτελούσαν οι Σεβασμιώτατοι Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτας και Μητροπολίτες Βελγίου κ. Αθηναγόρας (Αντιπρόεδρος του Διαλόγου τούτου) και Πισιδίας κ. Ιώβ, καθώς και ο Πρωτοπρεσβύτερος Χρήστος Χρηστάκης, ορθόδοξος συν-γραμματέας της Επιτροπής αυτής.

Την Αγγλικανική Κοινωνία εκπροσώπησαν ο αγγλικανός Συμπρόεδρος, Αρχιεπίσκοπος κ. Michael Lewis, ο Επίσκοπος κ. Ghraham Tomlin, ο Αιδεσιμ. κ. Neil Vigers και ο Δρ. Christopher Wells.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Michael Lewis και τα άλλα μέλη της Αγγλικανικής Αντιπροσωπείας αρχικά καλωσόρισαν την Αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και εν συνεχεία αναφέρθηκαν σε διάφορα θέματα σημαντικά για την Αγγλικανική Κοινωνία.

Οι εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου ευχαρίστησαν εξ ονόματος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου την Αγγλικανική Κοινωνία για την υποδοχή και οργάνωση της Συναντήσεως ταύτης, και εν συνεχεία ενημέρωσαν τους Αγγλικανούς συνομιλητές για τα τρέχοντα θέματα και διάφορες ενέργειες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ιδιαιτέρα μνεία έγινε μάλιστα στο φλέγον ζήτημα του πολέμου στην Ουκρανία που απασχολεί όλο τον κόσμο, και ιδιαίτερα την Ορθόδοξη Εκκλησία. Υπογραμμίστηκε ξεκάθαρα ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης κάνει εκκλήσεις προς όλες τις κατευθύνσεις για τον τερματισμό του αδελφοκτόνου αυτού πολέμου.

Μετά τις αναφορές των δύο Αντιπροσωπειών διεξήχθη διεξοδική συζήτηση, κατά την οποία αντηλλάγησαν απόψεις για θέματα κοινού θεολογικού και κοινωνιολογικού ενδιαφέροντος.

Το απόγευμα τα μέλη των Αντιπροσωπειών μετέβησαν στο Αββαείο του Westminster όπου παρέστησαν στον Εσπερινό και έψαλε η διεθνούς φήμης χορωδία του Αββαείου.

Την επομένη ημέρα εργασίας έγινε συνεργασία των ηγετών της Επιτροπής Διαλόγου τούτου για την ολοκλήρωση της προετοιμασίας της Συνόδου της Ολομελείας που θα διεξαχθεί στην Ιερουσαλήμ τον προσεχή Οκτώβριο του τρέχοντος έτους 2023.


Δεν υπάρχουν σχόλια: