e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023

Αλεξάνδρεια: Περάτωση εργασιών Μικτής Επιτροπής Διαλόγου Ορθοδόξων και ΡΚαθολικών

Το απόγευμα της 7ης Ιουνίου 2023 ολοκληρώθηκαν με απόλυτη επιτυχία, στην πολυαιώνιο Καθέδρα του Πρεσβυγενούς Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, οι εργασίες της διεθνούς Μικτής Θεολογικής Επιτροπής του Διαλόγου μεταξύ της Ορθοδόξου και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Κατά την αναχώρηση των 22 Ορθοδόξων και 18 Ρ/Καθολικών μετεχόντων Καρδιναλίων, Μητροπολιτών, Πρεσβυτέρων και λαϊκών θεολόγων, ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης κ.κ. Θεόδωρος Β΄, εξέφρασε την ικανοποίηση και τα χαροποιά αισθήματα του, δηλώνοντας μεταξύ άλλων: 

«Δοξολογώντας τον Τριαδικό Θεό για την ιστορική αυτή θεολογική συνάντηση, η οποία ολοκληρώθηκε επιτυχώς εν ομοφωνία, με ιερή συγκίνηση και ιδιαίτερη χαρά αποχαιρετούμε τους Σεβασμιωτάτους Συμπροέδρους και τα τίμια μέλη της Διεθνούς Μικτής Επιτροπής του Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ της Ορθοδόξου και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, η οποία συνήλθε από 1ης έως 7ης Ιουνίου στην Καθέδρα του καθ’ ημάς Αποστολικού και Πατριαρχικού Θρόνου του Αγίου ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου, στους χώρους του Δευτεροθρόνου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, με την δισχιλιοστή Αποστολική παρακατάθηκη, την πολυκύμαντη ιστορία και το ελπιδοφόρο μέλλον.

Στους παρόντες καιρούς, όπου οι επικατάρατες διαιρέσεις, οι πρόσκαιρες σκοπιμότητες, οι μικροπρεπείς εμπάθειες και οι ανούσιες αντιπαραθέσεις ματώνουν τον ταραχώδη κόσμο μας, αλλά και το εκκλησιαστικό σώμα, το οποίο διψά για ειρήνη, ενότητα και αγάπη, το καταγραφέν πλέον από την Ιστορία γεγονος του ειρηνικού, εμπεριστατωμένου, γόνιμου γι’ αυτό και ευλογημένου διαλόγου μεταξύ των δύο Εκκλησιών, αποτελεί λαμπρό παράδειγμα αγαθής προαιρέσεως και φιλαδέλφου συνεργασίας και ενδυναμώνει την ελπίδα για ένα μέλλον με περισσότερη αλληλοκατανόηση, ταπείνωση και αλληλεγγύη.

Από την Πόλη του Μ. Αλεξάνδρου και του Αγίου Μάρκου απευθύνουμε τον αδελφικό ασπασμό προς τον Αγιώτατο Πάπα Ρώμης κ. Φραγκίσκο, στον οποίο ευχόμεθα εγκαρδίως τάχιστη ανάρρωση, προς τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, τους αδελφούς Προκαθημένους και προς το υπ’ ουρανόν Χριστεπώνυμα πλήρωμα. Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν»!

Στις εργασίες της διεθνούς Μικτής Θεολογικής Επιτροπής Διαλόγου μεταξύ της Ορθοδόξου και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας μετείχαν:

Α. Ρ/Καθολική Εκκλησία

Οι Σεβασμιώτατοι Καρδινάλιος κ.Kurt Kuch, Πρόεδρος της Ποντιφικής Επιτροπής για την ενότητα των Χριστιανών και Συμπρόεδρος της Μικτής Θεολογικής Επιτροπής, Καρδινάλιος κ. Joseph W. Tobin, Αρχιεπίσκοπος Newark ΗΠΑ, κ. Claudio Gugerotti, Αρχιεπίσκοπος Ravello Ιταλίας και Πρόεδρος της Ποντιφικής Επιτροπής επί των Ανατολικών Εκκλησιών, κ. Roland Minnerath, Αρχιεπίσκοπος Dijon Γαλλίας, κ. Bruno Forte, Αρχιεπίσκοπος Chieti Ιταλίας, κ. Brian Farrell, Επίσκοπος Abitine Ιταλίας και Γραμματέας της Ποντιφικής Επιτροπή για την Ενότητα των Χριστιανών, κ. Charles Morerod, Επίσκοπος Λοζάνης Ελβετίας, κ. Krzysztof Nitkiewicz, Επίσκοπος Sandomierz Πολωνίας, Msgr π. Andrea Palmieri, Msgr π.Piero Coda, Msgr π. Iwan Dacko, Msgr π. Paul McPartlan, π. Milan Zust, π. Hyacinthe Destivelle, π. Sabino Chialà, κα. Theresia Hainthale, κα. Barbara Hallensleben και κ. Roberto Morozzo della Rocca

Β. Ορθόδοξη Εκκλησία

Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτης Πισιδίας κ.Ιώβ, Συμπρόεδρος της Μικτής Θεολογικής Επιτροπής, Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος και π. Alexis Torrance (Οικουμενικό Πατριαρχείο), Μητροπολίτης Μποτσουάνας κ. Γεννάδιος, Μητροπολίτης Άκκρας κ. Πέτρος και Καθηγητής κ. Γρηγόριος Λιάντας (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), Αρχιεπίσκοπος Ανθηδώνος κ. Νεκτάριος και Καθηγητής κ. Θεόδωρος Γιάγκου (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων), Μητροπολίτης Δυτικής και Νοτίου Ευρώπης κ. Ιωσήφ και π. Patriciu Vlaicu (Πατριαρχείο Ρουμανίας), Μητροπολίτης Αχαλτσίχε κ. Θεόδωρος και π. Georgios Zviadadze (Πατριαρχείο Γεωργίας), Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος και π. Γρηγόριος Ιωαννίδης (Εκκλησία Κύπρου), Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος και π. Αμφιλόχιος Μίλτος (Εκκλησία Ελλάδος), Καθηγητές κ. κ. Jerzy Ostapczuk και Jerzy Betlejko (Εκκλησία Πολωνίας), Μητροπολίτης Κορυτσάς κ. Ιωάννης και Καθηγητής κ. Nathan Hoppe (Εκκλησία Αλβανίας), Μητροπολίτης Μιχαλουπόλεως κ. Γεώργιος και π. Κύριλλος Σαρκισιάν (Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας).

Σημειώνεται, ότι το απόγευμα της Τρίτης, 6ης Ιουνίου ε.ε., ο Εντιμολογιώτατος Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κ. Αθανάσιος Κοτσιώνης, παρέθεσε δεξίωση προς τιμήν των μελών της Μικτής Θεολογικής Επιτροπής στην περίβλεπτη Προξενική κατοικία, κατά την διάρκεια της οποίας ο Μακαριώτατος Πατριάρχης κ. Θεόδωρος Β΄ του προσέφερε χειροποίητο αντίγραφο του ιερού εικονίσματος «Άξιον Εστί» σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την πολύτιμη συναρωγή του στην επιτυχή έκβαση της συγκλήσεως των εργασιών του Θεολογικού διαλόγου στην Αλεξάνδρεια.

Εκ της Αρχιγραμματείας της Ιεράς Συνόδου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας


Δεν υπάρχουν σχόλια: