e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 10 Μαΐου 2015

"CORPUS S. BARBARAE VIRGINIS ET MARTYRIS" | "Σώμα Αγ. Βαρβάρας, παρθένου και μάρτυρος"

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης 




"Σώμα Α. Βαρβάρας παρθένου και μάρτυρος". Αυτό σημαίνει η επιγραφή που υπάρχει πάνω στην λειψανοθήκη της Αγίας Βαρβάρας που μετέφερε αντιπροσωπία της Εκκλησίας της Ελλάδος από τη Βενετία στην Ελλάδα. Η αρχική λειψανοθήκη της Αγίας είχε φυσικό μέγεθος, αλλά για πρακτικούς λόγους το 2002 αντικαταστήθηκε από την υπάρχουσα, για να μεταφερθεί με ευκολία στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, στην μνήμη των πεσόντων της τρομοκρατικής επίθεσης στους δίδυμους πύργους, αλλά και ως ευλογία και στήριξη των πυροσβεστών που επιτελούσαν πολύ σημαντικό έργο τις ημέρες εκείνες. Η Αγία Βαρβάρα, άλλωστε, για την Καθολική Εκκλησία είναι και προστάτιδα των Πυροσβεστών.

Στην πλαϊνή μεριά της σημερινής λειψανοθήκης υπάρχει η επιγραφή: "Παρθένου και μάρτυρος της Νικομηδείας του γ΄ αιώνα. Λατρεύεται σε πολλά σημεία της γης αμέτρητους χρόνους. Με έμπνευση του Ιωσήφ Μάνη, Αρχιεπισκόπου του στρατού τοποθετήθηκε με ευλάβεια σε αυτήν την λειψανοθήκη από ναυτικούς το Σωτήριο έτος 2002".

Ενώ στις υπόλοιπες πλευρές απεικονίζεται το μαρτύριο της Αγίας Βαρβάρας και η ζωή της στον πύργο. 

Η Αγία Βαρβάρα, κόρη του φανατικού ειδωλολάτρη Διοσκόρου, έζησε τα τέλη του 3ου αιώνα στην Ηλιούπολη της Κοίλης Συρίας. Ο πατέρας της πληροφορήθηκε από τεχνίτες ότι η Αγία ζήτησε να της ανοίξουν τρία παράθυρα στον πύργο όπου ήταν έγκλειστη, στο όνομα της Αγίας Τριάδος και, έτσι, βεβαιώθηκε ότι η κόρη του είχε γίνει Χριστιανή. 

Εξοργίσθηκε τόσο που την κυνήγησε εντός του πύργου με το ξίφος του για να την φονεύσει. Η Αγία κατέφυγε στα όρη, αλλά ο πατέρας της την συνέλαβε και την παρέδωσε στον τοπικό άρχοντα κατηγορώντας την για την πίστη της. Όταν ανακρίθηκε, ομολόγησε με παρρησία την πίστη της στον Χριστό και αρνήθηκε τα είδωλα. Μετά από φρικτά βασανιστήρια, σφαγιάσθηκε από τον ίδιο τον πατέρα της. 

Το ιερό λείψανο της Αγίας Βαρβάρας έφθασε στη Βενετία το 1003, την περίοδο εξουσίας του Δόγη Πέτρου Β΄ Orseolo, ως δώρο του αυτοκράτορος Βασιλείου Β΄. Το μετέφερε στη Βενετία από την Κωνσταντινούπολη η Μαρία Αργυροπούλα, θεωρούμενη, όπως συμπεραίνεται από το επίθετο, μία από τις αδελφές του αυτοκράτορα Ρωμανού Γ΄ του Αργυρού, η οποία είχε παντρευτεί τον γιο του Δόγη, Ιωάννη.



Δεν υπάρχουν σχόλια: