e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 2 Ιουνίου 2018

Οι κήρυκες της ευαγγελικής αγάπης είναι πάντοτε διωκόμενοι

ΟΜΙΛΙΑ  ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής των Αγίων Πάντων 
3 Ιουνίου 2018 
(Ματθ. ι΄ 32- 33, 37-38 και ιθ΄ 27-30)


Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης 

Πολύ σπουδαία είναι η διαβεβαίωση του Κυρίου προς τους μαθητές Του, η οποία περιέχεται στη σημερινή ευαγγελική περικοπή. Η θεία υπόσχεση για πλήρη ανταμοιβή του αγώνα τους, χαλύβδωσε τις καρδιές τους, ενδυνάμωσε τις ψυχές τους κι έτσι έμειναν ισόβια άκαμπτοι και ακλόνητοι μαχητές της πίστεως, χωρίς όμως ποτέ να χάσουν την αγάπη, τόσο για τους οικείους τους, όσο και για κάθε συνάνθρωπό τους  πιστό ή άπιστο. 

Διώκτες και εχθροί της πίστεως, δυστυχώς, υπήρξαν σε όλες τις ιστορικές συγκυρίες, σε όλα τα έθνη και σε όλες τις εποχές και θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν πάντοτε, μέχρι της συντέλειας των αιώνων. Οι κήρυκες της ευαγγελικής αγάπης και πίστης θα είναι πάντοτε διωκόμενοι, συκοφαντούμενοι, αδικούμενοι και μισούμενοι. Η εσωτερική καθαρότητά τους θα εξοργίζει πάντα τους ασεβείς και κακόβουλους ανθρώπους, οι οποίοι φθονούν τους αληθινούς Χριστιανούς και θέτουν προσκόμματα στην ομολογία και το έργο τους.

Πολλές φορές, όμως, και κάποιοι φερόμενοι ως πιστοί Χριστιανοί, τους προσφέρουν όπλα με την σκανδαλώδη συμπεριφορά και την υποκρισία τους. Όμως, οι αληθινά πιστοί μένουν απτόητοι και ακλόνητοι, διότι γνωρίζουν ότι στον υπέρτατο αυτόν αγώνα, δεν είναι μόνοι. Βοηθός και μέγας συνοδοιπόρος τους είναι ο ίδιος ο Θεός! Γι’ Αυτόν απαρνούνται τα πάντα κι έτσι πορεύονται στη χαρά -ήδη από αυτή την ζωή- παρά τις δοκιμασίες, τις διώξεις και τις ποικίλες δυσκολίες, τις οποίες αντιμετωπίζουν.

Όμως, η χαρά αυτή είναι ελάχιστη μπροστά στην υπέρτατη και απερίγραπτη χαρά της ουράνιας Βασιλείας, η οποία τους περιμένει. Γι’ αυτό, η πιο επαίσχυντη άρνηση συνίσταται στο να αρνηθεί κάποιος τον Θεό, Πατέρα και Δημιουργό. Διότι αποκηρύττει  και περιφρονεί, όχι τον άνθρωπο, όχι κάποιο ευτελές αντικείμενο, αλλά τον ίδιο τον Σωτήρα του ανθρώπινου γένους και ευεργέτη της οικουμένης.

Πολλοί αρνούνται τον Θεό λόγω δειλίας, επειδή φοβούνται μήπως τους ειρωνευτούν και τους χαρακτηρίσουν ως οπισθοδρομικούς. Άλλοι, λόγω υλικού συμφέροντος. Άλλοι, λόγω εγωισμού. Όμως, όλους αυτούς θα τους αποστραφεί ο Θεός, διότι οι ίδιοι το επέλεξαν. Ας μην τους μιμηθούμε, λοιπόν, αλλά αντίθετα ας γίνουμε μιμητές των Δικαίων και των Αγίων. Γένοιτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: