e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018

Ο Μητροπολίτης Πειραιώς σχολιάζει την απόφαση της Ιεραρχίας της Ελλαδικής Εκκλησίας για τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας [ΣΚΑΙ, 17.11.2018]


Ο Σεβ. Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ σχολιάζει εμφατικά την χθεσινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας και το σχέδιο της επικείμενης "Συμφωνίας" [τηλεόραση ΣΚΑΙ, 17 Νοεμβρίου 2018]


Σημεία της παρέμβασης του κ. Σεραφείμ:

- Ο Ιερώνυμος δεν μπορεί να εκφράζει μόνος του την Εκκλησία, έπραξε καθ' υπέρβαση της εξουσίας του.
- Η Ιεραρχία διοικεί την Εκκλησία και δεν συναινεί στη συμφωνία αυτή. Ο μόνος που νομικά και κανονικά υποχρεώνει την Εκκλησία είναι η Ιεραρχία της Εκκλησίας.
- Η Σύνοδος των Επισκόπων διοικεί την Εκκλησία όπως προβλέπει και το Σύνταγμα. Συνεπώς και ο Αρχιεπίσκοπος και Διαρκής Ιερά Σύνοδος είναι εντολοδόχοι του Σώματος της Ιεραρχίας και δεν έχουν κανένα έννομο δικαίωμα να αποφασίζουν για τόσο σοβαρά θέματα μόνοι τους.
- Η Ιεραρχία αποφάνθηκε και είπε ότι δεν συναινεί στην διαγραφή από το ανθρώπινο δυναμικό και της μισθοδοσίας των κληρικών και να μετατραπεί σε μια απλή επιδότηση.
- Η κυβέρνηση έδειξε το αληθινό της πρόσωπο του αυταρχισμού και της δολιότητας. Υπεύθυνος για τον αυταρχισμό που εκδηλώνεται είναι οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος.
- Πήγαν να παγιδεύσουν την εκκλησία πετώντας μας από το μισθολόγιο, θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους.
- Θέλουν να καταστήσουν ανίσχυρη την Εκκλησία αλλά θα βρουν μπροστά τους την Ευρώπη και την ΕΣΔΑ.
- Είναι αδύνατο να αποδεχθούμε την μονομερή αθέτηση της υποχρεώσεως της Πολιτείας να καταβάλει την μισθοδοσία στον κλήρο έναντι της περιουσίας που προσέλαβε από την Πολιτεία. Δεν ζητάμε χαριστική συμπεριφορά και αντιμετώπιση αλλά νομιμότητα και ηθική διάσταση των πραγμάτων, αν προσφύγουμε στα δικαστήρια θα δικαιωθούμε.
- Αν προχωρήσει μονομερώς η Κυβέρνηση θα εισηγηθώ στην Ιεραρχία να κηρύξει την Εκκλησία εν διωγμώ από την ελληνική Κυβέρνηση και να καταφυγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: