e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 14 Ιουνίου 2020

Κοινό Aνακοινωθέν Ορθοδόξων Ιεραρχών της Αργεντινής για την Πανδημία Covid-19


Κοινό Aνακοινωθέν για την πανδημία του κορωνοϊού εξέδωσαν τέσσερις Ορθόδοξοι ιεράρχες της Αργεντινής, καλώντας τους πιστούς να μη χάνουν την πίστη τους και να έχουν ελπίδα στον Θεό για την υπέρβαση της κρίσης.

Συγκεκριμένα, το κοινό ανακοινωθέν υπογράφουν ο Μητροπολίτης Μπουένος Άϊρες Ιωσήφ του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο οποίος είναι ο πρώτος με καταγωγή από Αργεντινή επικεφαλής της Ελληνορθόδοξης Μητρόπολης, ο Μητροπολίτης Ιάκωβος του Πατριαρχείου Αντιοχείας, ο Επίσκοπος Ιωάννης της Rocor και ο Επίσκοπος Κύριλλος του Πατριαρχείου Σερβίας.

Στο μήνυμά τους, ανάμεσα στα άλλα, αναφέρουν πως «δεν γνωρίζουμε ποιες θα είναι οι συνέπειες αυτής της πανδημίας στις ζωές των Εκκλησιών μας και των παιδιών μας. Γνωρίζουμε, όμως, ότι είμαστε οι πνευματικοί ηγέτες, που ο Θεός ευδόκησε να σας υπηρετούν αυτήν την περίοδο παγκόσμιας κρίσης, και γι’ αυτό θέλουμε να σας καλέσουμε να αγκαλιάσετε χωρίς προκαταλήψεις -χωρίς όρια- τον Ιησού Χριστό, τη μόνη μας ελπίδα (Τιμ. 1: 1). Από βάθους καρδίας σας καλούμε να μην έχετε αμφιβολίες και επιφυλάξεις για την πίστη μας, για την Παράδοσή μας, αυτές τις στιγμές που βομβαρδιζόμαστε με νέα και ειδήσεις διαμέσου όλων των μέσων που έχουμε στη διάθεσή μας. Θέλουμε να σας καλέσουμε να δίνετε μαρτυρία της Ορθόδοξής μας πίστης, μιμούμενοι κατά πάντα τη μαρτυρία που έδωσαν πολλοί Άγιοι -ακόμη και με τη ζωή τους- όταν συναντούσαν διάφορους παράγοντες αποφασισμένοι να πολεμήσουν και να καταστρέψουν την κοινή μας πίστη».

Εκφράζουν ιδιαίτερες ευχαριστίες στους γιατρούς και νοσηλευτές υπογραμμίζοντας πως «είμαστε ευγνώμονες στους γιατρούς, τους ερευνητές, τους επιστήμονες και σε όλους τους υπηρέτες της υγείας που εργάζονται ακούραστα αυτήν τη στιγμή. Είμαστε επίσης ευγνώμονες στους δασκάλους, στα παιδιά και τους εφήβους μας, που κάνουν μια απίστευτη προσπάθεια. Προσευχόμαστε για όλα τα παιδιά μας, ειδικά για εκείνους που ζουν τη σκληρή πραγματικότητα της οικονομικής κρίσης. Προσευχόμαστε θερμά για τους ηλικιωμένους μας, για τους αρρώστους, για τους πάσχοντες και για τη σωτηρία τους».

Τονίζουν ακόμα, πως «σήμερα, περισσότερο από ποτέ, καλούμαστε όλοι μας να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας, τους συγγενείς μας, τους γείτονές μας, τον κάθε μας πλησίον, να εμπιστευτούν το έλεος του μεγάλου και φιλάνθρωπου Θεού μας, του ιδίου Θεού που δεν εγκατέλειψε τον Προφήτη Ηλία στην έρημο, όταν όλα φαινόταν να είχαν επικείμενο τέλος».

MENSAJE PASTORAL DE LOS OBISPOS CRISTIANOS ORTODOXOS EN ARGENTINA
ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΤΗΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ

Ciudad Autónoma de Buenos Aires, 14 de Junio de 2020.
Αυτόνομη Πόλη του Μπουένος Άϊρες, 14 Ιουνίου 2020.

“LO SANTO A LOS SANTOS
(Exclamación de la Divina Liturgia de San Juan Crisóstomo)

«ΤΑ ΣΑ ΕΚ ΤΩΝ ΣΩΝ»
(από την Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου)


Προσφιλέστατα και αγαπημένα τέκνα εν Χριστώ,

Ήδη έχουν περάσει τρεις μήνες από την αρχή της κοινωνικής, προληπτικής και υποχρεωτικής απομόνωσης που η Κυβέρνηση του Έθνους μας αποφάσισε να επιβάλει για να κατευνάσει τις επιπτώσεις της πανδημίας του COVID-19, από τον οποίο υποφέρει όλη η οικουμένη. Έκτοτε, όλες οι ενορίες μας έκλεισαν, έχοντας -σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα- τη μόνη παρουσία των ιερέων μας και μερικών άλλων συνεργατών. Και εμείς, σύμφωνα με την ευθύνη μας ως ποιμένες και πνευματικοί πατέρες, επιμείναμε να μείνουμε όλοι μας στο σπίτι μας, ακολουθώντας τις οδηγίες και κατευθύνσεις που έχουν επιβληθεί κατά καιρούς από τα διἀφορα αρμόδια υπουργεία του κράτους. Τούτη την κατά πάντα ιδιαίτερη χρονιά, μεγάλο μέρος της Σαρακοστής, τη Μεγάλη Εβδομάδα, την πασχαλινή περιόδο και ακόμη και την Πεντηκοστή έχουμε βιώσει για πρώτη φορά απέναντι στις οθόνες.

Σήμερα, οι Ορθόδοξες Εκκλησίες εορτάζουν -με ιδιαίτερη τιμή και ευλάβεια- την Κυριακή των Αγίων Πάντων. Όλοι μας έχουμε έναν Άγιο που ευλαβούμαστε, οι ενορίες μας έχουν τους προστάτες τους Αγίους, τα παιδιά μας ονομάζονται συνήθως με ονόματα Αγίων: ενός Μάρτυρα, ενός Οσίου, ή ακόμα και της Υπεραγίας Θεοτόκου, οι οποίοι έχουν αφήσει ένα βαθύ σημάδι στη ζωή μας. Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί ταυτίζονται με πολλές ιστορίες των ηρώων της πίστης, οι οποίοι έχουν σπείρει τα εδάφη μας με τον ιδρώτα και το αίμα τους. Και γι’ αυτό θέλουμε να σας απευθύνουμε αυτά τα λόγια, αγαπημένα και πολυπόθητα ἐν Κυρίῳ τέκνα, αυτήν την ευλογημένη ημέρα.

Δεν γνωρίζουμε ποιες θα είναι οι συνέπειες αυτής της πανδημίας στις ζωές των Εκκλησιών μας και των παιδιών μας. Γνωρίζουμε, όμως, ότι είμαστε οι πνευματικοί ηγέτες, που ο Θεός ευδόκησε να σας υπηρετούν αυτήν την περίοδο παγκόσμιας κρίσης, και γι᾽ αυτό θέλουμε να σας καλέσουμε να αγκαλιάσετε χωρίς προκαταλήψεις -χωρίς όρια- τον Ιησού Χριστό, τη μόνη μας ελπίδα (Τιμ. 1:1). Από βάθους καρδίας σας καλούμε να μην έχετε αμφιβολίες και επιφυλάξεις για την πίστη μας, για την Παράδοσή μας, αυτές τις στιγμές που βομβαρδιζόμαστε με νέα και ειδήσεις διαμέσου όλων των μέσων που έχουμε στη διάθεσή μας. Θέλουμε να σας καλέσουμε να δίνετε μαρτυρία της Ορθόδοξης μας πίστης, μιμούμενοι κατά πάντα τη μαρτυρία που έδωσαν πολλοί Άγιοι -ακόμη και με τη ζωή τους- όταν συναντούσαν διάφορους παράγοντες αποφασισμένοι να πολεμήσουν και να καταστρέψουν την κοινή μας πίστη. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, καλούμαστε όλοι μας να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας, τους συγγενείς μας, τους γείτονές μας, τον κάθε μας πλησίον, να εμπιστευτούν το έλεος του μεγάλου και φιλάνθρωπου Θεού μας, του ιδίου Θεού που δεν εγκατέλειψε τον Προφήτη Ηλία στην έρημο, όταν όλα φαινόταν να είχαν επικείμενο τέλος: σε εκείνη τη σπηλιά μετά τον αέρα, το σεισμό, και τη φωτιά, τον ηρέμησε η φωνή μιας λεπτής αύρας, που δήλωνε την παρουσία του Θεού (Γ΄ Βασ. 19: 3-15). Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, καλούμαστε να λάμψουμε με το φως της πίστης μας ενώπιον των ανθρώπων, ώστε να δουν τα καλά μας έργα και έτσι να δοξάζουν το Θεό «τὸν ἐν τοῖς οὐρανοῖς» (Ματθ. 5:16).

Αγαπητά τέκνα εν Κυρίω,

Είμαστε ευγνώμονες στους γιατρούς, τους ερευνητές, τους επιστήμονες και σε όλους τους υπηρέτες της υγείας που εργάζονται ακούραστα αυτήν τη στιγμή. Είμαστε επίσης ευγνώμονες στους δασκάλους, στα παιδιά και τους εφήβους μας, που κάνουν μια απίστευτη προσπάθεια. Προσευχόμαστε για όλα τα παιδιά μας, ειδικά για εκείνους που ζουν τη σκληρή πραγματικότητα της οικονομικής κρίσης. Προσευχόμαστε θερμά για τους ηλικιωμένους μας, για τους αρρώστους, για τους πάσχοντες και για τη σωτηρία όλων μας.

Δεν σας ζητάμε να έχετε πίστη σε εμάς, τους αμαρτωλούς, παρόλο που σας διαβεβαιώνουμε ότι θα πράξουμε το καλύτερο δυνατό κατά τη δοκιμασία αυτή. Αλλά σας ζητάμε να έχετε πίστη στο μεγάλο Θεό και Σωτήρα μας, ο Οποίος, δια της πρεσβείας της Άχραντης Μητέρας Του, της Θεοτόκου, δεν πρόκειται να μας αφήσει μόνους, ούτε να μας εγκαταλείψει ποτέ (Πρ. 14:18). Η Εκκλησία που ο Χριστός, ο Υιός και Λόγος του Θεού Πατρός και Δημιουργός του κόσμου, φανέρωσε, της οποίας είναι ο Μέγας Προστάτης και όλου του κόσμου, γιατί ο ίδιος Αυτός προστάτευσε την Εκκλησία των Προφητών, προστατεύει την Εκκλησία των Αποστόλων, την Εκκλησία όλων των εθνών εδώ και 2000 χρόνια, μέσω επιδημιών, σχισμάτων και αιρέσεων, είναι η ίδια η Εκκλησία της Πεντηκοστής των εθνών, που όλοι μας απαρτίζουμε εδώ, σε αυτήν την ευλογημένη χώρα με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος.

Σήμερα καλούμαστε να συνειδητοποιήσουμε ότι «τὰ Ἅγια» μεταδίδονται στους «Αγίους», δηλαδή σε εκείνους τους άνδρες και τις γυναίκες που αποφασίζουν χωρίς επιφυλάξεις και όρια να ζήσουν σε αυτόν τον κόσμο με την αμετάκλητη πεποίθηση ότι ήδη ανήκουν και πολιτεύονται σε έναν άλλο κόσμο, εκεί όπου δεν υπάρχει πόνος, ούτε θλίψη, ούτε στεναγμός, αλλά αιώνια ζωή.

Είθε ο Μεγάλος Θεός και Σωτήρας μας, που αναστήθηκε εκ νεκρών και έστειλε το Πανάγιο του Πνεύμα την Πεντηκοστή, να σας ευλογεί πλούσια και την ημέρα της συναντήσεώς μας. Και δια πρεσβειών πάντων των Αγίων, εξαιρέτως της Υπεραγίας Θεοτόκου, ας γίνουμε ζωντανή μαρτυρία αγιότητας στη χώρα μας, που προσδοκεί τα βέλτιστα από την Ορθοδοξία και τα γνήσια παιδιά της.

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΙΩΣΗΦ
Οικουμενικό Πατριαρχείο

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΙΑΚΩΒΟΣ
Πατριαρχείο Αντιοχείας

ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία εκτός Ρωσίας, ROCOR

ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΡΙΛΛΟΣ
Πατριαρχείο Σερβίας

[Πηγές στοιχείων: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ και ΡΩΜΑΛΕΩ ΦΡΟΝΗΜΑΤΙ]

Δεν υπάρχουν σχόλια: