e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 25 Ιουλίου 2020

Αν ο Θεός μαζί μας, ουδείς εναντίον μας

ΟΜΙΛΙΑ  ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής Ζ΄ Ματθαίου 
26 Ιουλίου 2020 
(Ματθ. θ΄ 27-35)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεριώτης


Η περικοπή αυτή περιγράφει, με λίγα και ουσιαστικά λόγια, πόσο πλούσια και γενναιόδωρα σκορπούσε ο Κύριος την θεία χάρη σε κάθε πάσχοντα και ταλαίπωρο άνθρωπο. Αρχικά θεραπεύει δύο τυφλούς και τους αποκαθιστά το πολύτιμο και ανεκτίμητο δώρο της όρασης, όχι μόνο της σωματικής αλλά και της πνευματικής, κάνοντάς τους να αλλάξουν τρόπο ζωής και σκέψης και να γίνουν τέκνα Θεού. Ακολούθως θεραπεύει άνθρωπο κωφάλαλο, εξαιτίας πονηρών πνευμάτων και κάνει τους πάντες να θαυμάσουν. Και στις δυο περιπτώσεις τούς συνιστά να μην διαδώσουν τα θαύματα, διότι καθετί που πράττει ο Κύριος το πράττει για το καλό του ανθρώπου και για να δοξαστεί το θέλημα του Θεού. Δεν τα κάνει για επίδειξη, ούτε για αυτοδικαίωση, όπως δυστυχώς κάνουμε εμείς καθημερινά.

Παρά ταύτα, τα ανωτέρω αξιοθαύμαστα περιστατικά διαδόθηκαν και κίνησαν τον φθόνο και την κακία των δολίων Φαρισαίων, των άσπονδων εχθρών του Κυρίου μας. Αυτοί, όχι μόνο δεν χάρηκαν, αλλά αντίθετα καταπικράθηκαν βλέποντας τους συνανθρώπους τους θεραπευμένους.  Διότι δεν ήθελαν το καλό κανενός. Το μόνο που επιδίωκαν ήταν η δική τους αυτοδικαίωση, το συμφέρον και η διασφάλιση της εξουσίας τους. Κατηγόρησαν λοιπόν τον Κύριο, τον εξολοθρευτή και νικητή των δαιμόνων, ως συνεργάτη των Δαιμόνων. Οποία μωρία και βλασφημία! Το δηλητήριο και η διαστρέβλωση των γεγονότων δεν έλειψε ποτέ, δυστυχώς, από την ανθρωπότητα.

Υπάρχουν πολλοί μιμητές των ασεβών Φαρισαίων, άνθρωποι χωρίς ήθος, ευαισθησία, ενδοιασμούς, αίσθημα δικαίου και ανθρωπιάς. Φθονούν αυτόν που θεωρούν καλύτερό τους και επιθυμούν να τον συκοφαντήσουν και να τον βλάψουν, οδηγώντας τον σε ηθική και σωματική εξόντωση. Φορούν υποκριτικά το ένδυμα προβάτου, ενώ είναι «λύκοι βαρείς», βασανίζονται από σύμπλεγμα κατωτερότητας, διαστρέφουν την αλήθεια, ψάχνουν να βρουν ψεγάδια στους άλλους κι επιδίδονται στο κουτσομπολιό και την καταλαλιά. Σπέρνουν ζιζάνια μεταξύ φίλων, συνεργατών, συναδέλφων, αδελφών, συζύγων και συγγενών. Σκοπός τους, η αμαύρωση και η σπίλωση των υπολήψεων αθώων και ηθικών ανθρώπων. Γίνονται χειρότεροι και από δολοφόνοι, διότι δεν δολοφονούν το σώμα, αλλά την καλή φήμη και την τιμή των συνανθρώπων τους. Η χαρά τους -αν το πετύχουν- είναι διαβολική και μοχθηρή.
Όμως πολλές φορές από τον δικαιοκρίτη Θεό καραδοκεί και πέφτει σαν κεραυνός βαριά η κρίση τ' Ουρανού επί της ασεβούς κεφαλής τους. Τότε οδηγούνται στη γελοιοποίηση, στον εξευτελισμό και στην καταστροφή. Οι άνθρωποι τούς αντιλαμβάνονται και νιώθουν δικαιολογημένη απέχθεια γι’ αυτούς. 
Ας μην μας πτοούν, λοιπόν, οι διαβολές των συκοφαντών, διότι «ει ο Θεός μεθ’ ημών, ουδείς καθ’ ημών». Αν ο Θεός είναι μαζί μας, κανένας ποτέ δεν πρόκειται να μας βλάψει. Μέγιστο παράδειγμα γι’ αυτό αποτελούν οι Άγιοι της Εκκλησίας μας ιδιαιτέρως δε η σήμερον τιμωμένη Αγία Οσιοπαρθενομάρτυς Παρασκευή, της οποίας την πρεσβεία Της επικαλούμαστε ενώπιον του Νυμφίου της ψυχής Της και Σωτήρα όλων μας. Γένοιτο! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: