e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 19 Ιουλίου 2020

Αρχιερατική Λειτουργία στον Ναό της Φανερωμένης πόλεως Ζακύνθου (Κυριακή Αγ. Πατέρων, 19.7.2020)


Πρωί Κυριακής των Αγίων Πατέρων της εν Χαλκηδόνι Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου, 19 Ιουλίου 2020, στον Ναό της Φανερωμένης πόλεως Ζακύνθου, ευγενεί παραχωρήσει του οικείου Ποιμενάρχου Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄, λειτούργησε ο φιλοξενούμενος Σεβ. Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων, ενώ στο Ιερό Βήμα παρέστη συμπροσευχόμενος ο επίσης παρεπιδημών Σεβ. Μητροπολίτης Αξώμης κ. Δανιήλ.

Κατά την ώρα του Κοινωνικού ο Σεβ. Κορωνείας, έξοχος και διακεκριμένος εκκλησιαστικός ρήτορας, ομίλησε εμπνευσμένα προς το εκκλησίασμα. Στο κήρυγμά του ξεκίνησε με τον στίχο της Ευαγγελικής περικοπής της ημέρας:
     1. «Υμείς εστέ το φως του κόσμου»! Σε ένα κόσμο,που κυριαρχεί εν πολλοίς το σκοτάδι ο Κύριος λέει στους Μαθητές Του: Σείς είσθε το φως του κόσμου! Θα μπορούσε να πει κάποιος: αυτό δεν ισχύει σήμερα. Σήμερα έχουμε γνώση, επιστήμη, τεχνολογία. Επιτεύγματα που μας καταπλήσσουν καθημερινά. Πράγματι έχουμε «φώτα, χίλια φώτα», όπως λέει ο ποιητής. Δυστυχώς όμως συχνά λείπει το ένα φως, που είναι ο Χριστός, που είπε: «Εγώ ειμί το φως του κόσμου». Κανείς πριν ή μετά από Εκείνον δεν τόλμησε να πεί κάτι τέτοιο.
     2. Είναι το φως του κόσμου γιατί είπε επίσης: «Εγώ ειμί η αλήθεια». Φως και αλήθεια συμβαδίζουν. Σήμερα, δυστυχώς, βλέπουμε ότι, πολλές φορές, θριαμβεύει το ψέμα και υψώνει «θρασείαν κεφαλήν». Οι άνθρωποι της αληθείας, οι ειλικρινείς, θεωρούνται αφελείς. Γιατί η αλήθεια κοστίζει, όταν μπορείς να καλυφθείς με ένα ψέμα. Ακόμη και η αλήθεια του Θεού και η αλήθεια για τον Θεό περιφρονείται από τον «διαφωτισμένο» άνθρωπο της εποχής μας. Όμως ο λόγος του Θεού μας παραγγέλλει: «έως θανάτου αγώνισαι υπέρ της αληθείας» (Σοφία. Σειράς 4, 28)! Καλούμεθα, λοιπόν, σε ένα κόσμο, που, πολλές φορές, επικρατεί το ψέμα να αγωνιζόμαστε με κάθε κόστος για την αλήθεια. Αν θέλουμε, βέβαια, να είμαστε μαθηταί Εκείνου,που είπε ότι είναι το Φως και η Αλήθεια.
     3. Και ο Χριστός είπε ακόμη: «Εγώ ειμί η Ζωή». Αν είμαστε άνθρωποι του φωτός και της αληθείας, θα ενσωματωνόμαστε στο Σώμα του Χριστού, την Εκκλησία και θα αντλούμε ζωή από Εκείνον. Φως, αλήθεια και ζωή είναι το τρίπτυχο,που αντλεί ο πιστός από τον Χριστό. Εκείνος μας τα μεταδίδει. Όχι αόριστα και γενικά, αλλά συγκεκριμένα, προσφέροντάς μας το Σώμα και το Αίμα Του. Αυτά είναι για τον πιστό φως και αλήθεια και ζωή και η πηγή της δυνάμεώς του, αφού γινόμαστε «σύμψυχοι και σύσσωμοι και σύζωοι» με τον Χριστό.
     4. Και οι μακράν του Χριστού δεν ζούν; Βεβαίως. Αλλά γι' αυτούς ισχύει το «όνομα έχεις ότι ζής και νεκρός ει» (Αποκ. γ, 1). Ζουν την βιολογική ζωή, αλλά ψυχικά υποφέρουν. Και πολύ συχνά ζουν με αγωνίες, άγχοι,απελπισία και απόγνωση. Τα βλέπουν όλα σκοτεινά. Και η κατάθλιψη, που κατά 90% σχεδόν, οφείλεται σε ψυχολογικούς λόγους εξαπλώνεται. Ενώ η ζωή των πιστών, των αληθινά πιστών, είναι λουσμένη στο φως του Χριστού. Στους γνήσιους, λοιπόν, αναζητητές αυτού του φωτός απευθύνει και ο ποιητής την πρόσκληση:
«Ακολουθάτε με, ακλουθάτε
Απ' τη φάτνη ως το Σταυρό
μπόρεσα κι εγώ να βρώ
τ' άϋλο φως που αναζητάτε»! (Γ. Βερίτης).

Τέλος, ο Εφημέριος, Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Κονίδης προσεφώνησε τον φιλοξενούμενο Ιεράρχη, τονίζοντας:
     "Είναι μεγάλη η τιμή και εξαιρετική η χαρά της παρουσίας ανάμεσά μας, του Σεβ. Μητροπολίτου Κορωνείας κ. Παντελεήμονος. Ο Σεβασμιώτατος υπήρξε για πολλά χρόνια υπηρέτης του λόγου του Ευαγγελίου, στον ιερό άμβωνα του Μητροπολιτικού Ναού των Αθηνών. Πραγματικός «νέος Ιερός Χρυσόστομος», γράφοντας και χαράσσοντας ανεξίτηλη την ιστορία του ιερού άμβωνος. Όπως χαρακτηριστικά μας έλεγε στην Ιερά Σχολή Βελλάς Ιωαννίνων, ο νύν Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος, κατά την παράδοση του μαθήματος της Ομιλητικής, «ουδείς μπορεί να ομοιάσει στον Παντελεήμονα Καθρεπτίδη». Αυτή είναι η πραγματικότητα! 
     Σας ευχαριστούμε Σεβασμιώτατε, διότι υπάρχετε παράδειγμα αφοσίωσης στη διακονία του λόγου του Θεού, σε όλους εμάς τους νεοτέρους. Εκ μέρους του εκκλησιαστικού συμβουλίου και ολοκλήρου της Ενορίας μας, επιτρέψτε μας να Σας εκφράσουμε τα βαθύτερα αισθήματα αγάπης, σεβασμού και τιμής προς το πρόσωπό Σας. Δεχθείτε ως ελάχιστο αντίδωρο ανάμνησης την Ιερά Εικόνα της Κυρίας Θεοτόκου, ως προστασία και σκέπη της ζωής και των έργων Σας."










































Δεν υπάρχουν σχόλια: