e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2021

Το Πατριαρχείο Μόσχας διέστρεψε το περιεχόμενο Γράμματος του Καθολικού-Πατριάρχη Γεωργίας

 

Ο Αγιώτατος και Μακαριώτατος Καθολικός-Πατριάρχης πάσης Γεωργίας Ηλίας Β΄ έστειλε επίσημη επιστολή συλλυπητηρίων στον Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας Κύριλλο για την εκδημία του Επίτιμου Έξαρχου της Λευκορωσίας, Μητροπολίτη Φιλαρέτου. 

Το κείμενο της επιστολής του Καθολικού-Πατριάρχη πάσης Γεωργίας δημοσιεύθηκε στον επίσημο ιστότοπο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, όπου σημειώνεται η υπογραφή του επικεφαλής της Γεωργιανής Εκκλησίας – ως  «Καθολικός-Πατριάρχης της Γεωργίας».

Λίγο αργότερα, αυτή η επιστολή δημοσιεύθηκε στην επίσημη σελίδα του Facebook της Υπηρεσίας Δημοσίων Σχέσεων του Πατριαρχείου Γεωργίας ως πρωτότυπο έγγραφο που υπογράφηκε από τον επικεφαλής της Εκκλησίας της Γεωργίας ως «Καθολικός-Πατριάρχης πάσης Γεωργίας, Αρχιεπίσκοπος Μτσχέτας και Τιφλίδας και Μητροπολίτης Μπίτσβιντα και Σοχούμ-Αμπχαζίας».

Αυτό το γεγονός δείχνει για άλλη μια φορά την επίσημη στάση του Πατριαρχείου Μόσχας έναντι του Πατριαρχείου Γεωργίας και του επικεφαλής του, ότι η Εκκλησία Ρωσίας δεν αναγνωρίζει πλήρως τον τίτλο «Μητροπολίτης Μπιτσβίντα και Σοχούμ-Αμπχαζίας» στον Καθολικό-Πατριάρχη πάσης Γεωργίας.

Επιπλέον, η δημοσίευση του κειμένου του επίσημου εγγράφου που έστειλε ο επικεφαλής της Εκκλησίας της Γεωργίας και η ελλιπής παρουσίαση του τίτλου αποτελεί σοβαρή απόπειρα παραπλάνησης της διεθνούς κοινότητας, όπως και έκφραση ασέβειας. Αυτό ξεκάθαρα δηλώνει πως η Εκκλησία της Ρωσίας δεν αποδέχεται και δεν αναγνωρίζει την Αμπχαζία ως κανονικό έδαφος του Πατριαρχείου Γεωργίας.

Αξιοσημείωτο γεγονός είναι ότι από την στιγμή που στον τίτλο του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Γεωργίας προστέθηκε «και Μητροπολίτης Μπιτσβίντα και Σοχούμ-Αμπχαζίας» η Ρωσική Εκκλησία δεν τον μνημόνευσε ποτέ με τον παραπάνω τίτλο, κάτι που είναι απολύτως απαράδεκτο.



Πηγή: Εκκλησιαστικά Νέα της Γεωργίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: