e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

Τα γλυπτά του Παρθενώνα στο Λονδίνο και τα κειμήλια αιώνων του Αγ. Όρους. «Στην Ελλάδα ζούμε!»


Τελευταία, με την συζήτηση που γίνεται για την είσοδο διαφόρων ομάδων εθνικιστών, αντιεμβολιαστών και λοιπών στο Άγιο Όρος, μας ρώτησαν αρκετοί, αν αυτές οι ομάδες εισέρχονται λαθραία. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε για κάθε ομάδα πώς μπαίνει, γνωρίζουμε όμως ότι εν τοις πράγμασι έχουν αυτή την δυνατότητα.

Η δυνατότητα αυτή αποδεικνύεται από πλήθος ντοκουμέντων ανηρτημένων από τους ίδιους τους παρανομούντες δημοσίως στο διαδίκτυο, όπου δίνονται εμμέσως «οδηγίες λαθραίας εισόδου στο Άγιο Όρος προς κάθε ενδιαφερόμενο».  Αναδημοσιεύουμε ενδεικτικά ένα μέρος αυτών.

Λαθραίες είσοδοι λαμβάνουν χώρα ήδη επί τουλάχιστον μισό αιώνα στο Άγιο Όρος. Είναι «απαραίτητη προϋπόθεση» για την εσαεί διατήρηση της κατάληψης του κεντρικού κτηρίου της Μονής Εσφιγμένου από άτομα άσχετα με την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία και το Άγιο Όρος, πνευματικά μέλη της «εκκλησίας ΓΟΧ Ελλάδος». Αυτά τα άτομα κάνουν ό,τι τους περνά από το χέρι για να παραμείνουν εντός της Μονής μας, ενώ θα μπορούσαν πολύ απλώς να μονάσουν σε κάποιο μοναστήρι των ΓΟΧ στην Ελληνική επικράτεια και να συνεχίσουν από εκεί τις προσηλυτιστικές τους προσπάθειες.
 
Οι καταληψίες, αν και αυτοδιαφημίζονται ως δήθεν αποκλεισμένοι, μπαινοβγαίνουν άνετα από τα σύνορα του Αγίου Όρους για να κάνουν τις δουλειές τους, να μιλήσουν σε συγκεντρώσεις αντιεμβολιαστών και πατριδοκάπηλων, να διεξαγάγουν λαθρεμπόριο διαφόρων προϊόντων κτλ. Μαζί με αυτούς μπαινοβγαίνουν άνετα και οι οπαδοί, φίλοι, υποστηρικτές, ιερωμένοι της «εκκλησίας ΓΟΧ Ελλάδος» και λοιποί.

Ανάλογα με τον καιρό ή τον όγκο των μεταφερομένων ατόμων και αντικειμένων, οι λαθραίες είσοδοι-έξοδοι πραγματοποιούνται άλλοτε χερσαίως και άλλοτε διά θαλάσσης. Χερσαίως παραβιάζουν τα σύνορα του Αγίου Όρους, κυρίως δίπλα στην παραλία της Κομίτσας στα Νέα Ρόδα. Αφού παραβιάσουν τα σύνορα, περπατούν για περίπου 15 λεπτά και οδηγούνται με τζιπ για άλλα περίπου 45 λεπτά έως την κατάληψη.  Στην παραλία της Κομίτσας υπάρχει ένα παλιό φυλάκιο σε τοποθεσία χωρίς ορατότητα και δυνατότητα παρέμβασης. Για να πάνε στο κατειλημμένο κτήριο της Μονής Εσφιγμένου, οι παρανομούντες περνάνε μέρα-νύκτα από δρόμο που απέχει μόλις 200 μέτρα από τον αστυνομικό σταθμό Χιλανδαρίου (δίπλα στον ομώνυμο αρσανά) και βρίσκεται σε άμεση οπτική επαφή με αυτόν.

Διά θαλάσσης χρησιμοποιούν σκάφη όταν έχει καλό καιρό, όταν δεν έχουν βαρύ φορτίο να κουβαλήσουν, όταν φιλοξενούν VIP-καλούς φίλους τους, π.χ. δημοσιογράφους που έρχονται πάνω από μια φορά και τους υποστηρίζουν σθεναρά. Τα σκάφη των καταληψιών προέρχονται από την κλεμμένη περιουσία της Μονής, για την οποία υποχρεούμαστε να πληρώνουμε φόρο, ενώ τα χρησιμοποιούν οι κλέπτες αυτών.
 
Με τα χρόνια η γνώση για την λαθραία είσοδο διαδόθηκε.  Άτομα με ψυχικές διαταραχές, που νομίζουν πως είναι ισαπόστολοι ή προφήτες, άτομα που θέλουν να μπουν χωρίς διαμονητήρια και χωρίς τεστ covid εισβάλλουν επίσης. «Ομάδες επιβίωσης» ζουν την δική τους «περιπέτεια» μπαίνοντας λαθραία στο Άγιο Όρος. Μόνο αγώνες paintball δεν είδαμε ακόμα!

Σε συνεργασία με τους καταληψίες λαθραία μπαίνουν αρκετοί δημοσιογράφοι. Αυτοί την πρώτη φορά μπαίνουν απαραιτήτως μόνο νύχτα και χερσαίως, για να παρουσιάσουν δήθεν περιπετειώδεις και δραματικές συνθήκες και πως δήθεν κυνηγούνται από τις αρχές, ώστε το ντοκιμαντέρ τους να είναι θεαματικό, να έχει ακροαματικότητα και επίδραση. Κάποιοι δημοσιογράφοι λένε πως περάσαν από ποτάμια και λίμνες, που δεν υπάρχουν στο Άγιο Όρος. Οι καταληψίες διαδίδουν την προπαγάνδα τους, ότι δήθεν υφίστανται διωγμούς και κακουχίες. «Όλοι κερδισμένοι!». Καταληψίας χασκογελά στην κάμερα και λέει «στην Ελλάδα ζούμε!». Δημοσιογράφοι για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα ψεύδονται ασυστόλως, λέγοντας πως δεν υπάρχει άλλος τρόπος να φτάσουν στο κεντρικό κτήριο της Μονής Εσφιγμένου, ενώ θα μπορούσαν να το επισκεφθούν προμηθευόμενοι διαμονητήριο από οποιαδήποτε Μονή, αφού η κυκλοφορία στο Άγιο Όρος είναι ελεύθερη.

Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση του πολιτικού Παναγιώτη Καμμένου, ο οποίος κατά το πρόσφατο παρελθόν επιδεικτικά μπήκε λαθραία στο Άγιο Όρος με δικό του σκάφος, επίσκεψη για την οποία διαμαρτυρήθηκε έντονα η Ιερά Κοινότητα. Άγνωστο παραμένει στις αρχές ποιος και τι διακινήθηκε με το εν λόγω σκάφος.

Όλο και περισσότερος κόσμος μπαίνει παρανόμως, σαν να λένε σε όσους μπαίνουν με διαμονητήριο και έλεγχο από την Ουρανούπολη και τις λοιπές επίσημες εισόδους πως είναι «κορόιδα». Και γιατί να μην το πράξουν άλλωστε; Η λαθραία είσοδος ούτε ποινικό αδίκημα είναι, ούτε επιφέρει αυτόφωρο, ούτε καν υπάρχει θεσμοθετημένο σχετικό πρόστιμο ή άλλη κύρωση!

Στην χειρότερη και σπάνια περίπτωση που τους συλλάβουν οι αστυνομικοί ή οι λιμενικοί, θα τους οδηγήσουν με μεταφορικό μέσο έξω από τα σύνορα, όπου θα τους δοθεί η ευκαιρία να ξαναμπούν παρανόμως. Έτσι πολλοί παρανομούν για να παρουσιάσουν στο διαδίκτυο και στην τηλεόραση πως έκαναν κάτι δήθεν ηρωικό και έξυπνο, «τζάμπα μάγκες», όπως λέγεται.

Μαθεύτηκε και στο εξωτερικό πως «στην Ελλάδα ζούμε» και κατέφθασαν και αλλοδαποί για να επιβεβαιώσουν του λόγου το αληθές. Για παράδειγμα, το αγγλικό κανάλι BBC παραβίασε δύο φορές (δύο διαφορετικά έτη) τα σύνορα του Αγίου Όρους μπροστά στην κάμερα. Η γελοιότητα του πράγματος φαίνεται χαρακτηριστικά σε ένα από τα ρεπορτάζ του BBC, όπου οι δημοσιογράφοι, ενώ είχαν διαμονητήριο και μπήκαν στο καράβι για το Άγιο Όρος, βγήκαν ξανά στην στεριά, ώστε να μπουν παρανόμως από την Κομίτσα για εντυπωσιοθηρία και τηλεθέαση. Καταληψίες και ΜΜΕ «πουλάνε» από κοινού «πακέτο περιπέτειας» στο κοινό.

Το θέμα όμως δεν είναι μόνο πώς θα μπει κανείς παρανόμως στο Άγιο Όρος, αλλά και πού θα κρυφτεί για καιρό. Πολλές οι ευκαιρίες σε διάφορα απόμερα κελλιά και καλύβες, με κύρια εστία ανομίας και ιδανική κρυψώνα το κεντρικό κτήριο της Μονής Εσφιγμένου και τα πέριξ αυτού οικήματα, καθώς αποτελεί ένα de facto «άβατο» για τις αρχές επί σχεδόν μισό αιώνα. Έμαθαν όλοι το κόλπο... μπαίνεις λαθραία στο Άγιο Όρος, φοράς μαύρα ράσα, υποδύεσαι τον ορθόδοξο ιερωμένο, το παίζεις αγωνιστής και, αντί να σε συλλάβουν, σου λένε «ευλογείτε».

Άραγε γιατί να συντηρείται όλη αυτή η κατάσταση ανομίας; Για μερικούς φαιδρούς τύπους, άσχετους με την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία, που καταλαμβάνουν το κεντρικό κτήριο της Μονής και «πουλάνε» «αντινεοταξικό – αντιοικουμενιστικό» αγώνα και λοιπά παραμύθια; Ενδιαφέρεται κανείς για το ποιοι κρύβονται και ποιοι είναι - όσοι είναι - μέσα στην κατάληψη; Ξέρουμε μόνο τον αριθμό τους, που δεν υπερβαίνει τα 35 άτομα, με βάση επισκέψεις μαρτύρων. Πέρα από την αρχηγική ομάδα της κατάληψης, το ποιοι είναι εντός του κτηρίου είναι άγνωστο σ' εμάς και στις αρχές.

Πέρα όμως από διάφορους ανεύθυνους «χαβαλετζήδες», το «κοινό μυστικό» διαδόθηκε και σε όλο τον υπόκοσμο, εγχώριο και διεθνή. Πολλά τα δημοσιεύματα κατά καιρούς για διάφορους φυγόδικους εγκληματίες, που η αστυνομία αναζητούσε με πολλή δυσκολία μέσα στο Άγιο Όρος.

Μια περίπτωση ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος είναι η σύλληψη του διεθνώς καταζητουμένου Ρώσου Αλεξάντερ Βίνικ ακριβώς έξω από τα σύνορα του Αγίου Όρους. Ο Βίνικ, σύμφωνα με τον τύπο, κατηγορήθηκε πως είχε στήσει διεθνές δίκτυο για ξέπλυμα δισεκατομμυρίων δολαρίων, που προέρχονταν από παράνομες δραστηριότητες μέσω ιδιόκτητου ανταλλακτηρίου ηλεκτρονικού νομίσματος bitcoin. Αυτός ο ιδιοφυής και πάμπλουτος εγκληματίας, από όλα τα μέρη του κόσμου και της Ελλάδος, διάλεξε να πάει διακοπές σε ξενοδοχείο στην παραλία της Κομίτσας, μια ανάσα από το συνήθες σημείο παράνομης πρόσβασης στο Άγιο Όρος! Δημιουργήθηκαν εύλογες υποψίες σε πολλούς ότι βρισκόταν εκεί είτε για να εξαφανιστεί στο Άγιο Όρος, αν αντιλαμβανόταν-πληροφορούνταν ότι θα τον συνελάμβαναν είτε για να προβεί σε συναλλαγή για νομιμοποίηση μαύρου χρήματος με έτερο εγκληματία, που πιθανόν ήδη κρυβόταν στο Άγιο Όρος. Το τι και πώς ακριβώς, το γνωρίζουν πιθανόν οι αρχές, οι οποίες σε ειδική επιχείρηση τον συνέλαβαν προτού προλάβει να διαφύγει.

Το περιστατικό είναι χαρακτηριστικό και δείχνει πως «μας έχει πάρει χαμπάρι» όλος ο διεθνής υπόκοσμος! Η κατάσταση μπορεί να εκτραχυνθεί, ιδίως στους πονηρούς καιρούς που ζούμε. Η ανομία που επικρατεί και η ελλιπής φύλαξη διά ξηράς και διά θαλάσσης προς το ανοικτό πέλαγος, προσφέρεται για την είσοδο εθνικιστικών τρομοκρατικών ομάδων από διάφορα κράτη, διακίνηση όπλων, ναρκωτικών, σωματεμπορία κτλ.

Το πιο εύλογο και αναμενόμενο είναι η κλοπή και λαθραία εξαγωγή πανάρχαιων κειμηλίων, παλαιτύπων βιβλίων, χειρογράφων, εικόνων, ιερών σκευών ανεκτίμητης αρχαιολογικής και πολιτισμικής αξίας. Η αρχαιολογική υπηρεσία δεν έχει εισέλθει στο κατειλημμένο κτήριο της Μονής Εσφιγμένου επί δεκαετίες.  Άγνωστη η κατάσταση των κειμηλίων. Ανησυχούμε πως για τα επόμενα 200 χρόνια θα πρέπει να ψάχνουν οι επόμενες γενιές για αγιορείτικα κειμήλια σε ιδιωτικές συλλογές, μουσεία και οίκους δημοπρασιών σε όλο τον κόσμο. Η εθνική μας κληρονομιά βρίσκεται σε κίνδυνο!

H κατάσταση με το «στην Ελλάδα ζούμε», που λέει χαρακτηριστικώς ένας καταληψίας στην κάμερα, καθώς παραβιάζει τα σύνορα του Αγίου Όρους, μάς διασύρει διεθνώς. Μια φορά πέρασε από το Άγιο Όρος ένας αλλοδαπός προσκυνητής που παρακολουθεί τα του Αγίου Όρους και είπε χαρακτηριστικά για την κατάσταση που επικρατεί «Ζητάτε να σας επιστραφούν τα γλυπτά του Παρθενώνα, αλλά δεν μπορείτε να αποδείξετε την ικανότητά σας να διαφυλάξετε την κληρονομιά χιλίων ετών του Αγίου Όρους. Πώς να σας πάρουν στα σοβαρά;». Ντράπηκα και έμεινα ενεός!

Η κατάσταση ελλιπούς φύλαξης των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων του Αγίου Όρους επιτρέπει την ανατροφοδότηση της κατάληψης με νέους άγνωστους καταληψίες. Ιδιαίτερα σε περιόδους που οι καταληψίες δημιουργούν τεχνητή ένταση, όπως η παρούσα, με την επικείμενη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Άγιο Όρος, οι οπαδοί της κατάληψης μέσω του διαδικτύου διεγείρονται και οργανώνονται για έφοδο στο Άγιο Όρος και πιθανά βίαια επεισόδια. Δεν είναι καθόλου δύσκολο να μπουν ξαφνικά 50-100 άτομα και να ταμπουρωθούν στην κατάληψη. Μάλιστα, μεταξύ των οπαδών κατάληψης συγκαταλέγονται πρώην στρατιωτικοί και άτομα με εκπαίδευση στις πολεμικές τέχνες. Έχουν «ξαναμπουκάρει» στο παρελθόν. Με διάτρητα τα σύνορα του Αγίου Όρους, η κατάληψη του κεντρικού κτηρίου της Μονής Εσφιγμένου δεν θα λυθεί ποτέ. Η ανομία και η ανευθυνότητα θέτει σε κίνδυνο ολόκληρο το Άγιο όρος και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας. Για να «εξυπηρετηθούν» λίγοι επιτήδειοι ή και ψυχικά διαταραγμένοι άνθρωποι, ανοίγεται η πόρτα για κάθε κακόβουλο άτομο ή ομάδα, που επιβουλεύεται το Άγιο Όρος και την χώρα μας.

Η κατάσταση ανομίας τείνει να πάρει θεσμικό χαρακτήρα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Θεόδωρος Χατζηπαντελής, καθηγητής στο ΑΠΘ, μέλος της ΠΟΣΔΕΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού & Ερευνητικού Προσωπικού), «άβατο δεν υπάρχει πουθενά στην ελληνική επικράτεια, πλην του Αγίου Όρους, που και εκεί θα πρέπει να παρέμβει η Ελληνική Πολιτεία, γιατί συμβαίνει κάτι με τη Μονή Εσφιγμένου».

Με τόση άνεση και θρασύτητα που δημοσιεύονται οι οδηγίες παραβίασης των συνόρων, εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς την πραγματική έκταση του προβλήματος. Αναδημοσιεύουμε τα ήδη δημοσιευμένα, ώστε να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους, κανείς να μην μπορεί να «κρυφτεί πίσω από το δάκτυλό του» και να σταματήσουν οι αρμόδιοι να παριστάνουν τους ανήμπορους να λύσουν το πρόβλημα.

Η έκταση των συνόρων δεν είναι δικαιολογία για την μη φυλαξή τους, ιδιαίτερα με τα μέσα που διαθέτει η σύγχρονη τεχνολογία. Η διακίνηση γίνεται από μερικά κομβικά σημεία. Οι καταληψίες ουρλιάζουν πως δήθεν θα καταργηθεί το άβατο του Αγίου Όρους, αν λυθεί η κατάληψη, ενώ με τις μεθοδεύσεις τους έχουν συμβάλει τα μέγιστα στην de facto κατάργησή του προ πολλού για «κάθε καρυδιάς καρύδι». Η ολιγωρία των κυβερνήσεων για μερικές ψήφους και το μούδιασμα των αρχών ασφαλείας μπροστά σε οποιονδήποτε τυχάρπαστο επιτήδειο και πατριδοκάπηλο ρασοφόρο θα γραφούν στις πιο μελανές σελίδες της ιστορίας μας, ως αυτοκαστροφική τύφλωση.

Για δεκαετίες φαίνεται πως οι καταληψίες της Μονής μας χαίρουν «υψηλής προστασίας» και σίγουρα αυτή δεν είναι της Παναγίας, όπως λένε οι ίδιοι. Μένει να φανεί αν έχουν απομείνει πραγματικοί δημοσιογράφοι να διερευνήσουν το θέμα, για να διαφωτίσουν εμάς και την κοινή γνώμη για το τι πραγματικά συμβαίνει και συνεχίζεται εσαεί αυτή η κοροϊδία του Ελληνικού κράτους προς το Άγιο Όρος! Ενώ το Ελληνικό κράτος θα έπρεπε να νιώθει τιμή που το Άγιο Όρος είναι στην επικράτειά του, το εξευτελίζει διαχρονικά επιτρέποντας να μεταλλαχθεί σε θεματικό πάρκο διαφόρων εκκλησιών άσχετων με την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία και σε άσυλο πνευματικώς ανιάτων και επικίνδυνων ανθρώπων που θέτουν σε κίνδυνο την σταθερότητα και ασφάλεια του τόπου. Ένας προσκυνητής κάποτε με ρώτησε μήπως τελικά αυτό που ζούμε είναι το προλεχθέν ως «ψευτορωμαίικο», ένα κράτος δομημένο έτσι ώστε να περιορίσει την έννοια της Ρωμιοσύνης, την πραγματική διάσταση της ελληνικότητας όπως ζυμώθηκε με τους αιώνες. Δεν του απάντησα τίποτα...

αρχιμ. Βαρθολομαίος
Ηγούμενος Μονής Εσφιγμένου
Άγιο Όρος

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Δεν υπάρχουν σχόλια: