e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022

Σκέψεις μέσα στη νηστεία της Παναγίας

Βρισκόμαστε μέσα στην περίοδο του Δεκαπενταυγούστου. Καθημερινές οι Παρακλήσεις στην Παναγία, αρωματίζουν την καλοκαιρινή περίοδο με εξαίσιους ύμνους ικεσίας στην χάρη Της.
Η νηστεία διαρκεί 15 ημέρες.
Άλλοι νηστεύουν, άλλοι όχι. Σε άλλους δεν ταιριάζει, γιατί είναι περίοδος διακοπών. Το νόημα της νηστείας τελικά λίγοι το γνωρίζουν.
Γιατί νηστεύω της Παναγίας;
Σίγουρα πάντως, όχι για το καλό!
Νηστεία σημαίνει προσπάθεια, σημαίνει αγώνας, σημαίνει προσφορά, σημαίνει θυσία.
Όλα αυτά απαντούν στο ερώτημα γιατί νηστεύω.
Αγωνίζομαι πνευματικά προσπαθώντας να κόψω τα πάθη και τα ελαττώματά μου. Την γαστριμαργία, την κατάκριση, τους αισχρούς λογισμούς, την ζήλεια και τόσα άλλα αγκάθια που υπάρχουν μέσα μου.
Όλη αυτή η προσπάθεια με δυναμώνει πνευματικά από την μία πλευρά, από την άλλη είναι μια ελάχιστη προσφορά ευχαριστίας προς το πρόσωπο που τιμάται, την Παναγία. Τι πιο πολύτιμο δώρο μπορώ ως άνθρωπος να Της προσφέρω, μέσα από τον πνευματικό μου αγώνα; Δεν θα γεμίσω με χαρά την Μεγάλη Μάνα μας με την
προσωπική μου βελτίωση;
Προετοιμασία λοιπόν η νηστεία για την εορτή της Παναγίας. Μαζί με την προετοιμασία όμως υπάρχει και το μυστήριο της εξομολόγησης, το οποίο αποβάλλει από την ψυχή κάθε εφάμαρτη σκέψη, λογισμό ή πράξη. Με μια προϋπόθεση, την μετάνοια.
Χωρίς μετάνοια δεν υπάρχει εξομολόγηση. Χωρίς μετάνοια δεν έχει νόημα η εορτή. Χωρίς μετάνοια δεν με σώζει η Θεία Κοινωνία.
"Συγχώρα με Γέροντα, έχω βάρος που δεν συγχωρώ τον τάδε, αλλά δεν μπορώ να τον συγχωρέσω..." Αυτό ακούγεται συχνά από πολλούς. Πώς ζητάς συγχώρεση χωρίς να συγχωρείς;
Άκυρα όλα!
Στο μυστήριο της εξομολόγησης πρέπει να ακουστεί η λέξη "συγγνώμη". Είναι η λέξη που ξεκλειδώνει τον παράδεισο.
Σκέψεις πολλές μέσα σ αυτήν την ευλογημένη περίοδο. Χάνουμε ευκαιρίες από την ζωή μας, ψάχνοντας αλλού για κάτι άλλο, θεωρώντας την πίστη στον Θεό κάτι δεδομένο που μας χαρίζεται δικαιωματικά, χωρίς υποχρεώσεις.
Εύχομαι καλή Παναγιά. Να φτάσουμε την εορτή Της, έτοιμοι με πνευματικές δυνάμεις και χαρές.
+αρχ. Βαρθολομαίος
Καθηγούμενος Ιεράς Μονής Εσφιγμένου

Δεν υπάρχουν σχόλια: