e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

Πάτρα: Πάνδημη η πανήγυρις του Αγ. Ανδρέου - Αρχιερατικό Συλλείτουργο και Λιτανεία [photos]

Κορυφώθηκαν σήμερα οι εκδηλώσεις του εορτασμού του Πολιούχου της Πάτρας, Αγίου Ανδρέα, με αρχιερατικό συλλείτουργο και την λιτάνευση εν συνεχεία, της σεπτής Κάρας του Αγίου.  Από το πρωί πλήθος κόσμου συνέρρεε στην εκκλησία για προσκύνημα. 

Στην ακολουθία του Όρθρου χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος. Στο Πολυαρχιερατικό συλλείτουργο προεξήρχε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος. Συλλειτούργησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες: Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, Ηλείας κ. Αθανάσιος, Ιερισσού Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, Κινσάσας κ. Θεοδόσιος, Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρος, Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, οι Θεοφ. Επίσκοποι Κερνίτσης κ. Χρύσανθος και Τεγέας κ. Θεόκλητος, καθώς και ο οικείος Ποιμενάρχης, Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος.

Ο νέος ναός που εγκαινιάστηκε από τον Μακαριστό Μητροπολίτη πρώην Πατρών κυρό Νικόδημο πριν από 43 χρόνια, τον Σεπτέμβριο του 1974, θεωρείται η μεγαλύτερη εκκλησία στην Ελλάδα σε όγκο και χωρητικότητα καθώς και η 3η μεγαλύτερη βυζαντινού ρυθμού στα Βαλκάνια, μετά τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι και τον Καθεδρικό Ναό Αλεξάντρ Νέφσκυ στη Σόφια.

Ο Άγιος Ανδρέας ο Πρωτόκλητος μαρτύρησε στην Πάτρα το 60 μ.Χ. στις 30 Νοεμβρίου, σε χιαστό Σταυρό και τη μέρα αυτή τιμάται η μνήμη του. Λαμπρές θα είναι οι φετινές λατρευτικές εκδηλώσεις και ήδη πολύς κόσμος συρρέει για να προσκυνήσει όχι μόνο από την Πάτρα τη γύρω περιοχή και την Αχαΐα αλλά και από άλλες πιο μακρινές περιοχές. Μικροί και μεγάλοι, άνθρωποι ανήμποροι, μητέρες με τα μωρά τους στα καρότσια και πολλοί άλλοι καταφθάνουν στο νέο ιερό ναό για να προσκυνήσουν την Τιμία Κάρα του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου που από το 1964 επεστράφη στην Πάτρα από την Ρώμη αλλά και τον Σταυρό του μαρτυρίου του που φυλάσσεται σε νέα ξύλινη προστατευτική θήκη.

 Χιλιάδες οι πιστοί

Ακολούθησε η λιτανεία της Τίμιας Κάρας του Απόστολου Ανδρέα, παρουσία χιλιάδων πιστών η οποία ξεκίνησε από την πλατεία Τριών Συμμάχων, πέρασε την οδό Αγίου Ανδρέου για να καταλήξει στον Ναό του Πολιούχου, όπου εψάλη Ιερά Παράκληση προς τον Πρωτόκλητο Απόστολο.  

Νωρίτερα τελέστηκε δοξολογία, στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος. Επίσης, παρόντες ήταν οι Μητροπολίτες Ναυπακτίας και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος, Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, Kαλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, Ηλείας και Ωλένης Αθανάσιος, Αιτωλίας και Ακαρνανίας Δαμασκηνός, Κινσάσας και Κονγκό Θεοδόσιος, Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρος, καθώς επίσης ο Επίσκοπος Τεγέας κ. Θεόκλητος και ο Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος.

Μετά το πέρας της δοξολογίας στην πλατεία Τριών Συμμάχων, ξεκίνησε, η λιτανεία δια μέσω της οδού Αγίου Ανδρέου με κατάληξη στον Ναό του Πολιούχου, όπου εψάλη ιερά παράκληση προς τον Πρωτόκλητο Απόστολο. Η λιτάνευση  της ιεράς Εικόνας, της Τιμίας Κάρας και του Σταυρού του Μαρτυρίου του Αγίου ενδόξου Αποστόλου Ανδρέα. Κατά χιλιάδες οι πατρινοί ακολουθούν την Λιτανεία.

πηγή: THE BEST

Δεν υπάρχουν σχόλια: