e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022

Κέρκυρα: Αρχιερατικά Εσπέρια και Αγρυπνία απόψε στο Προσκύνημα του Αγ. Σπυρίδωνος [video-photos-video]

Συνεχίστηκαν οι λατρευτικές εκδηλώσεις στην Κέρκυρα για την μνήμη του προστάτου του νησιού Αγίου και θαυματουργού Σπυρίδωνος, με την τέλεση Αρχιερατικού εσπερινού το απόγευμα της αγιωνύμου ημέρας Δευτέρας 12 Δεκεμβρίου 2022, στο Ιερό Προσκύνημα, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου.
Στο κήρυγμά του προς τους πιστούς ο κ. Νεκτάριος αφορμήθηκε από έναν στίχο της υμνολογίας της Εκκλησίας που αναφέρεται στον Άγιο Σπυρίδωνα ως συμπαθή και πράο.
Ζούμε σε μια εποχή ταραχών και αναστάτωσης. Αυτές οι εικόνες χαρακτήριζαν κάποτε τον δυτικό άνθρωπο. Τώρα όμως έχουν φτάσει και στην Ελλάδα. Ο Έλληνας όμως δεν μπορεί να αφίσταται από την ορθόδοξη πίστη μας και γι' αυτό χρειάζεται να επανέλθουμε στην οδό των αγίων μας. Ο άγιος Σπυρίδωνας χαρακτηρίζεται ως δούλος Χριστού, που διακρίθηκε για την πραότητα. Η πραότητα είναι καρπός του Αγίου Πνεύματος. Το Πανάγιο Πνεύμα χαρίτωσε όλη την Εκκλησία, χαρίτωσε και τον κάθε πιστό που γίνεται μέλος της, βαπτίζεται και λαμβάνει το μυστήριο του χρίσματος, που είναι η σφραγίδα η πνευματική, η αναφαίρετη από τον καθέναν μας, που μας επισκιάζει στην ζωή μας, αρκεί να τιμήσουμε και να κρατήσουμε αυτή την χάρη που λαμβάνουμε.
Οι άνθρωποι καθημερινά έχουμε άγχος, δεν αφήνουμε την ζωή τους στα χέρια του Θεού, με αποτέλεσμα να έχουμε εκνευρισμό και να είμαστε έτοιμοι να συγκρουστούμε ο ένας με τον άλλον. Δυστυχώς έχουμε εκδιώξει την χάρη του Θεού από την ζωή μας, καθώς είμαστε κατ' ευφημισμό χριστιανοί. Ο άγιος Σπυρίδων μάς διδάσκει σιωπηλά με την πραότητα του και μας συστήνει να αλλάξουμε τρόπο ζωής, να γευθούμε την αγαθότητα του Θεού και να γίνουμε μιμητές Του και να Τον ακολουθήσουμε. Οι άγιοι χαριτώθηκαν. Εμείς τι επιζητούμε; Αποκαταστάσεις; Πλεονεξίες; Όλα αυτά είναι οδός πειρασμού. Και ουδείς εξαιρείται από αυτή την οδό του, με αποτέλεσμα, όσο ψηλά κι αν ανεβαίνει κατά κόσμον, να γίνεται ράκος, ενώ θα έπρεπε να είναι παράδειγμα στην κοινωνία. Εμείς λοιπόν ας ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Αγίου Σπυρίδωνος: "εαυτούς και αλλήλους και πάσαν την ζωήν ημών Χριστώ τω Θεώ παραθώμεθα".
Ο ναός θα μείνει ανοικτός όλη την νύκτα, ενώ θα τελεστεί αγρυπνία.
Το λατρευτικό πρόγραμμα και το προσκύνημα θα ολοκληρωθούν με θεία λειτουργία, ιερουργούντος του Μητροπολίτου Κερκύρας κ. Νεκταρίου, το πρωί της Τρίτης 13 Δεκεμβρίου 2022, ενώ το απόγευμα θα γίνουν τα μπάσματα, κατά την κερκυραϊκή παράδοση.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ΑΠΟΨΙΝΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ:









ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΥΠΝΙΑΣ:


Δεν υπάρχουν σχόλια: