e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ουκρανίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο [photos]

Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος υποδέχθηκε με εγκαρδιότητα σήμερα, 27 Ιανουαρίου 2023, στο Φανάρι, την Α. Μακαριότητα τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο.

Ο Παναγιώτατος, στη σύντομη ομιλία του στην Αίθουσα του Θρόνου, εξέφρασε για μία ακόμη φορά την συμπαράσταση της Μητρός Εκκλησίας προς τον σκληρά δοκιμαζόμενο Ουκρανικό λαό, καταδικάζοντας εκ νέου τον εν εξελίξει πόλεμο που διεξάγει η Ρωσική Ομοσπονδία κατά της Ουκρανίας. 

“Είναι διαρκής η παρουσία σας ανάμεσά μας, νοερώς, διά της προσευχής, η οποία μας ενώνει, αλλά χαιρόμαστε πολύ όταν έχουμε και τη φυσική παρουσία σας, έστω και για λίγο, από καιρού εις καιρόν, εις το ιερόν μας Κέντρον. Αυτήν την φοράν μας ήρθατε από την Πρεσβυτέραν Ρώμην, εδώ εις την Νέαν Ρώμην. Χαιρόμεθα που είχατε την ευκαιρία να ενημερώσετε από πρώτο χέρι την Αυτού Αγιότητα τον Πάπα Φραγκίσκο διά τα συμβαίνοντα εις την Ουκρανία. Ελπίζουμε ότι μετά την ενημέρωση που κάνατε εις το Βατικανό, εσείς προσωπικώς και οι άλλοι εκπρόσωποι των θρησκευτικών Κοινοτήτων της Ουκρανίας, ο Πάπας Φραγκίσκος θα έχει μία πιο ξεκάθαρη στάση απέναντι στον πόλεμο της Ουκρανίας. Και παραμερίζοντας πολιτικές και διπλωματικές ισορροπίες θα είναι πιο κοντά σας και θα επηρεάζει υπέρ της Ουκρανίας πολλές ρωμαιοκαθολικές χώρες, στις οποίες περνά ο λόγος του. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ημείς προσωπικώς ήτο πολύ φυσικόν από την αρχή να καταδικάσωμεν τον άδικο, αδικαιολόγητον και διαβολικό πόλεμο που άρχισε η Ρωσική Ομοσπονδία εναντίον της Ουκρανίας”.

Ο Πατριάρχης υπενθύμισε ότι κατά την πρόσφατη ομιλία του σε διεθνές συνέδριο στο Αμπού Ντάμπι, αλλά και σε μήνυμα που απέστειλε, πριν από δύο ημέρες, σε συνέδριο που διεξήχθη στην Αθήνα, σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία, καταδίκασε και πάλι με αυστηρότητα τον πόλεμο.

Αναφερόμενος στην ανθρωπιστική βοήθεια που απέστειλε το Οικουμενικό Πατριαρχείο προς την Ουκρανία, ο Παναγιώτατος είπε ότι όσα προσφέρθηκαν είναι ελάχιστα μπροστά σε αυτά τα οποία έχει ανάγκη ο λαός της Ουκρανίας και μπροστά σε αυτά τα οποία αξίζει να έχει.

“Ό,τι και να κάνουμε και εμείς και όλος ο κόσμος για την δοκιμαζόμενη χώρα σας θα είναι λίγο. Είναι ένδεκα μήνες που άρχισε ο πόλεμος και σε αυτό το διάστημα, σχεδόν του ενός έτους, όλος ο κόσμος θαυμάζει το κουράγιο, την ανδρεία, την αγωνιστικότητά σας”.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην μέριμνα που λαμβάνει η Μήτηρ Εκκλησία για την πνευματική ενίσχυση των Ουκρανών Ορθοδόξων που διαβιούν στην Πόλη, για τους οποίους, όπως είπε, το Πατριαρχείο φρόντισε να διορίσει μόνιμο Ουκρανό ιερέα προκειμένου να εξυπηρετεί τις λατρευτικές τους ανάγκες. Υπογράμμισε δε την καλή συνεργασία με τους παρισταμένους Εξοχ. Πρέσβη της Ουκρανίας στην Άγκυρα κ. Vasyl Bodnar, και Εντιμ. Γενικό Πρόξενο στην Πόλη κ. Roman Nedilskyi για την στήριξη των Ουκρανών που ζουν στην Τουρκία. Επίσης, αναφέρθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη του πρώην Προέδρου της Ουκρανίας Εξοχ. κ. Petro Poroshenko, τα Θεοφάνεια, με την ευκαιρία της τετάρτης επετείου από την χορήγηση του Τόμου Αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. 

“Σας διαβεβαιώνουμε για την εγγύτητά μας μαζί σας και για την ετοιμότητά μας να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν για να ανακουφίζουμε τον πόνο σας και την αγωνία την οποία ζει ο λαός σας”, τόνισε ο Πατριάρχης και πρόσθεσε:

“Αύριο που θα επιστρέψετε, συν Θεώ, στο Κίεβο, Μακαριώτατε, παρακαλούμε να μεταφέρετε στον κ. Πρόεδρο, τον Εξοχώτατο κ. Ζελένσκι, στους συνεργάτες του, και σε όλους τους πιστούς σας, την ευλογία της Μητρός Εκκλησίας, την αγάπη μας, την στοργή μας, την υποστήριξή μας. Ο Χριστός εν τω μέσω ημών και η νίκη μαζί σας”.

Από την πλευρά του ο Μακαριώτατος εξέφρασε την χαρά του, που για άλλη μία φορά επισκέπτεται το Κέντρο της Ορθοδοξίας, καθώς και την ευγνωμοσύνη του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την πολύπλευρη στήριξή του προς τον Ουκρανικό λαό αυτή την δύσκολη περίοδο του πολέμου. 

“Σήμερα η Ουκρανία περνάει ένα δύσκολο στάδιο δοκιμασίας. Επιλέξαμε την ευρωπαϊκή κατεύθυνση της πορείας μας και γι’ αυτή την επιλογή μας πληρώνουμε βαρύ τίμημα. Κάθε ημέρα σκοτώνονται όχι μόνον στρατιώτες μας, αλλά και απλοί πολίτες, και παιδιά. Χθες δεχθήκαμε επίθεση από την Ρωσία, και στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις, με θύματα απλούς πολίτες. Ο εχθρός τρομοκρατεί στην Ουκρανία. Επειδή δεν έχει επιτυχία στο μέτωπο καταστρέφει τις υποδομές μας. Γι΄ αυτό εκατομμύρια Ουκρανοί πολίτες βρίσκονται σήμερα χωρίς ρεύμα, χωρίς νερό, που είναι απαραίτητα για τη ζωή τους. Παρόλα αυτά παραμένουμε ενωμένοι. Και λέμε ότι μπορούμε να αντέξουμε χωρίς ρεύμα και νερό, γιατί θα κάνουμε τα πάντα για τη νίκη μας. Και είμαστε βέβαιοι για τη νίκη μας. Πάντοτε λέω ότι ηθικά ήδη νικήσαμε. Γιατί από την αρχή της εισβολής ακόμα και οι φίλοι μας δεν πίστευαν ότι θα μπορούσαμε να αντέξουμε. Κάποιοι έλεγαν τρεις ημέρες, μία εβδομάδα, το πολύ τρεις εβδομάδες θα αντέξει η Ουκρανία. Αλλά εμείς αγωνιζόμαστε, και ξέρουμε ότι η αλήθεια και το καλό πάντοτε νικούν. Γι’ αυτό θα νικήσουμε και μετά θα υπάρχει δίκαιη ειρήνη στην Ουκρανία. Σας ευχαριστούμε για την συμπαράστασή σας. Αισθανόμαστε, ιδιαιτέρως αυτήν την περίοδο, την στήριξη της Μήτρος Εκκλησίας, και σας ευχαριστούμε που από την πρώτη ημέρα την εκφράσατε, και είπατε ξεκάθαρα ότι αυτός ο πόλεμος δεν είναι ιερός αλλά διαβολικός.”

Ακολούθως ο Παναγιώτατος και ο Μακαριώτατος είχαν κατ’ ίδιαν συνάντηση, στην οποία παρέστησαν οι Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, εκ μέρους της Μήτρος Εκκλησίας, και Αρχιεπίσκοπος Τσερνίγιβ και Νίζνας κ. Ευστράτιος, από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, καθώς επίσης και ο Πανοσιολ. Μ. Εκκλησιάρχης κ. Αέτιος, Διευθυντής του Ιδιαίτερου Πατριαρχικού Γραφείου. 

Νωρίτερα, το πρωί, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος παρέστη συμπροσευχόμενος στη Θεία Λειτουργία, επί τη εορτή της ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, κατά την οποία χοροστάτησε, από το Παραθρόνιο, ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος.

Εκκλησιάστηκαν οι Αρχιερείς Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, Μύρων κ. Χρυσόστομος, Τσερνίγιβ και Νίζνας κ. Ευστράτιος, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανος, Σηλυβρίας κ. Μάξιμος, Προύσης κ. Ιωακείμ, και Τράλλεων κ. Βενιαμίν, ο Εξοχ. Πρέσβης της Ουκρανίας κ. Vasyl Bodnar, με τον Εντιμ. Γενικό Πρόξενο κ. Roman Nedilskyi, και τις συζύγους και συνεργάτες τους, μέλη της ουκρανικής παροικίας και άλλοι πιστοί από την Πόλη, καθώς και προσκυνητές από το εξωτερικό.

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο





































Δεν υπάρχουν σχόλια: