e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 21 Μαΐου 2016

Θυρανοίξια του Ναού των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης στην πόλη Jönköping της Σουηδίας
































Με λαμπρότητα τελέσθηκαν τα Θυρανοίξια της νέας ενορίας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στην πόλη Jönköping της Σουηδίας, της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας, από τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κλεόπα, το Σάββατο 21 Μαΐου 2016.

Ο επίσκοπος αφίχθη στ​​ην πόλη του Jönköping το απόγευμα της Παρασκευής, 20 Μαΐου 2016, συνοδευόμενος από τον Μουσικολ. Πρωτοψάλτη του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης κ. Δημήτριο Καλπακίδη και το ζεύγος Δημητρίου και Φωτεινής Μπατσέλα. Τον υπεδέχθησαν ο εφημέριος της ενορίας Πρεσβύτερος Δρ. Νικόλαος Ρήγας μετά του εκκλησιαστικού συμβουλίου, ο Αρχιμανδρίτης κ. Αλέξανδρος Λουκάτος, Ι. Προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Όσλο Νορβηγίας, και ο Πρεσβύτερος κ. Ιωάννης Νικολαΐδης, εφημέριος της ενορίας των Εισοδίων της Θεοτόκου Borås.

Άμα τη αφίξει του, ο Σεβ. κ. Κλεόπας παραχώρησε συνέντευξη σε εκπροσώπους του τοπικού τύπου και αμέσως μετά μετέβη στο Δημαρχείο της πόλης, όπου συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Δήμαρχο της πόλης, Εντιμ. κ. Johnny Lilja και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Εντιμ. κ. Ilan De Basso. Σημειωταίον, ότι καθ’όλη την διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Μητροπολίτου στο Jönköping, στο Δημαρχείο κυμάτιζε η Ελληνική σημαία.

Στη συνάντηση, οι ανωτέρω επίσημοι φορείς εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους προς τον ποιμενάρχη για την ίδρυση της ενορίας και υπεσχέθησαν, μαζί με τον Έλληνα Βουλευτή, Εντιμ. κ. Σωτήριο Δελή, ότι θα προσφέρουν την αμέριστη συμπαράστασή τους προς την Ελληνική παροικία και προς τις πρωτοβουλίες της νεοσυσταθείσης ενορίας.

Ο Μητροπολίτης προσέφερε στους πολιτικούς την ιστορία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και διαβίβασε τις ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας, τελέστηκε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του οικείου Μητροπολίτου, με τη συμμετοχή των Ορθοδόξων κληρικών της περιοχής. Στην ομιλία του ο επίσκοπος εξέφρασε την ικανοποίησή του γιά την ίδρυση της νέας ενορίας επ' ονόματι των δύο μεγάλων Ιεραποστόλων της Εκκλησίας και κάλεσε όλους να αναπτύξουν εφάμιλλο ιεραποστολικό φρόνημα και ζήλο. Ακολούθησε δεξίωση στην ενοριακή αίθουσα.

Το απόγευμα της ιδίας, ο Μητροπολίτης μετέβη με την συνοδεία του στην οικία του Εντιμ. κ. Ilan De Basso, όπου παρετέθη δεξίωση.

Την επομένη, 21η Μαίου 2016, τελέστηκε ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Ποιμενάρχου, η τελετή των Θυρανοιξίων, η εγκατάσταση του νέου εφημερίου, η χειροθεσία σε αναγνώστη του κ. Ιωάννου Θεοδωρίδου, αποφοίτου της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, και η ορκωμοσία του νέου εκκλησιαστικού συμβουλίου.

Στη Θεία Λειτουργία συμμετείχαν ο Αρχιμανδρίτης Αλέξανδρος Λουκάτος, Ι. Προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Οσλο, ο Αρχιμανδρίτης Γαβριήλ Askefur, Αδελφός της Σερβικής Ι. Μονής της Μεταμορφώσεως Σωτήρος Borås, ο Σέρβος Ιερεύς της περιοχής Slobodan Jezdic, ο Πρεσβύτερος Χρήστος Λέτσιος, εφημέριος της ενορίας του Αποστόλου Κλεόπα Κάλμαρ, ο Πρεσβύτερος Ιωάννης Νικολαΐδης, εφημέριος της ενορίας των Εισοδίων της Θεοτόκου Borås και ο Πρεσβύτερος Δρ. Νικόλαος Ρήγας, εφημέριος της νεοϊδρυθείσης ενορίας.

Τους ύμνους απέδωσαν οι κ.κ. Δημήτριος Καλπακίδης, Ιωσήφ Κιρλάπος και Δημήτριος Μπατσέλας.

Τις εορταστικές εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο Εξοχ. Πρέσβης της Ελλάδος στη Σουηδία κ. Δημήτριος Τουλούπας με την συνοδεία του και οι Εντιμότατοι κ.κ. Johnny Lilja και Ilan De Basso, ο Αρχιερατικός Επίτροπος της Λουθηρανικής Εκκλησίας της πόλεως, Αιδ. κ. Hans Boeryd, ο Αντιοχεύς Ιερεύς από την Στοκχόλμη Αιδ. κ. Isa, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Χριστιανικών Εκκλησιών της περιοχής Αιδ. κ. Fredrik Hollertz, η Πρόεδρος του Σουηδικού θρησκευτικού φορέα BILDA Δδα Helena Cankalp, εκπρόσωποι της Ρωσικής, της Συριακής και της Καθολικής Kadelska εκκλησίας, η κ. Μαρία Κεχαγιά εκπρόσωπος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου και η κ. Φωτεινή Μπατσέλα εκπρόσωπος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Κυριών του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης.

Στο κήρυγμά του, ο Ποιμενάρχης ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Δύο χρόνια πέρασαν ακριβώς σαν σήμερα, όταν η Α. Θ. Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, διά των τιμίων Του χειρών, με χειροτόνησε επίσκοπο στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο ιστορικό Φανάρι. Τον ευγνωμονώ και προσεύχομαι υπέρ υγιείας και μακροημερεύσεώς της Παναγιότητός Του και της Μητρός Εκκλησίας καθόλης. …..

Επέλεξα τους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη ως προστάτες και πολιούχους της νέας μας ενορίας, για να αποκτήσετε και εσείς τον ίδιο ιεραποστολικό ζήλο και να "μαθητεύσετε πάντα τα έθνη, αρξάμενοι από Ιερουσαλήμ", την δική σας Ιερουσαλήμ, όπως χαρακτηριστικά αποκαλείται το Jönköping ως η "Ιερουσαλήμ της Σουηδίας"! …..

Διαδώστε το όραμα μας παντού. Αυτή θα είναι η δική μας συμβολή στην κοινωνία της Σουηδίας! Ας "χτίσουμε" μια ενορία που θα λειτουργήσει ως πρότυπο και οδηγός για τις ενορίες που θα ακολουθήσουν. Ο καθημερινός πνευματικός αγώνας ας δίδει απαντήσεις στις εσωτερικές μας αναζητήσεις, αλλά και στα καίρια προβλήματα της εποχής μας, το τεράστιο πρόβλημα της μετανάστευσης και της προσφυγιάς. Αγκαλιάστε και στηρίξτε, όπως πολύ επιτυχημένα κάνει ο Μητροπολιτικός Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Όσλο, τους αδελφούς μας που έρχονται προς αναζήτηση νέων ευκαιριών, αλλά μαζί με αυτούς και κάθε ένα που θα αναζητήσει πνευματικό και φυσικό καταφύγιο εδώ, ανεξαρτήτως χρώματος και καταγωγής.

Στο αδυσώπητο πρόβλημα της κλιματολογικής αλλαγής ας εγκολπωθούμε τις περιβαλλοντικές ανησυχίες και το όραμα της Α. Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, που έχει χαρακτηρισθεί ως ο "πράσινος Πατριάρχης" και ας προσθέσουμε και τη διάσταση της προστασίας του περιβάλλοντος σε όλες μας τις δραστηριότητες και τις εκφάνσεις του βίου μας. Ας δείξουμε στα παιδιά μας νέους δρόμους και ας τους θέσουμε νέους προβληματισμούς και ορίζοντες.»

Την ευγνωμοσύνη του προς τον Λουθηρανό Επίσκοπο της περιοχής κ. Fredrik Modeus εξέφρασε δημοσίως ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κλεόπας, για την καλοσύνη του να παραχωρήσει έναν ακόμη περικαλλή ναό για την εξυπηρέτηση των πνευματικών αναγκών του ποιμνίου της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας στην ευρύτερη περιοχή.

Μετά το πέρας της λατρευτικής συνάξεως, το νέο εκκλησιαστικό συμβούλιο της ενορίας προσέφερε πλούσιο γεύμα. Ο κ. Κλεόπας ευχαρίστησε τον εφημέριο και το εκκλησιαστικό του συμβούλιο για την υποδοχή που του επεφύλαξαν και την αβραμιαία φιλοξενία που τους προσέφεραν και. τους ευχήθηκε όπως ο Αναστάς Κύριος τους χαριτώνει και τους εμψυχώνει στη νέα τους ιερή αποστολή και διακονία.

Ο επίσκοπος ευλόγησε τους ευλαβείς και φιλέορτους προσκυνητές, που ήλθαν στην πρώτη πανήγυρη και στην επίσημη έναρξη λειτουργίας της νέας ενορίας, της συνεχιζόμενης όντως προς Εμμαούς πορείας της τοπικής Εκκλησίας.

[Φωτογραφίες, προσφορά των κ.κ. Παναγιώτη Θεοδωρίδη, Δημητρίου Καλπακίδη και Μαρίας Κεχαγιά]

Δεν υπάρχουν σχόλια: