e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας μεταβιβάζει μόνιμα στο Φανάρι τον περιώνυμο Ναό του Αγίου Ανδρέου Κιέβου ευγνωμοσύνης ένεκεν




Ρεπορτάζ βάσει ουκρανικών ΜΜΕ: π. Παν. Καποδίστριας

Ο μεγαλοπρεπής Ναός του Αγίου Ανδρέου Κιέβου στην αρχή της οδού των Καλλιτεχνών, της λεγόμενης "Μονμάρτης" του Κιέβου, αποτελεί ένα κόσμημα για την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, έργο του Bartolomeo Rastrelli, διάσημου Ρώσου αρχιτέκτονα ιταλικής καταγωγής. Στις ημέρες μας λειτουργεί ως μουσείο και ανήκει μέχρι τώρα εκκλησιαστικώς στην φερόμενη ως "Ουκρανική Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία", με Μητροπολίτη τον Μακάριο. Περισσότερα και ειδικότερα για τον εν λόγω Ναό μπορείτε να δείτε σε σχετική δημοσίευσή μας από μιαν επίσκεψή μας επιτόπου, ΕΔΩ

Αυτός ο, σπουδαίος από κάθε άποψη Ναός, προτείνεται από τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο να μεταβιβασθεί μόνιμα στην κυριότητα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ως δείγμα ευγνωμοσύνης προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για την αντιπαράθεσή του με το Κρεμλίνο περί της παροχής Τόμου Αυτοκεφαλίας στην πατρίδα του. 

Την πρόταση αυτή έκανε σήμερα η εκπρόσωπος του Ουκρανού Προέδρου Irina Lutsenko, κατά την διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της χώρα. Εκεί δηλώθηκε ότι ο Πρόεδρος ευχαριστεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την όλη υποστήριξη, για το θάρρος στην αντιπαράθεση με τη Μόσχα, η τελευταία απόφαση, άλλωστε, στο Μινσκ της Λευκορωσίας μαρτυρά ότι το Κρεμλίνο και η Ρωσική Εκκλησία βρίσκονται σε απομόνωση. Ως συμβολική χειρονομία, λοιπόν, η μεταβίβαση του Ναού του Αγίου Ανδρέου Κιέβου θα κατοχυρωθεί με νομοσχέδιο. Κατά τον Ποροσένκο "αυτή θα είναι μια χειροπιαστή απόδειξη της ενότητάς μας με τη Μητέρα Εκκλησία." Δεδομένης αυτής της πρόθεσης, ο Πρόεδρος απευθύνεται προς όλες τις παρατάξεις του Κοινοβουλίου να την στηρίξουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: