e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 24 Απριλίου 2022

Αναστάσεις, Πασχαλινή Λειτουργία και Εσπερινός Αγάπης 2022 στη Φθιώτιδα [photos-video]


Με την πρέπουσα λαμπρότητα και την ευλαβική συμμετοχή χιλιάδων πιστών εορτάσθηκε στην Πρωτεύουσα της Ρούμελης, την ανθοστόλιστη πόλη της Λαμίας, η Ανάσταση του Κυρίου.

          Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών τέλεσε διαδοχικά την Ακολουθία της Αναστάσεως στις Μονάδες Φροντίδων Ηλικιωμένων της Ιεράς Μητροπόλεως στη Λαμία, στην Σπερχειάδα και στην Στυλίδα, ευχόμενος με σεβασμό και αγάπη στους γέροντες και στις γερόντισσες, καθώς και στο προσωπικό αυτών των «σπιτιών της Αναστάσεως», όπως τα χαρακτήρισε ο κ. Συμεών.

          Ο κ. Συμεών επίσης, τέλεσε την Ακολουθία της Αναστάσεως και στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνας στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Υλικού Πολέμου στη Λαμία προσευχόμενος για τα στρατευμένα παιδιά της πατρίδας μας.

          Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου και αναρίθμητων πιστών τέλεσε την Ακολουθία της Αναστάσεως στην πλατεία Ελευθερίας της Λαμίας και στην συνέχεια τέλεσε την Αναστάσιμη Αρχιερατική Ιερά Αγρυπνία της Αναστάσεως. στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας.

          Το Εγκύκλιο Πασχαλινό Μήνυμα του Σεβασμιωτάτου προς τον Ιερό Κλήρο, τις Μοναστικές Αδελφότητος και το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Φθιωτικής Εκκλησίας ανέγνωσε ο Άγιος Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Πρωτ. π. Νεόφυτος Ραφαηλίδης.

          Στο Αναστάσιμο Μήνυμά του ο κ. Συμεών αναφέρει τα εξής:

«Δεῦτε πάντα τὰ ἔθνη,

γνῶτε τοῦ φρικτοῦ Μυστηρίου τὴν Δύναμιν»

Οικουμενικό προσκλητήριο! Καθολικό προσκλητήριο!

Μαζικό προσκλητήριο! Αδελφικό προσκλητήριο

απευθύνει σε όλη την ανθρωπότητα η Αγία μας Εκκλησία!

«Δεύτε πάντα τα έθνη»! Ελάτε όλοι οι λαοί της γης! Συγκεντρωμένοι. Ενωμένοι. Ομόφωνοι και ομόψυχοι, με ένα στόμα και με μία καρδιά, να ανυμνήσουμε του Χριστού την Ανάσταση. Να εορτάσουμε του θανάτου τον θάνατο και του Άδη την κατάργηση.

Ελάτε όλοι οι αδελφοί, με μία καρδιά, να ψάλλουμε το «Χριστός Ανέστη»! Ελάτε επίσης, με μία καρδιά, να απαντήσουμε όλοι μαζί το «Αληθώς Ανέστη»!

Πόσο τραγικά επίκαιρο σήμερα το «Δεύτε πάντα τα έθνη»! Σήμερα που χύνεται και πάλι αίμα αδελφικό, χωρίς καμία λογική, χωρίς καμία δικαιολογία, χωρίς κανένα ελαφρυντικό ενώπιον του Αναστάντος Κυρίου. Σήμερα που αδελφός σκοτώνει αδελφό, και ακόμη τραγικότερα, που  χριστιανός σκοτώνει χριστιανό, και ακόμη εφιαλτικότερα, που ορθόδοξος σκοτώνει ορθόδοξο.

Ο Αναστημένος Χριστός απευθύνει, παρά ταύτα, έκκληση και πρόσκληση στον εκούσια παραδομένο στον θάνατο άνθρωπο. Απευθύνει ο Χριστός πρόσκληση σε όλους μας.

Ελάτε να ερευνήσουμε την δύναμη του Μυστηρίου!

Ελάτε να γνωρίσουμε το μυστήριο του σταυρικού θανάτου του Χριστού μας.

Ελάτε να γνωρίσουμε πως ένας Παντοδύναμος Θεός, ο Αθάνατος Θεός, έγινε τόσο όμοιος προς εμάς τους θνητούς ανθρώπους, ώστε έφτασε «μετά των κακούργων ως κακούργος» να θανατωθεί πάνω στον Σταυρό, πάνω στο ξύλο της ατιμώσεως.

«Πως θανάτου εγεύσατο η των απάντων ζωή;» Πως «η ζωή εν τάφω» κατετέθη; Πως ενταφιάσθηκε νεκρός, Αυτός που έδωσε σε όλους και σε όλα την «ζωήν και πνοήν και τα πάντα»;

Του Μυστηρίου αυτού το μέγεθος και τη δύναμη την αποκαλύπτει το γεγονός της Ανάστασης.

«ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας».

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ και «τοις εν τοις μνήμασιν ζωήν χαρισάμενος».

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ «και τα βράχια σχίσθηκαν, τα μνημεία άνοιξαν, και πολλά σώματα Αγίων αναστήθηκαν και φανερώθηκαν σε πολλούς».

Λοιπόν, «Δεῦτε πάντα τὰ ἔθνη,

γνῶτε τοῦ φρικτοῦ Μυστηρίου τὴν Δύναμιν».

Ελάτε να θαυμάσουμε όχι μόνο πως ανέστη ο Κύριος εκ νεκρών, όχι μόνο πως αναστήθηκαν μαζί Του οι νεκροί, αλλά και πως ζωογονούνται και οι δήθεν ζωντανοί.

Με την Ανάσταση του Χριστού οι άπιστοι γίνονται πιστοί, οι ασεβείς και οι αμαρτωλοί μετανοούν και γίνονται άγιοι, οι απελπισμένοι γεμίζουν ελπίδα και αισιοδοξία, οι θλιμμένοι πάλι χαμογελούν, οι συντετριμμένοι και αδύναμοι λαμβάνουν κουράγιο και θάρρος.

Ελάτε να δούμε πως η Ανάσταση του Χριστού ανακαινίζει τον κόσμο, όταν όμως ο κόσμος θέλει να ζήσει με επίκεντρο την Ανάσταση του Χριστού και όχι με επίκεντρο τον θάνατο.

Ελάτε, λοιπόν, ευλογημένοι μου αδελφοί, να καλέσουμε όλα τα έθνη, όλους τους λαούς, όλη την οικουμένη, τους πάντες, να ζήσουν την Ανάσταση! Να ζήσουμε Ανάσταση!

Μόνο με την Ανάσταση μπορούμε εμείς οι άνθρωποι να εγκαταλείψουμε τα μίση και να συμφιλιωθούμε. Μόνο με την Ανάσταση μπορούμε εμείς οι άνθρωποι να πετάξουμε τα όπλα, για να αγκαλιαστούμε και πάλι!

Ελάτε να προσκαλέσουμε τους ομοδόξους στα βόρεια αδελφούς μας, ελάτε να προσκαλέσουμε τους όπου γης αδελφούς μας, να ζήσουν Ανάσταση! Να τερματίσουν τον πόλεμο και τη βία και να φυτεύσουν στις καρδιές τους και στις κοινωνίες τους την ειρήνη, την συγχώρεση και την αγάπη!

Αυτή είναι η δύναμη του Μυστηρίου! Η Ανάσταση είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να τερματίσει την οδύνη του πολέμου και του θανάτου και να επαναφέρει την γαλήνη της ειρήνης και της αρμονικής συνύπαρξης μεταξύ λαών και πολιτισμών.

Η Ανάσταση του Χριστού είναι η μόνη δύναμη, που μπορεί να στηρίξει τον σύγχρονο κόσμο στην αδυναμία του και να πλημμυρίσει με φως την σκοτεινή παγκόσμια πραγματικότητα, στην οποία βρισκόμαστε.

Το ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ είναι η δική μας πρόταση στην βλασφημία του πολέμου και της κάθε λογής βίας.

Το ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ είναι το ζητούμενο και το ποθούμενο, που προσευχόμαστε να ακούσουμε από τον σύγχρονο ταραγμένο κόσμο, εντός του οποίου ζούμε».

Στην Πλατεία Ελευθερίας, στο κέντρο της Λαμίας, μετά την Τελετή της Αναστάσεως ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών με συγκίνηση και υπερηφάνεια υπογράμμισε:

«Ξημερώνει η 24η Απριλίου. Τέτοια νύχτα, τέτοια μέρα, ο Αθανάσιος Διάκος μαρτύρησε για την Ελευθερία. Ο πατριώτης, ο κληρικός, ο καλόγερος, ο ηγέτης αυτού του τόπου, που πάντοτε θα εμπνέει, γιατί αυτά τα παλικάρια σαν τον Αθανάσιο Διάκο, σαν όλους τους λεβέντες της Ρούμελης, της Στερεάς Ελλάδος, έγραψαν με το αίμα τους το Χριστός Ανέστη και με την καρδιά τους υπέγραψαν το Αληθώς Ανέστη.

Απόψε τον Εθνικό μας Ύμνο θα τον αφιερώσουμε όλοι μαζί στους ήρωες που έχυσαν το αίμα τους και όχι θεωρίες, που έδωσαν την ζωή τους για την Ελευθερία και την Πατρίδα».

Η Δημοτική Φιλαρμονική του Δήμου Λαμιέων παιάνισε τον Εθνικό Ύμνο, τον οποίο έψαλλαν εν ενί στόματι και μια καρδία άπαντες.

Ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα τελέσθηκε ο Αναστάσιμος Αρχιερατικός Εσπερινός της Αγάπης στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, τελεταρχούντος του Αγίου Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλου, τη συμμετοχή των Προϊσταμένων και Εφημερίων Ενοριών της πόλεως Λαμίας και άλλων Ιερών Ναών της Περιφέρειας και των διακόνων και πολλών πιστών.

Κατά το έθος και σύμφωνα με την Εκκλησιαστική Τάξη, προ του Εσπερινού, στην Αίθουσα του Θρόνου του Ιερού Επισκοπείου πραγματοποιήθηκε η ένδυσις του Αρχιερέως και στην συνέχεια κροουμένων των κωδώνων, σχηματίσθηκε λιτανευτική Αναστάσιμη πομπή με κατεύθυνση τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Λαμίας.

Το Ιερό Ευαγγέλιο ανεγνώσθη σε 5 γλώσσες, ήτοι στα Ελληνικά, στα Αγγλικά, Γαλλικά, Σλαβικά, Αραβικά και στα Ομηρικά.

Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε πατρικά σε όλους το Φως της Αναστάσεως του Κυρίου να φωτίζει την ζωή όλων μας και ευχαρίστησε τους συνεργάτες τους κληρικούς και λαϊκούς, όλους τους Ιερείς της Μητροπόλεως και τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια των Ναών, όλα τα στελέχη των Ενοριών και όλους τους πιστούς για την ευλαβική και αρχοντική συμμετοχή τους στις Ιερές Ακολουθίες κατά το Άγιο Πάσχα και για την άψογη τάξη που επικράτησε στους Ναούς.

Όλες οι Ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΟΥΣΙΟΤΑΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ!

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: