e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2022

Πολιορκημένο Κίεβο: Ο Προκαθήμενος Επιφάνιος στο Μέγα Απόδειπνο της Καθαράς Δευτέρας 2022 [video-photos]

Τη Δευτέρα της πρώτης εβδομάδας της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, 7 Μαρτίου 2022, ο Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος τέλεσε το Μέγα Απόδειπνο, με την ανάγνωση του πρώτου μέρους του Μεγάλου Κανόνα του Αγίου Ανδρέα Κρήτης στον χρυσότρουλο Καθεδρικό του Αγίου Μιχαήλ, στο πολιορκημένο Κίεβο.

Ο Μητροπολίτης Συμφερουπόλεως και Κριμαίας Κλήμης, ο Αρχιεπίσκοπος Chernihiv και Nizhyn Ευστράτιος, ο Αρχιεπίσκοπος Vyshhorod Αγαπητός, οι αδελφοί της Μονής και οι προσκεκλημένοι κληρικοί συμπροσευχήθηκαν με τον Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Ο Μακ. Προκαθήμενος αναφέρθηκε δι' ολίγων στην Μεγάλη Σαρακοστή: Ο μεγάλος μετανοητικός κανόνας του Αγίου Ανδρέου Κρήτης είναι ένας αξιόλογος και διορατικός εκκλησιαστικός ύμνος, στον οποίο, βάσει πολλών βιβλικών παραδειγμάτων, αποκαλύπτεται το θέμα της μετάνοιας του ανθρώπου για τις αμαρτίες. Αυτός ο κανόνας ονομάζεται μεγάλος για τον σημαντικό του όγκο, γιατί αποτελείται από 250 τροπάρια, ενώ άλλα παρόμοια έργα έχουν λίγο περισσότερα από 30. Ο μετανοητικός κανόνας του Αγίου Ανδρέου Κρήτης χωρίζεται σε μέρη και διαβάζεται στο Μέγα Απόδειπνο κατά το πρώτο τετραήμερο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και την Πέμπτη της πέμπτης εβδομάδας διαβάζεται ολόκληρος.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:



















Δεν υπάρχουν σχόλια: