e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 2 Απριλίου 2023

Κέρκυρα: Κυριακή Ε΄ Νηστειών 2023 στον Ναό Αγ. Πάντων πόλεως

Στον Ναό Αγίων Πάντων Κέρκυρας λειτούργησε το πρωί της Κυριακής 2 Απριλίου 2022, Ε' Νηστειών, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος.

Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης έλαβε αφόρμηση από το ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας, το οποίο αναφέρεται στο αίτημα των δύο αποστόλων, του Ιακώβου και του Ιωάννη, να βρεθούν στα αριστερά και δεξιά Του όταν έρθει η στιγμή της βασιλείας του στον κόσμο.

Το αίτημα αυτό μαρτυρεί την σύγχυση που επικρατούσε στον κόσμο των μαθητών, οι οποίοι νόμιζαν ότι ο Μεσσίας θα ήταν ο απελευθερωτής και λυτρωτής των Ιουδαίων από τον ρωμαϊκό ζυγό, ενός εγκόσμιος ελευθερωτής. Ο Χριστός τους τόνισε ότι η σχέση μαζί Του προϋποθέτει θυσία και μετάνοια και η βασιλεία Του είναι πνευματική.

Ανάλογη σύγχυση υπάρχει και στην εποχή μας. Δεν έχουμε κατανοήσει τον ρόλο τον οποίο μας έχει αναθέσει ο Κύριός μας, ενώ δεν κατανοούμε την διάκριση ανάμεσα στην ύλη και το πνεύμα. Δεν ξέρουμε τι δέχεται ο Θεός και τι αποδοκιμάζει, ποιο είναι το τίμιο και ηθικό και τι όχι, τι μας ανεβάζει στον ουρανό και τι μας κρατά καθηλωμένους στην παρούσα ζωή.

Η σύγχυση αυτή είχε στην παλαιότερη εποχή και θρησκευτικό περιεχόμενο. Οι Εβραίοι πίστευαν ότι θα εξιλεωθούν ενώπιον του Θεού με τις θυσίες ζώων και το ράντισμα των ανθρώπων με το αίμα τους. Μόνο όμως η θυσία του Χριστού μπορούσε να μεταμορφώσει την ζωή του κόσμου και των ανθρώπων, το άκτιστο αγιάζει το κτιστό.

Οι μαθητές έβλεπαν τα πράγματα από την πλευρά του κτιστού. Έτσι ο Χριστός προσπάθησε να τους ερμηνεύσει το πρόσωπό Του και να τους κάνει να κατανοήσουν την δόξα Του, η οποία περνούσε από τον σταυρό, την μετάνοια, την θεία μετάληψη, με την κοινωνία του σώματος και του αίματός Του.

Ο άνθρωπος σήμερα γυρίζει γύρω γύρω από τον κόσμο και την ζωή του και επιστρέφει στην χοϊκή πραγματικότητα. Συγχέει την παρουσία του Θεού με την παρουσία των ειδώλων, ιδίως όσων τονίζουν την ανθρωπαρέσκειά μας, το ίδιον θέλημα, την ικανοποίηση του εαυτού μας, την καταξίωσή μας στα επίγεια.

Όσες δόξες κι αν έχουμε στην γη δεν θα παραμείνει καμία. Έτσι, επιμένουμε να αγνοούμε τον λόγο Του να είμαστε πάντων διάκονοι και να μην θέλουμε να εξουσιάσουμε ο ένας τον άλλον. Οι άνθρωποι χρειάζεται να προσεγγίσουμε το μυστήριο του Θεού, να θάψουμε τον παλαιό άνθρωπο στον τάφο του Κυρίου μας για να συναναστηθούμε μαζί του, συμμετέχοντας στην ζωή Εκείνου, ο οποίος ανέβασε την φύση μας στον ουρανό. Να συμπορευθούμε μαζί Του, να συνανεβούμε στον Γολγοθά για να ζήσουμε την Ανάσταση.

Ο κ. Νεκτάριος εξέφρασε την χαρά του που βρέθηκε για μια ακόμη φορά στον πρόσφατα ανακαινισμένο παλαίφατο Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων, στον οποίο οι άνθρωποι ζούνε πνευματική ζωή και καλλιεργούνται στην οδό της πίστης μας. Ευχαρίστησε και τους παρευρεθέντας εκ των αρχών του τόπου, τον βουλευτή κ. Στέφανο Γκίκα και την Περιφερειάρχη κ. Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, ευχόμενος να ζούνε το αξίωμά τους ως διακονία του λαού του Θεού.Δεν υπάρχουν σχόλια: