e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 4 Ιουνίου 2023

Εμπιστευόμαστε την Εκκλησία

ΟΜΙΛΙΑ

ΣΤΗΝ KΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ

4 Ιουνίου 2023

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεριώτης

Πολλές και μεγάλες αναμνηστικές θρησκευτικές εορτές είχε το ιουδαϊκό έθνος, ώστε να εκφράζει τις ευχαριστίες του στον Θεό για την σωτηρία του από τις περιπέτειες και τους κινδύνους. Οι γιορτές αυτές της Παλαιάς Διαθήκης ήταν συμβολικές και προετοίμαζαν τις απείρου βαθύτερης και πιο σωτηριώδους σημασίας, χριστιανικές εορτές.

Μια από τις σημαντικότερες από αυτές χριστιανικές εορτές είναι η εορτή της Πεντηκοστής , η γενέθλιος ημέρα της Εκκλησίας.

Η μέρα κατά την οποία έσταξε η ουράνια δρόσος του Αγίου Πνεύματος στις κεφαλές των Αποστόλων. Είναι η μέρα της εν Χριστώ ανακαινίσεως και μεταμορφώσεως του κόσμου.

Η γενέθλιος ημέρα -ουσιαστικά- της ανθρωπότητας, όπου το φως το ανέσπερο της Εκκλησίας έλαμψε σε όλη την οικουμένη, μεταλαμπαδευόμενο από απλοϊκούς αλιείς. Κατ’ αυτήν πραγματοποιήθηκαν και επαληθεύτηκαν όλες οι υποσχέσεις και οι επαγγελίες του Σωτήρος Χριστού. Έτσι, ο καθένας ξεχωριστά, αλλά και ο κόσμος όλος αποσπάται πλέον από τα χοϊκά άγχη και τις οδύνες του βίου. Ο άνθρωπος απαλλάσσεται από τις θλίψεις που του προκαλούν η φτώχεια, η ασθένεια, η αδικία, η σκληρότητα και η αλαζονεία των συνανθρώπων του και βαδίζει το φωτεινό μονοπάτι της υπομονής, της εσωτερικής χαράς και ειρήνης, της δύναμης και του ηθικού σθένους, που οδηγεί στην Βασιλεία των Ουρανών.

Ο Κύριος πολλές φορές τόνισε στους μαθητές Του την σημασία της αποστολής του Αγίου Πνεύματος στη γη. Πάντοτε έλεγε ότι θα αποτελέσει πηγή θείων δωρεών, θα θεραπεύσει για πάντα την ανθρώπινη πνευματική δίψα και ξηρασία. Το χαρακτήρισε «ύδωρ ζων», ανώτερο από κάθε γήινο και υλικό ύδωρ, το οποίο μόνο προσωρινά ξεδιψά. Αυτό υπαινίχθηκε, εξάλλου, ο Κύριος όταν μιλούσε στην Σαμαρείτιδα για το ύδωρ της ζωής.

Το Άγιο Πνεύμα, το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, θα οδηγήσει τους ανθρώπους εις πάσαν την αλήθεια, την αλήθεια την ανόθευτη, την αδιάψευστη, την ανώτερη από κάθε ανθρώπινη σοφία.

Με αυτήν οι αγράμματοι και απλοϊκοί μαθητές, θα φωτίζουν όλη την οικουμένη, θα ταξιδέψουν σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης και με σοφία και παρρησία θα κατατροπώσουν κάθε ασεβή και ισχυρό της γης. Αυτής της αλήθειας θεματοφύλακας είναι και παραμένει η Εκκλησία ανά τους αιώνας. Ας την εμπιστευόμαστε σε κάθε βήμα μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: