e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2022

Χριστούγεννα 2022 στη Λαμία [photos-video]

Με λαμπρότητα και την παρουσία πλήθους πιστών εορτάσθηκε και στην Μητρόπολη Φθιώτιδος η Δεσποτική Εορτή της Ενανθρωπήσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

          Στην πόλη της Λαμίας, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών χοροστάτησε στον Μεγάλο Πανηγυρικό Εσπερινό και χειροθέτησε πνευματικό τον Αρχιμ. π. Βαρθολομαίο Κάσση, αδελφό της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως Σωτήρος Αγίου Βλασίου Στυλίδος.

     Σήμερα το πρωί ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας και ακολούθως τέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων παρουσία των τοπικών αρχών, με προεξάρχοντα τον εορτάζοντα Υπουργό Οικονομικών και Βουλευτή Φθιώτιδος κ. Χρήστο Σταϊκούρα.

      Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταδόθηκε απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου.

     Ο Άγιος Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως και Προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού Πρωτ. π. Νεόφυτος Ραφαηλίδης, ανέγνωσε το Εγκύκλιο Μήνυμα του Μητροπολίτου για την Εορτή των Χριστουγέννων.

Προ της απολύσεως ο κ. Συμεών μεταξύ των άλλων υπογράμμισε:

          «Οφείλω να σας εξομολογηθώ ότι το χάραμα ερχόμενος για την χοροστασία, με πολλή συγκίνηση και με πολλή χαρά ένιωσα τη μυρωδιά του φαγητού στο Πνευματικό Κέντρο, στην οδό Σκληβανιώτου, όπως παντού τέτοια ώρα πριν τις 5, ευλογημένες γυναίκες, ευλογημένες ψυχές, εθελόντριες της αγάπης φρόντισαν, πριν έρθουν στην Εκκλησία, πρωί πρωί, μέσα στη νύχτα χωρίς να λογαριάσουν ούτε αν χαλάσει λίγο το μαλλί, ούτε αν τσαλακωθεί λίγο το ρούχο, ούτε αν πάρει λίγο μυρωδιά από το φαγητό, σηκώθηκαν μέσα στη νύχτα για να ετοιμάσουν και να μαγειρέψουν προκειμένου κανείς αδελφός μας να μην μείνει σήμερα, ούτε και σήμερα, χωρίς το χαρούμενο πιάτο της χαράς του φαγητού της εόρτιας τράπεζας. Τις ευγνωμονώ, φιλώ το χέρι τους με πολύ σεβασμό και με πολλή αγάπη και εξομολογούμαι ότι τη σημερινή Θεία Λειτουργία για τη σημερινή μου προσευχή ιδιαίτερα τη χάρισα σε αυτές τις γυναίκες, σε αυτές τις ψυχές που γέννησαν τον Χριστό μέσα στην κατσαρόλα, μέσα στη φωτιά της κουζίνας, μέσα στη διακονία της αγάπης».

     Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων της Μητροπόλεως για την Εορτή των Χριστουγέννων και του Αγίου Δωδεκαημέρου, στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού και Διοικητικού Κέντρου της Μητροπόλεως πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών και πλήθους κόσμου, η μεγάλη εορταστική εκδήλωση με ύμνους και κάλαντα υπό τον τίτλο: «Χριστός γεννιέται χαρά στον κόσμο. Χριστούγεννα στη Μικρασία», από τους καθηγητές και τους μαθητές του  Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ», υπό τον Διευθυντή του Ωδείου Δρ. κ. Ανδρέα Ιωακείμ.

     Μαθητές και μαθήτριες του Ωδείου της Μητροπόλεως και των 10 παραρτημάτων του στην Φθιώτιδα, μαζί με τους καθηγητές και τα μέλη της παραδοσιακής ορχήστρας της Μητροπόλεως παρουσίασαν ύμνους. Ευρωπαϊκά και παραδοσιακά κάλαντα από τις αλησμόνητες πατρίδες της Ιωνίας γης, εκδήλωση, η οποία επισφράγισε τις επετειακές εκδηλώσεις της Μητροπόλεως για την επέτειο των 100 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή.

     Τέλος,  ο Ποιμενάρχης μαζί με την πατρική του αγάπη και ευλογία διένειμε δώρα σε όλα τα παιδιά των κοινωνικοπρονοιακών δομών της Λαμίας, σε όλα τα παιδιά του Ωδείου, του Προτύπου Εκκλησιαστικού Σχολείου Λαμίας, καθώς και σε όλα τα παιδιά των ιερέων της πόλεως Λαμίας και των περιχώρων.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια: