e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 5 Μαρτίου 2023

Βρυξέλλες: 40 έτη Διορθόδοξο Συλλείτουργο Κυριακής της Ορθοδοξίας

Την Κυριακή της Ορθοδοξίας εόρτασε με λαμπρότητα η Ιερά Μητρόπολη Βελγίου, την 5η Μαρτίου 2023. Στο καθιερωμένο, από σαράντα ετών από τον μακαριστό Μητροπολίτη πρώην Βελγίου κυρό Παντελεήμονα, Διορθόδοξο Συλλείτουργο, το οποίο έλαβε χώρα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Βρυξελλών, προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας, συλλειτουργούντων του Θεοφιλ. Επισκόπου του Πατριαρχείου Γεωργίας κ. Δοσιθέου και του Θεοφιλ. Επισκόπου Απολλωνιάδος κ. Ιωακείμ, και με την συμμετοχή πρεσβυτέρων και διακόνων των διαφόρων ορθοδόξων παρουσιών στο Βέλγιο καθώς και της Ιεράς Μητροπόλεως.

Στην Θεία Λειτουργία έψαλλαν τέσσερις χορωδίες. Οι βυζαντινές της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως και της ρουμανόφωνης Ενορίας και οι πολυφωνικές των Ενοριών της Φλάνδρας και της πολωνόφωνης Ενορίας, οι οποίες απέδωσαν τους ύμνους, καθεμία στο ύφος, την γλώσσα και την παράδοσή τους, δίνοντας με τον τρόπο αυτό μαρτυρία της ενότητας της Ορθοδοξίας, παρά τις διαφορετικές καταβολές του καθενός.

Την εορτή της Κυριακής της Ορθοδοξίας τίμησαν με την παρουσία τους οι Εξοχώτατοι Πρέσβεις εν Βελγίω, της Ελλάδος κ. Διονύσιος Καλαμβρέζος, της Βουλγαρίας κ. Vesselin Petrov και της Βορείου Μακεδονίας κ. Lazar Elenovski, καθώς και άλλοι εκπρόσωποι του Διπλωματικού Σώματος, ο Στρατηγός κ. Πέτρος Δεμέστιχας, επικεφαλής της Ελληνικής Στρατιωτικής Αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ, ο Πλοίαρχος κ. Mitko Petev, επικεφαλής της Βουλγαρικής Στρατιωτικής Αντιπροσωπείας στο NATO, και Άρχοντες της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος Δρ. Sorin Selaru, καθηγητής θεολογίας στο Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου και στο Ινστιτούτο Ορθοδόξου Θεολογίας Αποστόλου Παύλου Βρυξελλών, και εφημέριος της ρουμανοφώνου Ενορίας Βρυξελλών.

Με το πέρας του Διορθόδοξου Συλλείτουργου πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση των εικόνων εντός του Μητροπολιτικού Ναού από τους αρχιερείς, τους ιερείς και τους διακόνους και εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος ανέγνωσε το Συνοδικό της Ορθοδοξίας καθώς και μία ευχή για την ειρήνη στον κόσμο και την ενότητα των ορθοδόξων χριστιανών.

Στο τέλος, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τους συλλειτουργούς αρχιερείς, τους ιερείς και τους διακόνους, τα μέλη των χορωδιών για την αρμονία και την καλή τους οργάνωση, απηύθυνε ευχαριστίες προς τους παρόντες διπλωμάτες, τους στρατιωτικούς εκπροσώπους στο ΝΑΤΟ, τους Άρχοντες της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, τον κόσμο που κατέκλυσε τον Ναό για την μεγάλη αυτή πανήγυρη της Εκκλησίας, καθώς και τον Προϊστάμενο του Μητροπολιτικού Ναού Πρωτοπρεσβύτερο κ. Αθανάσιο Τοπαρλάκη και τους συνεργάτες του για την άρτια οργάνωση.

Προσέθεσε δε, ότι οι προσευχές μας και η σκέψη μας βρίσκονται στην Ελλάδα η οποία θρηνεί τα παιδιά της και στους ανθρώπους οι οποίοι έχασαν τους δικούς τους στο τραγικό δυστύχημα που συνέβη στα Τέμπη.

Εν συνεχεία, ο Σεβασμιώτατος έδωσε τον λόγο στην κα Θεοδώρα Αντωνίου για να ενημερώσει τους πιστούς για την προσπάθεια που γίνεται για την διατήρηση των ωρών και της υποχρεωτικότητας του θρησκευτικού μαθήματος στα σχολεία του Βελγίου καθώς και την ανάγκη στήριξης που χρειάζεται εκ μέρους των γονέων ώστε τα παιδιά τους να συνεχίσουν να έχουν το ορθόδοξο μάθημα στο σχολείο.

Ακολούθησε δεξίωση στο Ενοριακό Κέντρο του Ναού.
Δεν υπάρχουν σχόλια: