e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 16 Απριλίου 2023

Πρώτο Πάσχα στον Αρχιεπισκοπικό Ναό της του Θεού Σοφίας στην Αδελαΐδα

Με την ευλογία και τις προσευχές του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου, ο νέος Αρχιεπισκοπικός Ιερός Ναός της του Θεού Σοφίας στην περιοχή Bowden της Αδελαΐδος γιόρτασε ένα ιστορικό ορόσημο με το πρώτο του Πάσχα τον Απρίλη του 2023. Στην ακολουθία της Αναστάσεως και εν συνεχεία στον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σινώπης κ. Σιλουανός, πλαισιούμενος από τον εφημέριο του Ιερού Ναού, Πρεσβύτερο π. Ιερεμία Krieg, και τον Ιεροδιάκονο π. Ιωάννη Σαριδάκη, ο οποίος, επίσης, γιόρτασε το πρώτο του Πάσχα ως κληρικός.

Παρά τον άσχημο καιρό, ήταν μεγάλη η προσέλευση των πιστών, οι οποίοι συνέψαλαν το «Χριστός Ανέστη» και άκουσαν τις καμπάνες του Ναού να ηχούν για πρώτη φορά. Οι περισσότεροι εξ αυτών παρέμειναν μέχρι το τέλος της ακολουθίας – μια μαρτυρία της αφοσιώσεως, της πίστεως και της χαράς τους για τον γιορτασμό της Αναστάσεως. Η ενορία ευλογήθηκε να τούς τιμήσει, φιλοξενώντας τους τις πρώτες πρωινές ώρες στην τράπεζα αγάπης που παρέθεσε, προσφέροντας κοτόσουπα και τα παραδοσιακά κόκκινα αυγά.

Λίγες ώρες αργότερα, η ενορία άνοιξε και πάλι την αγκαλιά της για την τέλεση του Εσπερινού της Αγάπης, στις 11 π.μ. της Κυριακής του Πάσχα, 16 Απριλίου 2023. Προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου, τον οποίο πλαισίωσε ο Ιερός Κλήρος της Αδελαΐδος, η ακολουθία τελέστηκε με την μεγαλοπρέπεια που η Εκκλησία μας θέσπισε να γιορτάζεται ο Εσπερινός της Αγάπης – ο κλήρος ενδεδυμένος πλήρη ιερατική στολή να εισέρχεται στον πλήρως φωταγωγημένο ναό ψάλλοντας τους ύμνους της Αναστάσεως. Συμφώνως προς την εκκλησιαστική μας παράδοση, η εμμελής ανάγνωση του ευαγγελίου έγινε σε διάφορες γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, λατινικά, και σερβικά), διακηρύσσοντας έτσι παγκοσμίως την αναστάσιμη ελπίδα και εκφράζοντας την καθολικότητα της πίστης μας. Μετά το πέρας του Εσπερινού της Αγάπης, ακολούθησε η τράπεζα της αγάπης, την οποία παρέθεσαν οι ακούραστες κυρίες της Κεντρικής Φιλοπτώχου Αδελφότητος, οι οποίες φρόντισαν κανένας να μην φύγει πεινασμένος. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την έναρξη του Εσπερινού της Αγάπης λίγες μόνον ώρες μετά την λήξη της αναστασίμου Θείας Λειτουργίας την προηγούμενη νύκτα, η παρουσία των συμμετασχόντων και συμπροσευχηθέντων υπήρξε λίαν ικανοποιητική.

Ο Θεοφιλέστατος καλωσόρισε τους πιστούς στις δυο ακολουθίες, μεταφέροντας τις εγκάρδιες ευχές και ευλογίες και την αγάπη του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Μακαρίου, δια των προσευχών του οποίου ιδρύθηκε ο Αρχιεπισκοπικός Ιερός Ναός της του Θεού Σοφίας και γιόρτασε το πρώτο του Πάσχα. Είθε, με τις προσευχές του Σεβασμιωτάτου, η ενορία να αυξάνει πνευματικώς κάθε φορά που θα γιορτάζουμε την Ανάσταση του Κυρίου μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: